Gość: tabakiera Placuszki IP: 2.4.STABLE* / 164.143.240.* 26.09.03, 15:56 Ja na szybciutko, bo właśnie się wybieram w domowe pielesze, gdzie jeszcze mama gotuje jak na polski dom przystało :) Ja niestety, głównie z braku czasu, zarzucam kuchenne przygody. Teraz jeden przysmak, jak wrócę dorzucę resztę. Placuszki z przepisu babci dobrej kumpeli. Ciasto jak na naleśniki, tylko trochę gęściejsze. Wkroić trochę cebuli, trochę pieczarek, kiełbasy, papryki (żeby było kolorowo), dodać ziół (ja profanka z torebki - prowansalski zestaw) a i jeszcze starty na tarce, albo w kostkę pokrojony żółty ser. Właściwie to można wrzucić co się ma pod ręką pokrojone wg zasady "małe całe, duże na pół". Tyle tego wrzucić, żeby jednak dało się wymieszać i łyżką na patelnię, na rozgrzany olej. Na złoto podsmażyć z obu stron i podawać np. z keczupkiem. Naprawdę pyszności... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mee Re: Pasta... IP: *.proxy.aol.com 26.09.03, 17:29 oczywiscie ,kazdy byl singlem...wiec proponuje paste z ochylka po polsku...makaron spagetii...sos pomidorowy... rego traditional...parmesan..sieza chrupiaca bulka ..maslo ...ser zolty i parowka...lapka -dwie wina czerwonego okazjonalnie butelka...widomo gotujemy makaron...i gdy makaron jest gotowy ...na spod talerza kladziemy dwa plasterki sera zoltego...na to makaron z parowka (wszystko b.gorace)...nastepnie na to sos pomidorowy ...i nastepnie parmesan...bulke ta chrupiaca odrywamy reka i smarujemy kazdy kes maslem...powodzenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pusia Re: Placuszki IP: *.attu.pl / 192.168.3.* 28.09.03, 19:22 Doskonały przepis. Dziękuję i proszę o więcej takich cudów. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Kuchnia kawalerska-sekrety i pomysły 26.09.03, 17:25 Minestrone di fagioli, cavolo e patate. Składniki: - 200 g suszonej fasoli; - 1/2 średniej wielkości główki kapusty; - 400 g ziemniaków; - 300 g boczku wędzonego; - 1 łyżka masła lub olivy; - 1 papryczka peperoncino; - sól Fasolę moczyć kilka-, kilkanaście godzin w wodzie. Odcedzić, ugotować w świeżej wodzie. Kapustę oczyścić, umyć i pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę. Ziemniaki i kapustę ugotować w osolonej wodzie, na końcu dodać fasolę; w garnku ma być niewiele wywaru. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na maśle/olivie. Dodać do zupy. Na krótko przed podaniem wrzucić peperoncino. Odpowiedz Link Zgłoś
sacerdote Re: Kuchnia kawalerska-sekrety i pomysły 26.09.03, 18:09 No to smakołyk kuchni greckiej, he he he... Włączamy piekarnik na grill na maxa, bierzemy naczynie gliniane i na dno wrzucamy pokrojony w plastry ser feta (taki z wody, nie z pudełka) a na to pokrojony w plastry boczek i sru do piekarnika. Jak trochę boczek skwierczy wrzucamy cebulę w krążkach, cukinię i bakłażana w plastrach i sru do piekarnika. Jak warzywka trochę zmiękną to pomidory w ósemkach i znów do pieca. Jak pomidorek się pomarszczy kładziemy na to wszystko serek baaardzo pleśniowy (najbardziej śmierdzący ze sklepu - Saint Agur, Dor Blue albo inny tłusty...) i pakujemy do piecyka. Jak się roztopi to zajadamy! Aha! I jeszcze na warzywa wcześniej trochę oliwy! Do tego piwko. A jaki sosik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rondi Kuchnia kulinarnych gawędziarzy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 18:02 Ludzie opisujecie tu przeróżne przepisy na cuda niewidy-nawet te kawalerskie. Skorzystałam z jednego z tych fenomenalnych przepisów, dokładnie na kurczaka z innego wątku. Okazał się do d... :-( Ale smakowicie się czyta te wasze propozycje. Ja chyba jednak zostanę przy knajpach, jajecznicy i wariacjach makaronowo kurczakowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszykacz fajnie.... IP: *.nfosigw.gov.pl / 194.181.191.* 29.09.03, 08:00 wczoraj po 2,5 miesiacach nieobecnosci wrocila moja dziewczyna. a w piatek klega podeslal mi ten link. milo z jego strony;) w kawalerskiej kuchni najwazniejszy jest 5 litrowy garnek (minimum!!!) i pojemniki w ktore zapakowac mozna ugotowane jedzienie. rownie nieodzowna moze okazac sie mama, ktora nagotuje na 3 tygodnie (czy tego nigdy nie da sie zwalczyc? - zreszta, kto by probowal...) nie mniej jednak uwazam z jest to temat bardzo istotny i zdecydowanie dodaje go do ulubionych!!! Odpowiedz Link Zgłoś