Dodaj do ulubionych

Kuchnia kawalerska-sekrety i pomysły

• Gość: tabakiera Placuszki IP: 2.4.STABLE* / 164.143.240.* 26.09.03, 15:56
      Ja na szybciutko, bo właśnie się wybieram w domowe pielesze, gdzie jeszcze mama
      gotuje jak na polski dom przystało :) Ja niestety, głównie z braku czasu,
      zarzucam kuchenne przygody. Teraz jeden przysmak, jak wrócę dorzucę resztę.

Placuszki z przepisu babci dobrej kumpeli. Ciasto jak na naleśniki, tylko
      trochę gęściejsze. Wkroić trochę cebuli, trochę pieczarek, kiełbasy, papryki
      (żeby było kolorowo), dodać ziół (ja profanka z torebki - prowansalski zestaw)
      a i jeszcze starty na tarce, albo w kostkę pokrojony żółty ser. Właściwie to
      można wrzucić co się ma pod ręką pokrojone wg zasady "małe całe, duże na pół".
      Tyle tego wrzucić, żeby jednak dało się wymieszać i łyżką na patelnię, na
      rozgrzany olej. Na złoto podsmażyć z obu stron i podawać np. z keczupkiem.
      Naprawdę pyszności...
      • Gość: mee Re: Pasta... IP: *.proxy.aol.com 26.09.03, 17:29
        oczywiscie ,kazdy byl singlem...wiec proponuje paste z ochylka po
        polsku...makaron spagetii...sos pomidorowy... rego
        traditional...parmesan..sieza chrupiaca bulka ..maslo ...ser zolty i
        parowka...lapka -dwie wina czerwonego okazjonalnie butelka...widomo gotujemy
        makaron...i gdy makaron jest gotowy ...na spod talerza kladziemy dwa plasterki
        sera zoltego...na to makaron z parowka (wszystko b.gorace)...nastepnie na to
        sos pomidorowy ...i nastepnie parmesan...bulke ta chrupiaca odrywamy reka i
        smarujemy kazdy kes maslem...powodzenia...
      • Gość: Pusia Re: Placuszki IP: *.attu.pl / 192.168.3.* 28.09.03, 19:22
        Doskonały przepis. Dziękuję i proszę o więcej takich cudów.
    • peter.steele Re: Kuchnia kawalerska-sekrety i pomysły 26.09.03, 17:25
      Minestrone di fagioli, cavolo e patate.
      Składniki:
      - 200 g suszonej fasoli;
      - 1/2 średniej wielkości główki kapusty;
      - 400 g ziemniaków;
      - 300 g boczku wędzonego;
      - 1 łyżka masła lub olivy;
      - 1 papryczka peperoncino;
      - sól

Fasolę moczyć kilka-, kilkanaście godzin w wodzie. Odcedzić, ugotować w świeżej
      wodzie. Kapustę oczyścić, umyć i pokroić w paski. Ziemniaki pokroić w kostkę.
      Ziemniaki i kapustę ugotować w osolonej wodzie, na końcu dodać fasolę; w garnku
      ma być niewiele wywaru. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na maśle/olivie.
      Dodać do zupy. Na krótko przed podaniem wrzucić peperoncino.
    • sacerdote Re: Kuchnia kawalerska-sekrety i pomysły 26.09.03, 18:09
      No to smakołyk kuchni greckiej, he he he...
      Włączamy piekarnik na grill na maxa, bierzemy naczynie gliniane i na dno
      wrzucamy pokrojony w plastry ser feta (taki z wody, nie z pudełka) a na to
      pokrojony w plastry boczek i sru do piekarnika. Jak trochę boczek skwierczy
      wrzucamy cebulę w krążkach, cukinię i bakłażana w plastrach i sru do
      piekarnika. Jak warzywka trochę zmiękną to pomidory w ósemkach i znów do pieca.
      Jak pomidorek się pomarszczy kładziemy na to wszystko serek baaardzo pleśniowy
      (najbardziej śmierdzący ze sklepu - Saint Agur, Dor Blue albo inny tłusty...) i
      pakujemy do piecyka. Jak się roztopi to zajadamy! Aha! I jeszcze na warzywa
      wcześniej trochę oliwy!
      Do tego piwko. A jaki sosik!
      • Gość: Rondi Kuchnia kulinarnych gawędziarzy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.09.03, 18:02
        Ludzie opisujecie tu przeróżne przepisy na cuda niewidy-nawet te kawalerskie.
        Skorzystałam z jednego z tych fenomenalnych przepisów, dokładnie na kurczaka z
        innego wątku. Okazał się do d... :-( Ale smakowicie się czyta te wasze
        propozycje. Ja chyba jednak zostanę przy knajpach, jajecznicy i wariacjach
        makaronowo kurczakowych.
        • Gość: kszykacz fajnie.... IP: *.nfosigw.gov.pl / 194.181.191.* 29.09.03, 08:00
          wczoraj po 2,5 miesiacach nieobecnosci wrocila moja dziewczyna. a w piatek
          klega podeslal mi ten link. milo z jego strony;) w kawalerskiej kuchni
          najwazniejszy jest 5 litrowy garnek (minimum!!!) i pojemniki w ktore zapakowac
          mozna ugotowane jedzienie. rownie nieodzowna moze okazac sie mama, ktora
          nagotuje na 3 tygodnie (czy tego nigdy nie da sie zwalczyc? - zreszta, kto by
          probowal...) nie mniej jednak uwazam z jest to temat bardzo istotny i
          zdecydowanie dodaje go do ulubionych!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka