Gość: gosia IP: *.chello.pl 23.06.08, 18:10 zostały mi z zeszłego sezonu zamrożone kurki (3 woreczki po 20-30 dag) co można z nich zrobić smacznego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: co zrobic z mrożonych kurek 23.06.08, 18:27 To samo, co ze świeżych. Na masełko z cebulką i pośmietanić. Tylko smietaną tłustą, nie żadne tam 12%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: co zrobic z mrożonych kurek IP: *.chello.pl 23.06.08, 18:45 zanim zamroziłam ze świeżych tak próbowałam zrobic ale mi nie wyszło - tzn smietana sie zważyła i ogólnie zmarnowałam grzyby dlatego reszte zamrozilam. ewo, mozesz napisac krok po kroku jak to sie robi? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: co zrobic z mrożonych kurek 23.06.08, 19:32 Wiesz, mnie smakują takie całkiem niefachowe, bez bajeranckich dodatków typu białe wino itepe. Na masle szklę drobno pokrojoną cebulę (ilość wedle uznania), na to walę oczyszczone i podziabane kurki, solę i duszę na oko. Jak mi się wydają OK i żadna woda się tam już nie plącze, dowalam śmietany (tłustej, trzydziestką walę!) i pieprzę. Koniec. Śmietany nie gotuję. Nie wiem, czy Ci takie pasują, ja lubię ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: co zrobic z mrożonych kurek IP: *.chello.pl 23.06.08, 20:28 i jakos tak robilam i mi sie po do laniu smietana zwarzyła jutro sprobuje ponownie dziekuje slicznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: co zrobic z mrożonych kurek IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.08, 20:34 uzyj smietany przynajmnie 22%. taka sie nie zwarzy. jesli zalezy ci na kwaskowatym smaku, ktory daje wlasnie dodanie kwasnej smietany do kurek, dopraw danie kilkoma kroplami soku z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś
hal65 Re: co zrobic z mrożonych kurek 23.06.08, 20:35 A byla to slodka smietana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: co zrobic z mrożonych kurek IP: *.chello.pl 23.06.08, 22:40 to była zwykła 12% ale z typu tych gestych a nie wody w kartoniku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m no wlasnie - 12% latwo sie warzy IP: *.pools.arcor-ip.net 23.06.08, 23:06 nastepnym razem uzyj tlusciejszej - 22-30%. zareczam, ze nic sie nie stanie. tylko, jak pisalam wyzej, dobrze ociupinke zakwasic danie cytryna. no i ja dodaje duuuuzo posiekanej natki pietruszki i/lub koperku. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Najlepsza smietana do sosu 24.06.08, 03:02 Nie trzeba uzywac tlustej smietany, ktora jest tlusta :) i drogawa. Jest w sklepach w kartonikach 'smietana do zup i sosow' - specjalna, 18%, ktora sie nie warzy, a chudsza jest. Nie wiem, czy jest cos takiego jeszcze innej firmy, ale ta jest niezawodna: tinyurl.com/3szo7s Odpowiedz Link Zgłoś