kocia_noga 24.06.08, 16:49 Sezon na młodą, soczystą, delikatna cebulkę.Zostaja po tym tony szczypioru.Co z nich zrobić? Zastanawiałam się nad szczypiorową wersją tabuleh (z kuskusem w dodatku), ale może istnieje jakaś potrawa z tych bączków? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nieskorzanka Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 16:53 Ja na tym szczypiorze gotuję wywar na włoszczyźnie do zupy. Posiekany dodaję do zupy jarzynowej, ogókowej i in., do sosów do mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Tarta z grubym szczypiorem 24.06.08, 17:12 Natknelam sie na taki przepis w nowej ksiazce kucharskiej i sama chce go wyprobowac: Przyciety rowno szczypior zblanszuj na patelni z lyzka oleju, odrobina balsamico (albo soku cytrynowego), pieprzu i soli. Wystudz. Na ciescie francuskim zachowujac rancik ok. 2 cm rozloz szynke. Poukladaj na tym zblanszowany szczypior. Posmaruj rant jajkiem i zloz na pol (tak zeby mial 1 cm). Do pieca (piecz wg wskazowek na opakowaniu). Mozesz podac solo, mozesz posypac siekanym jajkiem na twardo (to moja wlasna inwencja - mysle, ze by pasowalo). Fajne na zimno i na cieplo. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Tarta z grubym szczypiorem 24.06.08, 17:41 Młode ziemniaczki, na to tona pociętego szczypioru, omasta skwareczkowa, do całości kefir, maślanka lub zsiadłe mleko. Ja mam raczej problem z zagospodarowaniem mnóstwa małych cebul, szczypioru idzie kazda ilość. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Tarta z grubym szczypiorem 24.06.08, 20:53 ewa9717 napisała: Ja mam > raczej problem z zagospodarowaniem mnóstwa małych cebul, szczypioru > idzie kazda ilość. Szkoda,że nie jesteśmy sąsiadkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Tarta z grubym szczypiorem 24.06.08, 20:51 bene_gesserit napisała: Posmaruj rant jajkiem i > zloz na pol (tak zeby mial 1 cm). Tego nie rozumiem.Złożyć cały placek na pół? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Tarta z grubym szczypiorem 24.06.08, 20:59 Nie. Nakladasz farsz tak, zeby zostawic dwucentymetrowy rant - taka ramke. Smarujesz sam rant jajem i skladasz sam rant na pol - zeby ramka miala szerokosc 1cm. W ten sposob cala tarta bedzie miala wyzszy brzeg, kiedy sie upiecze. Odpowiedz Link Zgłoś
ewajer Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 20:02 ten szczypior dodałam ostatnio w dużej ilości do duszonego kurczaka. Zamiast cebuli. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 20:56 Wypróbuję tę tartę, tylko bene mi napisze co z tym rancikiem zrobić. Mój małżon część z tej tony posiekał i utarł z twarogiem i śmietaną, ale to jego karma podstawowa, ja tego nie tykam.Resztę poddusił na oleju do dalszego wykorzystania.Do tej tarty będzie jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 21:00 Jak ten szczypiorek jest mocno podduszony, to nie wiem, czy ci sie ze dna nie zrobi kapec. Wez to odcedz moze z tego sosiku, bo bedzie na mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 21:14 Cebulka wygląda OK, ale mam jej nie tykać, bo ma już swoje przeznaczenie- wejdzie w skład pulpy jaglanej a to oprócz białego serka i buraków jest podstawą menu mojego małża. Tratę zrobię jak mi się znów szczypioru uzbiera,czyli za 2-3 dni.Tylko myślę sobie,że trzebaby ten farsz zalać czymś, jakąś śmietaną z serem, jajkami albo bez. Albo zrobić kisz bo ciasto nie będzie takie tłuste i dodać ten farsz + zalewa. A w ogóle chodzą mi po głowie jakieś ciasteczka - cebulaczki z tego szczypioru, ale o ciastkach to ty będziesz mieć lepsze pojęcie - czy wmieszać lekko podduszoną cebulkę do ciasta i upiec ( ciasto kruche+ ser żółty, gałka, kminek,albo kumin, pieprz ewwntualnie ciut papryczki np pepperoni), albo zawinąć francuskie z farszem z cebulki i np rybką z konserwy odciekniętą, albo coś jeszcze innego? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 21:50 Wlasnie ona jest taka niezalana, bo sa dwie szkoly tarciane - zalane i suche. Suche maja to do siebie, ze sa chudsze i plastsze, co moze byc ciekawe. Sa bardziej jak, bo ja wiem, pizze albo focaccie - bardziej sie w nich liczy ciasto, bo w tych zalanych ciasto jest raczej jadalna foremka. Szczypior by ise nadal do slonego keksu - swego czasu na GP byly jakies fajne przepisy. Cos miedzy chlebem a ciastem - normalne ciasto ucierane z roznymi fajnymi dodatkami - ziolami, serem w kostke, warzywami itd tu ciasto z cheddarem i szczypiorem: tinyurl.com/6j8bfy Te ciastka twoje fajnie brzmia :) Znalazlam cos takiego, moze to ci posluzyc jako inspiracja: tinyurl.com/499p2b Jesli jednak chcesz zalac - bo to moze byc pyszne, czemu nie - to rozwaz, czy nie lepiej byloby zrobic na kruchym podpieczonym, bo z francuskiego ci sie zrobi zaklaczyk imo. Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 25.06.08, 08:00 bene_gesserit napisała: > Znalazlam cos takiego, moze to ci posluzyc jako inspiracja: > tinyurl.com/499p2b Fajny przepis, trzeba tylko zamienić ten ser na jakiś inny i zemleć troche ryżu, ale to da się zrobić.Szczypioru idzie do tego mało jednak, ale sam pzrepis ciekawy - wkleiłam do mojej księgi. > > Jesli jednak chcesz zalac - bo to moze byc pyszne, czemu nie - to > rozwaz, czy nie lepiej byloby zrobic na kruchym podpieczonym, bo z > francuskiego ci sie zrobi zaklaczyk imo. > Fakt.Nie na cieście francuskim. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 21:33 Szczypior siekam grubo i w równych proporcjach mieszam z rzodkiewami w plasterkach i zalewam jogurtem / śmietaną z solą , pieprzem . Można bazę urozmaicić różnymi ziołami. Bardzo proste i niezły sezonowy dodatek do kanapek , grilla czy do obiadu Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: Szczypior, bączki, zielona cebulka 24.06.08, 22:32 O tak! I różne kompozycje: szczypior,posiekane jajco na twardo, śmietana(jogurt) przyprawy; sam szczypior ze smietaną, szczypior, pomidory... Odpowiedz Link Zgłoś