Gość: Camille IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 24.09.03, 20:06 Czasem mam ochote usmazyc cos w glebokim oleju/paczki, rybe, itp./ale szkoda mi go zaraz wylewac. Czy wiecie w jaki sposob sie go przechowuje i ile czasu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Linn Re: Przechowywanie oleju IP: *.dialup.tiscali.it 25.09.03, 09:58 Najlepiej wyrzucic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Brookie Re: Przechowywanie oleju IP: *.tnt1.per1.da.uu.net 25.09.03, 11:28 Ja zawsze wylewam olej po pierwszym uzyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Przechowywanie oleju 25.09.03, 12:19 Gość portalu: Camille napisał(a): > Czasem mam ochote usmazyc cos w glebokim oleju/paczki, rybe, itp./ale szkoda > mi go zaraz wylewac. masz zamiar na naczyniu z raz użytym olejem pisać co w nim smażyłaś ? już sobie wyobrażam lodówkę - olej po rybie, olej po frytkach, olej po... ;) zepsuje się nim najdzie Cię ochota na powtórzenie potrawy Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Przechowywanie oleju 25.09.03, 12:22 gdzies kiedyś czytałam, że można użyć jeszcze raz do smażenia oleju, który zachował jasną barwę - jeżeli ściemnieje, to do wyrzucenia przechowywało sie go po schłodzeniu w lodówce ale nie znam tego z praktyki, tylko o oko mi sie obiło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Przechowywanie oleju IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:47 nie uzywam wprawdzie oleju, tylko oliwe z oliwek, ale nigdy nie trzymam jej w lodowce. Moze stac na wierzchu dlugo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska ale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.03, 13:48 jesli chodzi ci o zuzyty oolej, to lepiej go od razu wylej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo Re: Przechowywanie oleju IP: *.elektrownia.rybnik.pl 02.10.03, 10:34 Ja od paru lat, do smażenia np. frytek wielokrotnie używam tego samego oleju. Nie przechowuje go w lodówce, a wywalam go jak już porządnie ściemnieje. Myślicie że np. w Mc Donald's - specjalnie dla was wymieniają olej po każdym smażeniu??? Jedynie olej np. po smażeniu ryb jest do wywalenia, bo po prostu śmierdzi rybą....:)) Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Przechowywanie oleju 02.10.03, 11:03 Mówimy o przechowywaniu oleju w domu a nie w Mc'Donald'sie-tam stosuje się nie olej ale specjalną fryturę która jest mieszaniną różnych tłuszczy i można stosować ją wielokrotnie chociaż też do czasu.W użyciu domowym olej jaki kupujemy w sklepie-czy to jest Kujawski,Olvit czy inny Bartek-nadaje sie do głębokiego i płytkiego smażenia tylko raz.Podczas długiego podgrzewania tworzą się różne szkodliwe dla zdrowia substancje i nie warto choćby z tego względu takiego oleju przechowywać.Zresztą olej jak wszystkie tłuszcze doskonale wchłania zapachy i mógłby służyć tylko do smażenia jednej potrawy.No ale każdy ma wolny wybór i jeżeli praktykuje takie wielokrotne smażenie to w końcu jego sprawa,pomimo że wywalanie go dopiero jak 'porządnie ściemnieje' ja uważam za grubą przesadę. POZDR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: izzi Re: Przechowywanie oleju IP: 213.17.152.* 02.10.03, 14:49 Moja mama w 1950-60tych latach [z biedy] zużywała tłuszcz po pączkach[zawsze smalec ,chyba nie było wtedy dobrych,tanich olejów]zagotowując go z wodą i odstawiając do ostygnięcia na śniegu[musiały to być ostatki].Potem zbierała z wierzchu "czysty" smalec i smażyła placki ziemniaczane.Ale olej to chyba musi przepaść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Przechowywanie oleju IP: *.20-2.cable.virginm.net 12.02.15, 13:43 Co psuje olej? Im dłużej olej jest podgrzewany i wystawiony na działanie światła oraz tlenu, tym gorzej. Pod wpływem działania lipazy i innych enzymów, a także w reakcji z tlenem, olej ulega powolnemu jełczeniu. Temperatura – im wyższa temperatura smażenia, tym szybciej olej traci swoje właściwości. Jeśli go przypalisz (zaczyna dymić) – nie wolno go pod żadnym pozorem użyć. Poczekaj aż ostygnie i wylej. Resztki – im więcej w oleju np. przypraw, masła, resztek jedzenia i … soli ze smażonych potraw, tym szybciej olej się psuje. Co ważne – sól obniża właściwości grzewcze oleju. Pamiętajmy o tym, smażąc osolone mięso. Przy ewentualnym drugim użyciu takiego posolonego oleju, będzie się on dłużej rozgrzewał. Inne tłuszcze – im więcej różnorodnych typów tłuszczu w oleju, tym szybciej przebiega proces jełczenia.. Zużycie – za każdym razem, gdy smażymy na tym samym oleju, jego jakość spada. Maksymalnie olej do głębokiego smażenia można wykorzystać 3 razy, o ile zastosujesz się do poniższych rad. Zobacz także: Doceń olej rzepakowy Jeśli już decydujesz się ponownie użyć oleju do głębokiego smażenia… 1. Wyłącz ogień pod olejem tak szybko, jak tylko skończysz smażenie. Długotrwałe grzanie przyspiesza proces jełczenia 2. Poczekaj, aż olej ostygnie, a następnie przefiltruj go i przelej z powrotem do nieprzezroczystego, zamykanego naczynia. Nigdy nie przelewaj gorącego oleju. 3. Olej można filtrować przez kilka warstw gazy, ręczniki papierowe lub filtry do kawy. Im ściślejsze sito, tym więcej wyłapie drobinek. 4. Przechowuj olej w zamkniętym, nieprzezroczystym pojemniku, w chłodnym miejscu lub lodówce. 6. Za każdym razem po użyciu oleju, trzymaj się następujących zasad: umyj naczynie, filtruj olej, przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. 7. Jeśli z jakichś powodów olej nabrał obcych smaków lub zapachów – wylej go od razu. Polecamy: Po czym poznać, że olej nie nadaje się do smażenia Odpowiedz Link Zgłoś
nieskorzanka Re: Przechowywanie oleju 13.02.15, 16:20 Gość portalu: Gosc napisał(a): Pod wpływem działania lipazy i innych enzymów, a także w reakcji z t > lenem, olej ulega powolnemu jełczeniu Skąd lipaza w oleju....? Odpowiedz Link Zgłoś
tamiza.1 Re: Przechowywanie oleju 13.02.15, 17:42 Ja taki po frytkach wlewam do słoika, ale staram się go później w miarę szybko ponownie użyć, a jak się nie trafi to wywalam. Odpowiedz Link Zgłoś