Dodaj do ulubionych

sosowe ułatwienie

09.07.08, 14:06
jako że nie jestem specjalistką w robieniu dobrych sosów do mięs od jakiegoś czasu bardzo często uzywam /znalazłam na GP/ serka homogenizowanego do przygotowania sosu do mięsa... serek rozbełtuje blenderem w połączeniu z ciepłą wodą... sos ładnie gęstnieje
i doprze się dopasowuje do cebuli , grzybów, ziół ....

i nie rozwarstwia się jak czasem śmietana u mnie :P

macie jakieś inne patenty?
Obserwuj wątek
    • momas Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 14:11
      ser topiony tez się sprawdza.
      • myszz Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 14:14
        no właśnie o taki mi chodziło :)
        • momas Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 14:17
          zrozumialam, że piszesz o serku homo, tzn takim białym.
          :)
          zagęszczać mozna nie tylko mąką. dobrze się sprawdza pokruszony np.
          razowiec.
          Lub sos z duszenia z cebulką, wystarczy zmiksować. Cebula kutecznie
          zagęści.
          Niektórzy zagęszczają ziemniakiem.

To tyle w kwestii zagęszczania :)
          • myszz Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 14:19
            ziemniakiem ? błe...
            • momas Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 14:29
              Ugotowanym. Neutralne w smaku.
            • Gość: ania_m Re: sosowe ułatwienie IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.08, 14:30
              eee tam, serek topiony to wg mnie sredni pomysl zbyt zmieniajacy smak sosu, czy
              zupy. ale faktem jest, ze nie znosze party-zupek typu mielone mieso + por +
              pomidory z puszki + costam jeszcze + ten nieszczesny serek, wiec pewnie nie
              powinnam sie o nim wypowiadac ;)
              polecam raczej serek kremowy typu philadelphia, ktory rowniez sie nie warzy, nie
              ma tyle tluszczu i nadaje potrawie duzo swiezszy, lekko kwaskawy smak. wg mnie
              jest duzo lepszy niz serek topiony skladajacy sie z sera zoltego nienajwyzszej
              jakosci, "rozpuszczaczy", emulgatorow, soli i porcji tluszczu - margar¥ny, badz
              (najczesciej) masla przemielonych ze soba. akurat pare dni temu widzialam
              reportaz z fabryki takich serkow i zostal mi on w pamieci :).
              a ziemniaki jako zagestnik chyba nie sa zle. o ile wiem, wrzuca sie do sosu
              surowego drobno startego ziemniaka i gotuje do zageszczenia.
              • myszz Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 14:53
                wypóbuje z philadelfią :)
                • Gość: ania_m Re: sosowe ułatwienie IP: *.pools.arcor-ip.net 09.07.08, 15:01
                  mozesz spokojnie kupic polski nonameowy odpowiednik philadelphii.
            • ba_nita Re:Wystarczy mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą 09.07.08, 20:37
              rozpuścić w niewielkiej ilości ZIMNEJ wody. Zagęszcza aż miło a smaku nie ma
              żadnego.
              • k0m0r Re:Wystarczy mąkę ziemniaczaną lub kukurydzianą 11.07.08, 09:41
                ba_nita napisał:

> rozpuścić w niewielkiej ilości ZIMNEJ wody. Zagęszcza aż miło a smaku nie ma
                > żadnego.

No, z tym smakiem to zależy od stężenia ;-)
                • ba_nita Re:Mylisz się. Mąka ziemniaczana nie ma żadnego 11.07.08, 11:27
                  smaku niezależnie od stężenia. W dodatku jeśli na 500 ml sosu dasz więcej niż
                  1-2 łyżeczki skrobi to powstanie normalny kisiel nie mający z sosem nic wspólnego.
    • figgin1 Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 15:22
      Sos do mięsa robie bez śmietany. Używam w tym celu warrzyw, wywaru mięsnego i mąki.
      • myszz Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 15:33
        ok, ja robie bez mąki, małż lubi bez:)
        • poszukiwaczarmi Re: sosowe ułatwienie 09.07.08, 23:55
          Philadelphia to pomysł bardzo dobry. Rodzima wersja to serek biały Maluta z
          Nowego Dworu - bez jakichkolwiek zagęszczaczy, polepszaczy i innych dodatków.

Można też skutecznie zagęścić sos zimnym masłem dodanym pod koniec
          przygotowywania potrawy. Jest doskonały, jeśli potrawę dusimy w warzywach i
          winie, sos mocno zredukujemy i po zdjęciu garnka z ognia dodamy kosteczkę masła,
          którą należy rozprowadzić trzepaczką.

-
          • poughkeepsie miąższem chleba razowego nt 10.07.08, 11:01

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka