ritas07 14.07.08, 16:16 Czy sól morska nadaje sie do zakiszenia ogórków?. Wiem,ze kamienna nie jodowana, ale taka jest w Polsce. Może ktoś wie jaką kupić w Niemczech. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tenże Re: ogórki kiszone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 16:32 ta nasza kamienna to też morska.Tam gdzie są pokłady soli kiedyś było morze. Ona sama z siebie nie powstała.Tyle,że jak patrzę na ta morską kupowaną w sklepach to mam brzydkie podejrzenia ze ten słowny dodatek służy jedynie podbiciu ceny... Odpowiedz Link Zgłoś
ritas07 Re: ogórki kiszone 14.07.08, 16:38 Własnie o ten "dodatek" chodzi. Czy jest tylko słowny, a sól jest "czysta". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tenże Re: ogórki kiszone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 16:48 jak widzę technologie produkcji soli morskiej to wydaje mi się,ze powinna byc brudna chociazby od brudnych nóg tych co po niej chodzą i obrabiają ją na słońcu.Ta,która kupuję jest bielsza niż warzona.Do ogórków biorę sól kuchenną grubą, z brudami,szarą.To wtracenia mineralne które mają bardzo duże znaczenie(mikroelementy) Zwierzyna tez dostaje sól do lizania brudną,szarą, w kawałku albo w specjalnych lizawkach . Wolałbym taką niż niepewną morską... Odpowiedz Link Zgłoś
em_es z mojego doświadczenia 14.07.08, 18:39 w produkcji ogórków kiszonych i małosolnych wynika, iż rodzaj użytej soli nie ma żadnego znaczenia, a jeśli już, to nikły, używałam warzonej i kamiennej, jodowanej, niejodowanej, ogórki jednakowo się udawały, a jeśli się nie udały to wyłącznie z racji przenawożenia, kiedy je kupiłam z niepewnego źródła, z własnej uprawy udają się absolutnie niezależnie od użytej soli - aczkolwiek tej sprzedawanej pod nazwą 'morska' akurat do ogórków nie używałam chyba nigdy, więc na Twoim miejscu nastawiłabym kilka ogórków na małosolne, a jeśli się udadzą, to zakisić większą ilość Odpowiedz Link Zgłoś