Dodaj do ulubionych

ogórki kiszone

14.07.08, 16:16
Czy sól morska nadaje sie do zakiszenia ogórków?. Wiem,ze kamienna
nie jodowana, ale taka jest w Polsce. Może ktoś wie jaką kupić w
Niemczech.
Obserwuj wątek
    • Gość: tenże Re: ogórki kiszone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 16:32
      ta nasza kamienna to też morska.Tam gdzie są pokłady soli kiedyś było morze.
      Ona sama z siebie nie powstała.Tyle,że jak patrzę na ta morską kupowaną w
      sklepach to mam brzydkie podejrzenia ze ten słowny dodatek służy jedynie
      podbiciu ceny...
      • ritas07 Re: ogórki kiszone 14.07.08, 16:38
        Własnie o ten "dodatek" chodzi. Czy jest tylko słowny, a sól
        jest "czysta".
        • Gość: tenże Re: ogórki kiszone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 16:48
          jak widzę technologie produkcji soli morskiej to wydaje mi się,ze powinna byc
          brudna chociazby od brudnych nóg tych co po niej chodzą i obrabiają ją na
          słońcu.Ta,która kupuję jest bielsza niż warzona.Do ogórków biorę sól
          kuchenną grubą, z brudami,szarą.To wtracenia mineralne które mają bardzo duże
          znaczenie(mikroelementy)
          Zwierzyna tez dostaje sól do lizania brudną,szarą, w kawałku albo w specjalnych
          lizawkach . Wolałbym taką niż niepewną morską...
    • em_es z mojego doświadczenia 14.07.08, 18:39
      w produkcji ogórków kiszonych i małosolnych wynika, iż rodzaj użytej soli nie ma
      żadnego znaczenia, a jeśli już, to nikły, używałam warzonej i kamiennej,
      jodowanej, niejodowanej, ogórki jednakowo się udawały, a jeśli się nie udały to
      wyłącznie z racji przenawożenia, kiedy je kupiłam z niepewnego źródła, z własnej
      uprawy udają się absolutnie niezależnie od użytej soli - aczkolwiek tej
      sprzedawanej pod nazwą 'morska' akurat do ogórków nie używałam chyba nigdy, więc
      na Twoim miejscu nastawiłabym kilka ogórków na małosolne, a jeśli się udadzą, to
      zakisić większą ilość

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka