myszz 05.08.08, 13:07 mam słoiczek tego pioruństwa ... i schab... proszę o sugestie co zmontowac dobrego na obiad... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Sambal Oelek 05.08.08, 13:32 wymieszać z oliwą i wyciśniętymi ząbami czosnku i posmarować mięso odstawić na minimum 1 h upiec i już :) -- Homo sapiens non urinat in ventum Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Sambal Oelek 05.08.08, 13:47 opisać smak sambalu? :) To przecież sos z chilli. Jest ich wiele rodzajów, z różnymi dodatkami, więc każdy ma inny smak. Jedna cecha wspólna to ta, że jest pikantne. W stopniu zależnym oczywiście od stopnia stężenia, producenta, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: Sambal Oelek 05.08.08, 14:13 Kiedyś trzeba zacząć ;) Jeśli nie jesteś przyzwyczajona do ostrych przypraw, to na początek do tego mięsa daj niewiele sambalu. A najlepiej - najpierw dodaj zjedz trochę np z plasterkiem wędlin. Sprawdzisz, czy w ogóle Ci to pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: Sambal Oelek 05.08.08, 14:19 dobry momysł :) chili próbowałam tylko we wściekłym psie czy jak to się nazywa:D Odpowiedz Link Zgłoś
realdirect2 smażysz cienkie steki schabowe przez minutę, 05.08.08, 13:37 po usmażeniu lekko smarujesz sambalem i serwujesz, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Myszo - poszukaj w necie kapsaicyny. 05.08.08, 14:26 Będziesz miała jasność. Dla mnie 1 łyżeczka herbaciana to trochę za mało, ale z żoną lubimy naprawdę piekielne potrawy. Możesz zrobić dowolny sos z dodatkiem sambali.))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sroka Re: Sambal Oelek IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.08.08, 14:26 Smak się nie popsuje ale Ty możesz sobie coś popsuć ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
myszz jako rzekłam, tak zrobiłam... 05.08.08, 18:55 mięso wieprzowe gulaszowe pocięłam w dość drobną kostkę posoliłam popieprzyłam /ale niewiele/ podsmażyłam na palelni zalałam wodą do duszenia gdy niby sos się zredukował dodałam łyżeczkę sambal dodałam pokrojoną cebulkę oraz drobno pokrojone pieczarki przesmażyłam podałam z makaronem ciekawy smak muszę powiedzieć mąż pochwalił :) /no soory, nie każdy jest wirtuozem :D/ Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sambal Oelek 06.08.08, 14:34 myszz, ja uzywam jako dodatek do juz gotowego miesa albo sosu, ostatnio robilam rolmopsy i sprobowalam, oczywiscie nie tylko on sam, dodalam troche przetworu pomidorowego,zukru,oleju, ketchupu,zeby nie byl taki ostry,ale to robi sie na swoj smak,ja tak myslalam i zrobilam, i tym zalalam rolmopsy, cos wspanialego, Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: Sambal Oelek 06.08.08, 15:29 fajnie, dzieki, już wiem czego w smaku spodziewać się po sambal i będę wiedziała jak dobierać potrawy :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sambal Oelek 06.08.08, 14:47 Sroka, ja mialam ostatnio wspaniale kielbaski z Sokolowa na gryla i ten Sambal Oelek, ale mozna sprobowac z innymi produktami grylujac, wspanialy, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sambal Oelek 06.08.08, 15:46 myszz, najlatwiej i dzieci tez sie zawsze ciesza, frytki,schabowenie wiem jakie robisz panierowane czy naturalne, dla dzieci panierowane,dla doroslych naturalne i na to ten Sambal Oelek,dorosli nie zgina, i do tego jakas salatke, ja podaje np.rzodkiew biala(np.tarta,krojona itd.) z kwasna smietana, Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: Sambal Oelek 06.08.08, 16:01 parę wpisów wyżej również ktoś pisze o posmarowaniu schabowego :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus sambal swietnie 06.08.08, 16:03 przyprawia kazda potrawe ja dodaje troszke do sosu pom. do sosu winegret do wszystkiego Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sambal Oelek 06.08.08, 16:07 myszz, ja nie pisalam o schabowym dla dzieci, tylko o naturalnym dla doroslych, grobszy i bez tej pomady, Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Sambal Oelek 06.08.08, 16:13 myszz, a znasz roznice pomiedzy schabowy a naturalny, Odpowiedz Link Zgłoś
myszz Re: Sambal Oelek 06.08.08, 16:24 co naturalny? naturalny to dla Ciebie bez panierki? Odpowiedz Link Zgłoś