Gość: ola IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.08, 22:53 mam już 6. Czy można z nich coś zrobić oprócz bułki tartej? Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: co zrobić z suchych bułek? 07.08.08, 22:57 jesli sa czerwstwe, ale nie zupelnie suche - grzanki/kanapki zapiekane z serem odswiezyc - polac woda i na kilka minut do piekarnika pokroic w kostki, obrumiemic na odrobinie masla i jako grzanki do zup czytalam rowniez przepisy na knedle nadziewane taka grzaneczka, ale nie pamietam juz jak sie je robilo, na pewno gdzies ana necie jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: co zrobić z suchych bułek? IP: *.dip.t-dialin.net 07.08.08, 23:16 jesli nie sa suche na kamien, np francuskie tosty, czyli moczone w rozbeltanym jajku i smazone. podane na slodko z dzemem, cukrem pudrem itp. jest jeszcze piecowa wersja tego dania, gdzie kromki zalewa sie jajkiem rozbeltanym i piecze jak zapiekanke. wylecialo mi z glowy, jak sie to danie nazywa - bread pudding? bulgarzy dodaja do tego pokruszona fete. o dziwo jedza calosc z .... dzemem, sama widzialam :) kompletnie, "kamiennie" suche buly nadaja sie na bulke tarta i po namoczeniu jako dodatek do mielonego. Odpowiedz Link Zgłoś
figgin1 Re: co zrobić z suchych bułek? 08.08.08, 22:52 Można zrobić kluchy. Buły namoczyć, dodać jajko, pietruszkę, usmażyć na złoto i polać beszamelem. Jak bardzo są suche?Jeśli nie całkiem kamienne można je pokroić w plastry, namoczyć wodą, posmarować majonezem czosnkowym i upiec. Lubię takie grzanki namaczanki, mają przyjemną teksturę. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: co zrobić z suchych bułek? 09.08.08, 12:12 Kluski:)Tzw-Semmelknödel:)Najlepsze wlasnie takie bardzo czerstwe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Martynaq wczorajsza bułka IP: *.CNet2.Gawex.PL 17.05.14, 21:38 ja proponuje pokroić je na kromki tak jak chleb się kroi i włożyć do tostera (sandwicz) i można je zrobić z serem a bardzo dobrze smakują również same. Mogą być super dodatkiem do zup! polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: wczorajsza bułka 18.05.14, 09:30 tylko sczerstwiałe pieczywo nie latwo pokroisz, jaka metoda krojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: co zrobić z suchych bułek? 18.05.14, 10:27 Ja trzymam w siatce i używam do mielonych, pulpetów, pasztetu. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: co zrobić z suchych bułek? 18.05.14, 11:32 cale nie susze, wyjmuje ich miękka czesc rozdrabniam i susze, a calosc zewnetrzna susze osobno i uzywam potem jako opakowanie do gulasz grzybowy, albo zanuzyc w plynnej czekoladzie, po ostudzeniu wlozyc lody:) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus tzw. polski parmezan 18.05.14, 14:26 drobno pokrojona, sucha biała bułka, przyrumieniona w oliwie jako posypka do sosów włoskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x wole tzw. polska ostryge, IP: *.unitymediagroup.de 18.05.14, 16:18 żółtko w kieliszku do jajka z oliwą, solą i pieprzem oraz tabasco jako przekąska do polskiej wódki :) Odpowiedz Link Zgłoś