Dodaj do ulubionych

hamburgery z grilla...

08.08.08, 09:30
takie jak z filmow amerykanskich. Jak sie robi? Mieso zmielone samo,
czy jakos konkretnie przyprawione? jakie dodatki? Juz nawet kupilam
kawal udzca wolowego, ale nie bardzo wiem co z nim teraz zrobic...
pzdr Dorota
Obserwuj wątek
    • jo.hanna klasycznych hamburgerow 08.08.08, 10:14
      sie nie przyprawia (chociaz amerykanska krolowa kuchni francuskiej--Julia
      Child--lubila je przyprawic, czyli robila je na sposob europejski). Trzeba tylko
      mieso dobrze wymieszac, 'wygniesc', zeby hamburger sie nie rozpadl na grillu.
      Osobno, gdy juz hamburger jest prawie gotowy, kladziemy na grillu bulki, zeby
      nabraly koloru.
      • Gość: noel Re: klasycznych hamburgerow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 11:29
        Pyszny pomysł!Muszę zrobić w sobotę hamburgerowe party ; )

        Do mięsa dodaję (na pół kg) dodaję około pół szklanki wody lub
        esencjonalengo bulionu i wyrabiami. jeśli mięso nie jest zbyty
        tłuste dolewam też kilka łyzek oliwy. Po schłodzeniu formuję
        hamurgery. Trochę grubszych i kilka cienkich. Każdy przekładam
        woskowanym papierem. Znowu chłodzę.Uważam,że dobry sos i warzywa są
        naważniejsze.To może być sos bbq np. - 1 md Onion; chopped 2 Cl
        Garlic; minced 2 tb Butter; melted 1 lg Can whole tomatos (14 1/2oz
        8 oz Tomato paste 1/2 c Celery; chopped 1/3 c Vinegar 1/4 c Green
        pepper; chopped 2 Fresh celery leaves; chopped 1 Bay leaf 3 tb
        Molasses 1 1/2 ts Salt 2 ts Dry mustard 2 ts Tabasco sauce; to taste
        1/2 ts Clove; ground 1/2 ts Allspice; ground 2 sl Lemon

        Saute onion and garlic in butter in a saucepan until tender. stir in
        remaining ingredients; bring to boil. Reduce heat and simmer,
        uncovered, 30 minutes; stir occasionally. Discard bay leaf and lemon
        slices. Process through a food processer if desired. Use sauce for
        basting and as a side dish for dipping. Yield 3 cups.

        sos czosnkowy na bazie śmietany 12% i sera śmietanowego np.
        philadelphia lub mascarpone (pół roztartego ząbka czosnku,250 ml
        smietany z serkiem, który reguluje konsystencję, sól)
        sos 1000 wysp i ....dziesiątki innych.
        Do tego mięsiste pomidory (jest sezon na malinowe),biała cebula
        sałatkowa, sałata, ogórki (świeże lub takie kiszone-konserwowe
        np.sałatka szwedzka).
        No to baw się dobrze ; )

        Noel
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka