dorota.alex 08.08.08, 09:30 takie jak z filmow amerykanskich. Jak sie robi? Mieso zmielone samo, czy jakos konkretnie przyprawione? jakie dodatki? Juz nawet kupilam kawal udzca wolowego, ale nie bardzo wiem co z nim teraz zrobic... pzdr Dorota Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jo.hanna klasycznych hamburgerow 08.08.08, 10:14 sie nie przyprawia (chociaz amerykanska krolowa kuchni francuskiej--Julia Child--lubila je przyprawic, czyli robila je na sposob europejski). Trzeba tylko mieso dobrze wymieszac, 'wygniesc', zeby hamburger sie nie rozpadl na grillu. Osobno, gdy juz hamburger jest prawie gotowy, kladziemy na grillu bulki, zeby nabraly koloru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noel Re: klasycznych hamburgerow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 11:29 Pyszny pomysł!Muszę zrobić w sobotę hamburgerowe party ; ) Do mięsa dodaję (na pół kg) dodaję około pół szklanki wody lub esencjonalengo bulionu i wyrabiami. jeśli mięso nie jest zbyty tłuste dolewam też kilka łyzek oliwy. Po schłodzeniu formuję hamurgery. Trochę grubszych i kilka cienkich. Każdy przekładam woskowanym papierem. Znowu chłodzę.Uważam,że dobry sos i warzywa są naważniejsze.To może być sos bbq np. - 1 md Onion; chopped 2 Cl Garlic; minced 2 tb Butter; melted 1 lg Can whole tomatos (14 1/2oz 8 oz Tomato paste 1/2 c Celery; chopped 1/3 c Vinegar 1/4 c Green pepper; chopped 2 Fresh celery leaves; chopped 1 Bay leaf 3 tb Molasses 1 1/2 ts Salt 2 ts Dry mustard 2 ts Tabasco sauce; to taste 1/2 ts Clove; ground 1/2 ts Allspice; ground 2 sl Lemon Saute onion and garlic in butter in a saucepan until tender. stir in remaining ingredients; bring to boil. Reduce heat and simmer, uncovered, 30 minutes; stir occasionally. Discard bay leaf and lemon slices. Process through a food processer if desired. Use sauce for basting and as a side dish for dipping. Yield 3 cups. sos czosnkowy na bazie śmietany 12% i sera śmietanowego np. philadelphia lub mascarpone (pół roztartego ząbka czosnku,250 ml smietany z serkiem, który reguluje konsystencję, sól) sos 1000 wysp i ....dziesiątki innych. Do tego mięsiste pomidory (jest sezon na malinowe),biała cebula sałatkowa, sałata, ogórki (świeże lub takie kiszone-konserwowe np.sałatka szwedzka). No to baw się dobrze ; ) Noel Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: klasycznych hamburgerow 08.08.08, 18:42 dzieki za przepis chyba dodanie tego plynu + oleju do miesa jest bardzo wazne, zeby mieso bylo wilgotne i nic sie nie rozpadalo :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: klasycznych hamburgerow 08.08.08, 18:44 ;)no widzisz-moze ten sposob bedzie lepszy:) Odpowiedz Link Zgłoś