IP: *.rp.pl / 10.32.23.* 09.10.03, 20:40
Ja uwielbiam z oliwą i cytryną lub majonezem i krewetkami, albo z twarożkiem
i zawsze z koperkiem.
A wy jak je jecie?
Obserwuj wątek
    • mufka Salatka do obiadu 09.10.03, 21:25
      2 avocado i 2 pomidory pokrojone w zabki,czerwona cebula w krazki, liscie
      bazylii, oliwa, sol, pieprz, ciut octu z bialego wina lub balsamicznego.
      Pycha.
      Mozna posypac orzeszkami piniowymi, kielkami slonecznika itp dodatkami.
      Pozdr.

      Avokado dodaje tez do kremowej zupy brokulowej po tajlandzku jako wkladke:)
    • babazgaga Re: avocado 09.10.03, 23:04
      Ja kiedys przez przypadek (tzn. zgodnie z zasadą "co się nawinie":) wynalazłam
      sałatke, która potem robiła furorę wśród moich znajomych
      puszka soi albo cieciorki (tzn. cheak peas), cebulka czerwona drobno pokrojona,
      ogórki (zielone albo konserwowe, z zielonymi trzeba zjeść od razu, nie może
      stać), awokado w średnie kawałki, duuuużo kiełków z rzodkiewki, oliwa, cytryna,
      musztarda tzw. francuska
      Pycha:):):)
    • Gość: Camille Re: avocado IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.10.03, 00:30
      Guacamole jest najbradziej klasycznym przykladem uzycia avocado. Podaje sie
      jako przystawke z chrupiacymi chipsami kukurydzianymi.
      Przepis- 2 miekkie avocado utluczone w miseczce widelcem
      1/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
      1/2 lyzeczki soli
      1 lyzka stolowa soku z limonki
      1 sredni pomidor posiekany w kosteczke
      kilka kropli tabasco lub posiekana ostra papryczke
      Wymieszac i podawac.
      • Gość: Camille Re: aha i IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 10.10.03, 17:26
        W moim przepisie nie bylo oliwy i cytryny- a limonka to zupelnie inna rzecz...
        Jest podstawa w meksykanskiej kuchni i bez niej guacamole nie ma smaku.
        Zjadlam go juz tone w swoim zyciu i jest czesto robione przez rodowitych
        Meksykanow.
        Co do robienia w metalowej misce sorry, nie pomyslalam zeby ten fakt
        przytoczyc. Tu glownie miesza sie wszystko w plastikach, a podaje w ceramice.
        Jezeli ktos chce zrobic je wczesniej, nalezy pestke avocado "zakopac" w
        guacamole i wyciagnac przed samym podaniem-wtedy nie zczernieje.
    • Gość: grubababa Re: avocado IP: *.honeywell.com 10.10.03, 17:37
      Troche soli i troche Maggi w plynie, wyjadac prosto z lupiny.
      Teraz wkurze niektorych z was. Mam za domem olbrzymie drzewo avocado pod ktorym
      strach chodzic zima bo avocada spadaja na glowe. Co rano je zbieram i wyrzucam
      bo nikt juz nie moze na nie patrzec.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka