Dodaj do ulubionych

czy cannelloni muszą byc podgotowane przed

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 11:54
czy cannelloni muszą byc podgotowane przed nadziewaniem mięskiem? kiedyś
słyszałam ze nie musza, ze nadziewa sie twarde,surowe rury makaronowe, ale
jak one mają sie potem ugotować, trzeba zrobić mokre mięsko?
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 11:56
      Nie muszą, a nawet nie powinny być, bo zrobi się z nich ciapa. Nic się nie
      bój - z nadzienia, sosu, beszamelu tyle będzie wilgoci, że rurki w sam raz
      zmiękną. Poza tym surowe rurki łatwiej jest nadziewać (mówię z własnego
      doświadczenia po eksperymentowaniu z cannelloni na różne sposoby). Powodzenia!
      • Gość: rex Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 12:01
        Właśnie planuję zrobić cannelloni,czy mogłabyś zatem podać jakieś wskazówki
        dotyczące praktycznej strony nadziewania?
        • hania55 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 12:03
          Gość portalu: rex napisał(a):

> Właśnie planuję zrobić cannelloni,czy mogłabyś zatem podać jakieś wskazówki
          > dotyczące praktycznej strony nadziewania?

Bierzesz rurkę i widelcem wkładasz farsz. I już. Trzeba uważać, żeby nie
          wypadł z drugiej strony :-)
          • Gość: rex Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 12:09
            A nie podziurawie?
            • hania55 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 12:11
              Surowych na pewno nie podziurawisz. Słowo harcerza ;-)
          • Gość: rex Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 10.10.03, 12:12
            Hmmm,widelcem-widzisz,bo to brzmi dla mnie dosyć banalnie.Myślałem,że mnie
            czymś zaskoczysz.
          • nanette75 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 19:58
            hania55 napisała:

> Gość portalu: rex napisał(a):

> Bierzesz rurkę i widelcem wkładasz farsz. I już. Trzeba uważać, żeby nie
            > wypadł z drugiej strony :-)

Prościej jest nadziewac małą łyżeczką (taką która cała mieści się w rurce).
            • Gość: giezik Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.03, 20:17
              jeszcze prosciej jest po prostu palcami, ale uwaga - goscie musza Ci ufac
              (jesli patrza na rece i nie sa obrzydliwi),
              albo po prostu nie robisz tego przy nich
              • nanette75 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 12.10.03, 00:53
                jak sie nadziewa gorącym farszem to troszkę ciężko palcami :)

Pozdrawiam :)))
                • Gość: giezik Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.03, 06:56
                  ale jak troche przestygnie, to juz nie (poza tym faceci chyba maja grubsza
                  skore)
                  ;)
                  • nanette75 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 12.10.03, 14:23
                    Może i tak.... tylko jak po domu rozchodzą się wspaniałe zapachy i całą
                    rodzinkę aż skręca z głodu to trudno czekać aż farsz przestygnie.

Pozdrawiam :)))

PS. A ja właśnie dziś zrobiłam cannelloni... z nadzieniem szpinakowo-serowym.
                    Pycha :)))
      • Gość: babeczka Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:02
        Haniu, miałam zamiar zrobić sos pomidorowy z czosneczkiem, cebulką, pomidorami
        itp, a jaka Ty masz propozycję odnośnie tej z beszamelem?
        • hania55 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 12:06
          Ja polewam cannelloni i sosem pomidorowym i jeszcze na wierzchu przykrywam je
          beszamelem, a na sam koniec (kilka minut przed wyjęciem z piekarnika) dokładam
          jeszcze mozarellę. Tak lubię najbardziej i tak lubi główny odbiorca moich
          kulinarnych produkcji, czyli pan mąż.
          • Gość: babeczka Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:11
            Haniu, podsumowując w jednym garnku jest i sos pomidorowy i beszamel?super,
            jak to smakuje? beszamel chyba musi miec b. malo gałki muszkatolowej co? zeby
            sie nie gryzlo z pomidorowym?
          • ka2 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 12:12
            a co robić ,żeby nie pękały
            bo jedyne co mi na razie przyszło do głowy, to przerzucenie się na lazzanię ;)
            • Gość: Ania Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: 217.17.46.* 10.10.03, 12:17
              A czy cale rurki musza być zalane sosem?
          • Gość: dandelion Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: 149.156.49.* 10.10.03, 12:17
            jesli moge cos zasugerowac - canelloni z powodzeniem wychodza ze zwyklych
            nalesnikow (!?) polemizowalabym nawet z tym, ktora wersja jest smaczniejsza ...
            Z tego co pamietam na spod naczynia do zapiekania daje sie sos beszamelowy,
            potem uklada canelloni, polewa sosem pomidorowym, na gore znowu beszamel i
            tarty parmezan
            • Gość: babeczka Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 12:37
              mam jeszcze jedno pytanie, jak długo zapieka się te surowe jakby nie było
              cannelloni? żeby były miętkie ;)
              • hania55 Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed 10.10.03, 16:22
                Gość portalu: babeczka napisał(a):

> mam jeszcze jedno pytanie, jak długo zapieka się te surowe jakby nie było
                > cannelloni? żeby były miętkie ;)

Na opakowaniu jest podany optymalny czas zapiekania. Trzymam się tych
                wskazówek.
              • Gość: Linn Re: czy cannelloni muszą byc podgotowane przed IP: *.dialup.tiscali.it 10.10.03, 16:23
                Na pudelkach powinny byc dokladne instrukcje. Ja mam w domu
                cannelloni "Divella", ktore powinny byc zapiekane przez 20 minut. Producent
                radzi napelniac i od razu zapiekac. Niektorzy na jakis czas odstawiaja, wiec
                szkoly sa rozne.
                Napelniac mozna tzw. rekawem cukiernika / kawalek plastiku z koncowka do
                kremow/.
                Cannelloni nie moga byc zapiekane na sucho: sos musi byc plynny, jesli beszamel
                to duzo.
                Po wyjeciu z piekarnika moga byc jeszcze bardzo plynne / podobnie lasagne /,
                wiec nie zjadac od razu. Odczekac troche.
                Do wprawy trzeba jednak dojsc tzw. metoda prob i bledow.
                • Gość: babeczka Zrobiłam, udało się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.10.03, 18:54
                  Słuchajcie zrobiłam i było pyszne, nie sądziłam że takie połączenie beszamelu
                  i sosu pomidorowego będzie takie pyszne, mój mąż był zachwycony!!!!!!!!!!!
                  • hania55 Re: Zrobiłam, udało się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.10.03, 16:39
                    Gość portalu: babeczka napisał(a):

> Słuchajcie zrobiłam i było pyszne, nie sądziłam że takie połączenie
                    beszamelu
                    > i sosu pomidorowego będzie takie pyszne, mój mąż był zachwycony!!!!!!!!!!!

Bardzo się cieszę :-)
                    • Gość: babeczka Re: Zrobiłam, udało się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.03, 19:24
                      Haniu, dziekuje :)
                      • hania55 Re: Zrobiłam, udało się!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 12.10.03, 14:33
                        Z wypiekami na twarzy polecam się na przyszłość :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka