Gość: młoda IP: 85.202.106.* 09.09.08, 16:27 jak dobrze usmażyć rybę którą kupuję się mrożona ? jaka ryba jest najlepsza ? do tej pory smażyłam mirunę, pangę, mintaja- wszystkie to totalna porażka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pani.serwusowa Re: mrożona ryba 09.09.08, 16:33 Rozmrozilas dokladnie rybe i osuszylas ja przed smazeniem? W Polsce czesto kupowalysmy mrozona rybe i nigdy jakos nie bylo specjalnie problemow. Porazke ponioslysmy z grenadierem jedynie. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Grenadier jest wyjątkowym wodopijcą ale 09.09.08, 16:35 i on reaguje na odciskanie nadmiaru płynu. Tyle, że warto go rozmrażać kilka/parę godzin wcześniej niż inne ryby. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją 09.09.08, 16:33 przyrządzić co wbrew pozorom nie jest trudne. Jak rozumiem chodzi Ci o rybę panierowaną. Rozmroź, odciśnij nadmiar wody z "glazury", jeszcze możesz osuszyć dodatkowo ręcznikiem kuchennym i po przyprawieniu i opanierowaniu smaż na bardzo dobrze rozgrzanym tłuszczu. Według mnie najlepiej się sprawdza mieszanka oleju z masłem w proporcji 2:1. A tutaj sobie sama już poczytaj: tnij.org/smazenieryb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją IP: *.pools.arcor-ip.net 09.09.08, 16:51 u mnie w domu rozmrazalo sie rybe wkladajac do mleka. calkowicie rozmrozona wycieralo sie do sucha i smazylo oproszona maka (przedtem cytryna, sol i pieprz)na patelni zawierajacej mieszanke masla i oleju. i byla zawcze nierozpadajaca sie, zwarta i niesmierdzaca ryba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.08, 17:24 Gość portalu: ania_m napisał(a): > u mnie w domu rozmrazalo sie rybe wkladajac do mleka. Świetny patent, takiego nie znałam. Przy najbliższej okazji wypróbuję. Dzięki :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją IP: *.pools.arcor-ip.net 09.09.08, 17:47 i naprawde godny polecenia, bo ryba zamrozona, chocby byla mrozona zaraz po zlapaniu i odfiletowaniu, ma czasami tendencje do smierdzenia. moze nie tyle smierdzenia, co zapach ryby jest po rozmrozeniu bardziej intensywny niz w przypadku ryby swiezej. mleko doskonale radzi sobie z tym problemem. podobnie wymaczam w nim kilka godin filety sledziowe a la matjes przed produkcja sledzia z cebulka w oleju. niby nie trzeba, ale naprawde takie lepiej smakuja. Odpowiedz Link Zgłoś
nexstartelescope Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją 09.09.08, 18:01 A jaki konkretnie masz z tą ryba problem? Rozpada się, panierka się nie trzyma, nasiąka tłuszczem? W Polsce (i nie tylko) sklepy oszukuja na rybach mrozonych sprzedawanych na wagę, sprzedawcy kilkakrotnie zanurzają ją w wodzie i mrożą, bo ze skorupką z lodu ryba więcej waży (i więcej kosztuje). Przed smażeniem trzeba ją dobrze rozmroZICnajlepiej zostawic na noc w lodówce. Osączone filety przypraw, posyp mąką, obtocz w bułce i w jajku i wrzuc na gorący tłuszcz , dzięki temu nie wchłonie go dużo i będzie chrupiąca. Ryba nie musi się długo smażyc, więc nie przypalisz;) aha, ja używam oleju, ale pomysł z masłem tez pewnie jest ok. na pewno następnym razem wyjdzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.serwusowa Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją 09.09.08, 18:04 Pomysl z maslem jest jak najbardziej OK. :) Smaze na oleju z maslem, albo samym sklarowanym masle (ghee) - smak duzo lepszy niz na samym oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re:Każda ryba jest dobra tylko trzeba umieć ją IP: *.pools.arcor-ip.net 09.09.08, 18:16 ja pamietam, ze jakies 20-30 lat temu mama wyczytala w ktorejs z ksazek kucharskich, ze smazenie na samym oleju powoduje, ze ryba ma tendencje do rozpadania sie. stad tez ten typ, aby do oleju dodac maslo. nie wiem, czy samo maslo jest dobre, bo jednak pali sie w wysokiej temperaturze. pomieszane z oliwa, olejem, badz czyste ghee za to jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś