Dodaj do ulubionych

IZRAEL co przywieźć?

13.09.08, 20:53

Jakie macie propozycje? Co Wam się naprawdę sprawdziło? Jakie prezenty
przywozicie swoim bliskim? Poza religijnymi pamiątkami.
Obserwuj wątek
    • Gość: . Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.08, 21:10
      a taki ładny wątek na ten temat jest przyszpilony na samej górze
      • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 13.09.08, 21:16
        Dzięki gościu . Ale tam nic nie ma na temat Izraela.
    • Gość: Nobullshit Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.spray.net.pl 14.09.08, 02:28
      Wino z Kany Galilejskiej. Mówię poważnie. Może nie na prezenty, bo limit bagażu,
      ale ze dwie butelki na popowrotowy wieczór opowieści.
      Przyprawy.
      Podstawki pod gorące garnki i inne drobiazgi z kopiami mozaik z kościoła
      Rozmnożenia Chleba i Ryb w Tabgha.
      Wyroby jubilerskie ze złota i srebra. Biżuteria albo coś takiego:
      tinyurl.com/5how3g
      Tzw. Jerusalem Globe, inspirowany rzeźbą artysty, którego nazwiska nie mogę
      sobie przypomnieć (ma muzeum w Jaffie). Niektóre są naprawdę pięknie zrobione i
      niekiczowate.
      • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 16.09.08, 13:04
        naprawdę piękne.
      • absztyfikant Re: IZRAEL co przywieźć? 27.09.08, 20:16
        Wino z Kany to wino z niskiej polki - placisz za sama etykietke, ktora jest naklejana na zwykle izraelskie wino, niespecjalnie smaczne. Za te sama cene mozna kupic w supermarkecie wino dobrej klasy.

Ten artysta nazywa sie Frank Meisler, nawiasem mowiac urodzil sie w Gdansku. Tutaj oryginal owej rzezby:
        lh4.ggpht.com/_n7K1U7V4yow/RgARZMBjP2I/AAAAAAAAAtg/Oe4adSHdrS0/13032007531.jpg
        • Gość: Nobullshit Absztyfikancie IP: *.spray.net.pl 27.09.08, 20:24
          Co do wina z Kany się zgadzam, ale traktuję je jako suwenir i wtedy ta naklejka
          jest istotna. :)) "Na poważnie" polecałabym wina Galil Mountain oraz nieco
          słabsze, ale wciąż bardzo dobre Carmel, które wprawdzie u nas są, ale
          sakramencko drogie.

Dzięki za przypomnienie nazwiska Meislera, ale link link się nie otwiera :(
          Trudno, znając nazwisko, sama sobie poszukam.
          • absztyfikant Re: Absztyfikancie 28.09.08, 13:45
            Wpisz "frank meisler" do wyszukiwarki graficznej google'a - pierwsze 2 wyniki :)

Co do wina... Ja najbardziej lubie Yarden oraz wynalazki z winnicy Rothschilda.
            Polecam przy okazji cos unikalnego. To wino z granatow:

www.rimonwines.com/rimon/index.jsp
            To jest genialne na prezent dla kogos wlasnie.
            • absztyfikant O zatarze ktos wspominal 28.09.08, 15:59
              To jest naprawde fantastyczna przyprawa. Tego typu rzeczy najlepiej kupowac na
              jerozolimskim bazarze Mahane Yehuda. To jest najtansze miejsce w calej
              Jerozolimie jak to sie mowi dla miejscowych, a nie turystow.

Zapachy i rozmaite pysznosci przyprawiaja o zawrot glowy. Zabieralem tam
              znajomych nie tylko na zakupy, ale i na dobra kawe czy lunch. To jest atrakcja
              turystyczna sama w sobie;) A trafic tam bardzo latwo. Trzeba isc Jaffa Road caly
              czas do przodu. Ta ulica zaczyna sie obok ratusza, za plecami Brama Jaffska i
              idziemy do przodu:)

lh6.ggpht.com/_H_rmdH5JXYk/RloAJy2QldI/AAAAAAAABV4/6K5OomcbtXU/IMG_1219.JPG
              lh5.ggpht.com/_H_rmdH5JXYk/RloAQi2QlfI/AAAAAAAABWI/12FIHZplkuQ/IMG_1223.JPG
              www.math.toronto.edu/~drorbn/Gallery/Jerusalem/MahaneYehuda_2048.jpg
              www.israelity.com/wp-content/uploads/2006/10/DSCF0295.JPG
          • jarek_zielona_pietruszka Re:duperele 12.10.08, 14:52
            Byłem w tym bandyckim kraju na leczeniu. Jakoś nie przyszło mi do głowy jechanie
            do jakiejś kany czy innych Jerozolim i oglądanie jakichś pieczar. Mój nieżyjący
            już ojciec poświęcił niestety 150$, aby to obejrzeć i był zdegustowany, że za
            takie pieniądze dostał takie mizerne wrażenia. Co do wina to jest bardzo miernej
            jakości jak już wspomniano powyżej i szkoda na nie pieniędzy. Moja sąsiadka
            która je kupiła , mimo, że jest mocherem, była nim wielce zdegustowana. Ja
            osobiście nie gustuję w takich suwenirach i wolałbym wyrzucić coś takiego na
            śmietnik, niż dać komuś z moich przyjaciół.
            pozdrawiam

Świnia musi umrzeć śmiercią naturalną
            od obucha siekiery / Pawlak - Sami Swoi /
            • bursztyn10 Re:duperele 13.10.08, 13:05
              co więc proponujesz?
    • fettinia Re: IZRAEL co przywieźć? 16.09.08, 13:55
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=48129&w=83466544
      • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 18.09.08, 19:41
        Dzięki FETTINA zawsze to już coś
        • Gość: ruth Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.08, 13:36
          humus - ten z czosnkiem i duzymi kawalkami soczewicy. zatar -
          przyprawa, swietna mieszanka ziol. od arabow kupowac najlepiej. i
          jeszcze duzo dobrych slodyczy.
          • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 22.09.08, 13:16
            ten humus to coś co może poleżeć dłużej w lodówce? I czy dostanę to gdzieś w
            supermarkecie czy lepiej na bazarze?
            A i czy to prawda ,że tam już nie funkcjonuje gotówka, tylko wszędzie są karty
            płatnicze?
            • absztyfikant Re: IZRAEL co przywieźć? 27.09.08, 20:19
              Hummus חומוס dostaniesz wszedzie i ten wynalazek moze dlugo polezec. Gotowka i karty sa wszedzie honorowane, a na bazarach gotowka, ale dolarami mozna placic tylko u Arabow.

www.hummus.co.il/_uploads/imagesgallery/206houmus_tosafot_new_2.jpg
          • Gość: gmn Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.aster.pl 28.09.08, 08:15
            Gość portalu: ruth napisał(a):

> humus - ten z czosnkiem i duzymi kawalkami soczewicy. zatar -
            > przyprawa, swietna mieszanka ziol. od arabow kupowac najlepiej. i
            > jeszcze duzo dobrych slodyczy.

hummus mozna sobie samemu zrobic... i to bez soczewicy;)
    • marta.r.8.5 Re: IZRAEL co przywieźć? 23.09.08, 11:33
      Izrael ach... chciałabym tam jeszcze kiedyś wrócić...

Ja nie miałam już dużo pieniążków na prezenty, ale nazbierałam soli z dna morza
      martwego, jak odejdzie sie w bok z miejsca w którym jest już wyzbierana, to sól
      ma kształt kulek o ok. 1,5 cm średnicy i leży na dnie.
      Sól ta a właściwości lecznicze, ma wiele minerałów i ma jakieś olejki jak wrzuci
      się do wanny to woda jest tłusta :-) tak samo jak po wejściu do morza ciało jest
      gładkie i nawilżone.
      Tylko uważaj na oczy i ogólnie twarz, bo woda w morzu jest baardzo zasolona.
      Potem jak bedziesz miała możliwość to osusz sól tam gdzie będziesz nocować,
      wysyp na ręcznik lub gazety, będzie mniej ważyć, jeżeli nocujesz w hotelu to jak
      będziesz opuszczać rano pokój to chowaj sól bo ona wyrzuci ją, Izraelici dziwią
      się dlaczego Polacy tyle soli wywozą ale to jest legalne :-)nie biez nic z morza
      czerwonego, zadnej muszelki ani rafy koralowej, bo to jest nie legalne ;-) a tam
      dosc dobrze przeszukują na lotnisku Ciebie i bagaż.

Możesz też kupić różne pamiątki na "straganach" w Jerozolimie i pamiętaj żeby
      się targować u nich to normalne, a niektórzy się obrażają jak sie nie bedziesz
      targować, a spuszczaja z ceny i to niezle :-)

polecam tez buty np. sandały itp ze skóry sa bardzo wygodne i można kupić za
      (przeliczajac na Polskie) 50 zł i ostro sie targuj powiedz ze jak nie to idziesz
      kupic do sasiada, bo ten towar tam maja wszyscy

jeszcze warto kupic kosmetyki z morza martwego, ale najbardziej opllaca sie
      kupowac juz na lotnisku w drodze powrotnej...
      m ilej podrozy
      • marta.r.8.5 Re: IZRAEL co przywieźć? 23.09.08, 11:37
        nie prawda, przynajmniej w lutym funkcjonowała gotowka :-)
        zamien pieniazki na dolary i albo możesz płacić w dolarach albo wymienic na ich
        walutę (i tak sie bardziej oplaca)

humus jest pyszny :-) powinien troche polezec w lodówce
        • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 23.09.08, 13:22
          marta.r WIELKIE DZIĘKI -nareszcie jakieś konkrety !
          • Gość: Nobullshit Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.spray.net.pl 23.09.08, 14:04
            bursztyn10 napisała:
            > marta.r WIELKIE DZIĘKI -nareszcie jakieś konkrety !

Jesteś okropna :(( A w postach wyżej konkretów nie było?
            Bu.
            • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 24.09.08, 12:47
              Były były......
              Sorki.
      • absztyfikant Re: IZRAEL co przywieźć? 27.09.08, 20:08
        Swieta prawda z tym lotniskiem... :)
    • wik07 Re: IZRAEL co przywieźć? 23.09.08, 15:49
      Jeśli potrafisz docenić jakość izraelskich win to radzę przywieźć
      dobre wino. Ceny nie są niskie (20-60$)ale jakość odpowiada
      cenie.Jeśli będziesz chciała porady służę pomocą.
      W Polsce wybór jest bardzo ograniczony a cena dużo wyższa. Ponadto
      radzę przywieźć chałwę. Jest tam jej wiele odmian i miałem problem z
      dokonaniem wyboru . Wszystkie były naprawdę pyszne i inne od tych
      spotykanych u nas.
      • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 30.09.08, 20:30
        A te zakupy na lotnisku które proponujecie w drodze powrotnej.
        To czy w Eliacie tez dostanę wszystko? I sandałki i wino i humus...
        • nobullshit Re: IZRAEL co przywieźć? 30.09.08, 21:12
          W Eliacie będzie drożej, bo to typowa miejscowość turystyczna, no i bardzo
          oddalona, wszystko trzeba tam wozić.
          Zakupy spożywcze w cenach normalnych (w końcu tubylcy też muszą coś jeść), ale
          będziesz musiała wyprawić się właśnie do dzielnicy tubylczej, kawałek od hoteli.
          A lotnisko w Eliacie jest malutkie.
          • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 05.10.08, 18:36
            A dla mieszkańców Izraela coś z Polski może być dobrym prezentem?
            • Gość: anula36 Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.fdk.airbites.pl 05.10.08, 22:54
              jesli spozywka to w gre wchodzi kwestia przestrzeganie przez obdarowywanych koszeru.
              Kazda czysta wodka jest koszerna:)

mozna tez podeprzec sie lista:
              www.jewish.org.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=115&Itemid=65
            • Gość: Nobullshit Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.spray.net.pl 06.10.08, 01:03
              Może Absztyfikant się odezwie. Albo zapytaj tu:
              forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=47618
              • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 06.10.08, 14:51
                dzieki
                • absztyfikant Re: IZRAEL co przywieźć? 07.10.08, 00:31
                  Po pierwsze zapraszam na forum Erec Israel:)

Co do prezentow... Zalezy dla kogo... Wiadomo, ze religijny Zyd nie tknie czegos
                  niekoszrnego... Inna sprawa, ze wiekszosc populacji jest totalnie laicka i wrecz
                  uwielbia wszelkie wyroby wieprzowe;) Jest taki niekoszerny hipermarket Tif Tam
                  pod Tel Awiwem. Rabini klatwy rzucaja... Interes kwitnie...

farm2.static.flickr.com/1227/542110128_f09a9a3a94.jpg
                  Ja zawsze biore polska literature i filmy na DVD... :)
          • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 12.10.08, 09:30
            czy na tym lotnisku tez mozna zrobic zakupy?
            • nobullshit Re: IZRAEL co przywieźć? 12.10.08, 14:23
              bursztyn10 napisała:
              > czy na tym lotnisku tez mozna zrobic zakupy?

Tzn. w Eilacie? Spójrz, to jest psia buda:
              en.wikipedia.org/wiki/Image:Eilat_Airport.jpg
              Pewnie ze dwa sklepy na krzyż tam są, ale ja nic nie pamiętam,
              bo akurat tak mnie przemaglowali na okoliczność skąd, dokąd, po co, itd., że
              prawie zapomniałam, jak się nazywam. Spytaj na tym specjalistycznym forum.
            • jarek_zielona_pietruszka Re: W Eilacie niestety nie nt. 12.10.08, 15:01

• jarek_zielona_pietruszka Re: IZRAEL co przywieźć? 12.10.08, 14:59
            No i Eilacie trzeba na lotnisku dyrdać na piechotę do samolotu
        • marta.r.8.5 Re: IZRAEL co przywieźć? 13.10.08, 19:26
          niestety lotnisko w Eliacie raczej nie :-/ w samy miescie sa uwazam malo
          atrakcyjne rzeczy same drobiazgi, takie gdzie mozna kupic chyba tez i u nas,
          Eliat to miasto turystyczno imprezowe nie cuyc juz tam "atmosfery" Izraela tak
          jak np. w Jerozolimie (ach..) ale jest super podwodne (nie pamietam jak to sie
          nazywa) "coś" i można ogladac dno morza czeronego i piekne ryby tam plywajace :-))
          ja wracalam z duuuzo wiekszego lotniska, jezeli bedziesz miala mozliwosc w takim
          razie to zaopatrz sie w te rozne zakupy podczas podrozy w kazdej miejscowosci po
          drodze, skoro bedzie wylatywala z Eliatu, to kup kosmetyki nad samym morzem
          martwym bo napewno bedziesz tam? i z tymi kosmetykami kupionymi w sklepie mozna
          taki yk zrobic ze oddadza ci podatek na lotnisku, ale musisz miec rachunek na nie
          Jeszcze jedno mam pytanie do Ciebie, może chcesz zabrac z soba wielka walizke i
          ja sie w nia zapakuje do Izraela i Ci pomoge ;-) ja z mila checia jeszcze raz
          tam pojade ;-)
          • Gość: bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.08, 12:03
            Dzięki za informacje. Szczególnie te odnośnie tego zwrotu podatku.
            Czy to tylko dotyczy kosmetyków? Do kogo z tym paragonem podejść?
            To mój pierwszy wyjazd w te stronę. Taka szybka wycieczka objazdowa. Z
            ciekawości do tej kultury. Szybka i powierzchowna z braku czasu a nie pieniędzy.
            Pierwsza bo szczerze wierzę ,ze nie ostatnia. Mam zamiar odwiedzić te wcześniej
            proponowane fora. Ale znów ten czas...
            • bursztyn10 Re: IZRAEL co przywieźć? 21.10.08, 13:30
              podbijam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka