vandikia 24.09.08, 11:01 można wekować? ewentualnie jak przechowywać? Bo jest troche chrzanienia z tym i chciałabym w sobote zrobić większą ilość, żeby później mieć na powiedzmy 3 obiady w przeciągu miesiąca, da się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vandikia Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 11:08 to przepis jesli cokolwiek pomoze Aksamitne veloute dyniowe ze śmietaną > >200 g miąższu dyni bez pestek >5 średnich ziemniaków >1 szklanka mleka >3/4 szklanki śmietanki 36% >szczypta curry >1 kostka Rosołu z kury Knorr >kilka gałązek pietruszki >sól i pieprz do smaku >4 łyżki Ramy Cremefine do gotowania > >Jak to zrobić: >1. Zagotuj 1/2 litra wody. Rozpuść we wrzątku kostkę rosołową z >kury. >2. Pokrój dynię i ziemniaki w kostkę o boku 1 cm i wrzuć je do >bulionu. >3. Dodaj 3/4 szklanki mleka. Gotuj zupę na małym ogniu 20-30min. >4. Odlej 4 chochelki płynu, resztę zmiksuj. >5. Wymieszaj ze śmietanką. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedź ją >odlanym uprzednio bulionem. Zagotuj jeszcze raz. Sprawdź czy warzywa >są ugotowane. >6. Dodaj sól, pieprz i szczyptę curry do smaku. >7. Przed podaniem ozdób veloute kleksem Ramy Cremefine i posiekaną >pietruszką. > oczywiscie knorry lepiej zastapic rosolkiem, ale podaje przepis jak jest w orginale Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 13:35 W zupie przeznaczonej na dluzsze przechowywanie darowalabym sobie mleko i smietane. Smietane mozna dodac przed podaniem, a z mleka zrezygnowalabym w ogole. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 14:19 bezmleka ta zupa ma inny smak, zreszta kremowka tez jest konieczna moze faktycznie przechowac sam krem z dyni, a pozniej dorabiac? sama dynia postoi troche, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 14:41 Jezeli ja zawekujesz to powinna postac. Mleko i smietana moga znacznie skrocic jej zywotnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
st.grzegorz Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 12:39 Po prostu: pokrojony miąsz z dyni przesmaż razem z cebulą. Dodaj dobry bulion i gotuj wszystko ok. 20 min. Zupę zmiksuj, dodaj grudę masła i śmietankę kremówkę. Po doprawieniu zupa jest gotowa. Można podawać z grzankami. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 12:48 senkju, aczkolwiek przepis sprawdzony mam (patrz wyzej) ;) chodzi mi o przechowywanie (patrz tresc 1 wpisu) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 13:18 vandikia napisała: > ewentualnie jak przechowywać? Ja czasami, jak mam nadmiar zupy, to mroze (tylko bez smietany - dodaj po rozmrozeniu). Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 14:18 a mleko? jak wspomniała wyzej wiedzma? Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 14:27 Sorka, mleko mi "ucieklo" :-) Moje zupy sa bezmlekowe, wiec nie jestem pewna, jak by sie "mlekowa" zupa zamrozila i jak by smakowala po rozmrozeniu. Natomiast niezupelnie na temat zupy - mroze samo mleko i po rozmrozeniu zachowuje sie jak.... mleko i smakuje mlekowo. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: zupa krem z dyni 24.09.08, 15:34 Moj ojciec wekowal, z tym ze chytrze wekowal dynie prazona (jak np jablka), czyli z jak najmniejsza iloscia wody. Wtedy sredniej wielkosci sloik wystarczal na spory gar zupy. Odpowiedz Link Zgłoś