wilowka 28.09.08, 15:38 oczyścić i do otwartego piekarnika np? Na ile stopni? a oczyszczenie to tylko obdrapanie ich ze ściółki, czy przepłukać wodą też? Kurcze nie wiem i proszę o radę :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
febru77 Re: jak suszyć grzyby? 28.09.08, 15:41 ja przecieram zwilżoną gąbką a suszę powieszone na żyłce , takiej wędkarskiej powieszone na suszarce do odzieży... w piekarniku próbowalam ale spaliłam :/ Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: jak suszyć grzyby? 28.09.08, 15:43 dziękuję :) Też myślałam o suszarce do prania, ale chciałam je "odparować na początku" więc machnę na 20-30 stopni przy otwartym. A potem siup - do wietrzenia. biegnę po gąbkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: jak suszyć grzyby? 28.09.08, 15:46 Najlepiej jest kupić suszarkę do grzybów i warzyw. Nie dość, że tańsza w eksploatacji to w dodatku zapewnia optymalną temperaturę suszenia. O taką: www.zakupyzpomyslem.pl/vfolder/shop/10097/18860/d7059d640b213f3c29efd9ec88c681d7.jpg Jest tego ustrojstwa w każdym sklepie AGD od diabła i jeszcze trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
febru77 Re: jak suszyć grzyby? 28.09.08, 15:48 gdzieś reklamowano ją za już chyba 69 zł... ja jednak wolę wysuszone w naturze :) Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re: jak suszyć grzyby? 28.09.08, 15:50 dispell napisał: > Najlepiej jest kupić suszarkę do grzybów i warzyw. Nie dość, że tańsza w > eksploatacji to w dodatku zapewnia optymalną temperaturę suszenia. Jak sie ma 5 kilo grzybów ale raz w roku przygodnie otrzymanych, to kiepski interes :) Ale dziękuję. A grzyby mam zwyczajne (podgrzybki i nadgrzybki ;)), ale dosyć mięsiste dlatego o piekarniku na parę minut pomyślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:A kto powiedział, że to tylko do grzybów? 28.09.08, 15:54 Możesz suszyć pomidory, jabłka, gruszki, banany - w zasadzie wszystko co Ci przyjdzie do głowy. W dodatku masz pewność, że nie spalisz niczego, ale - nie moja sprawa taka zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
wilowka Re:A kto powiedział, że to tylko do grzybów? 28.09.08, 15:56 :) Pomyślę :) Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re:A kto powiedział, że to tylko do grzybów? 28.09.08, 16:10 co do suszenia robie po staremu, najpierw czytam gazete, a jak maz wroci z grzybami to sortuje, co do suszenia to na gazete bardzo stara metoda lepszej nie znalazlam, na pare grzybow do suszenie wystarczy, kiedys z tego powodu nikt nie zmarl, a wiec teraz tez nie. Odpowiedz Link Zgłoś