anna.pl.se 13.11.08, 14:16 Proszę doradzcie,coś smacznego i szybkiego w wykonaniu na "parapetówkę".Chciałbym podać najpierw jakieś przekąski zanim zaserwuję danie głowne,a na koniec deser.Wszystko w formie szwedzkiego bufetu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 14:43 Ale to ma byc impreza na gazetach i parapecie w sytuacji 'nie mam jeszcze mebli i sprzetow' czy nasiadowka w kompletnie juz zrobionym mieszkaniu? Bo kontekst robi olbrzymia roznice. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 14:51 Dokładnie!Typowa "parapetówka"!To znaczy mam potrzebne narzedzia kuchenne:) ale z mebli praktycznie nic:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 15:01 W takich warunkach postawilabym na przasna prostote, bez wydziwiania - smalce, dipy, kabanosy, warzywa w slupki, moze warzywa z pieca (baklazany, papryki, cebule, cukinie - wszystko w ziolach i czosnku), potem boeuf strogonow (mozna spokojnie zrobic poprzedniego dnia) albo bigos (sezon sie zaczal!) z chlebem, a na deser salatka owocowa albo nadziewane czyms fajnym babeczki (gotowe mozna kupic w sklepie) ew indywidualne Pawlowe w wersji czekoladowej i owocami w cynamonie (sliwki sie sprawdzaja), jesli chcesz jakis kwiatek do kozucha. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 15:19 Tak już kiedyś robiłam,a grono znajomych to samo więc odpada. Bardzo proszę o inne propozycje. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 15:44 To moze tematycznie?Np wieczor wloski,grecki,hiszpanski lub wlasnie szwedzki:)Albo kolorystycznie-potrawy i dodatki np czerwone czy zolte. Albo z przymrozeniem oka-domowy Mc-papierowe talerzyki,sztucce plastikowe i "domowy fast-food":) Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 16:16 Tematycznie swietny pomysł!Też o tym myslałam!A możesz podać jakieć konkretne przepisy?Kuchni włoskiej i greckiej najlepiej bo szczerze powiedziawszy hiszpańskiej nigdy nie praktykowałam...a może właśnie byłoby ciekawie spróbować z hiszpańską?!Możesz rzucić kilka zestawów z każdej?Wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Coś na "parapetówkę" 14.11.08, 09:55 ekhem od greckiej kuchni to specem jest Jaek1f:)Zajrzyj do tego linka-kopalnia wiedzy-dlugi ale warto:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18403970&s=0 tu cos z kuchni hiszpanskiej Thiessy fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,82034812.html i Pani Serwusowej fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,71778779.html wloski piatek Corriny fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,84929189.html Zreszta w Galerii jest mnostwo wloskich przepisow-szegolnie od Marghe72 A tu jeszcze troche z hiszpanskiej , wloskiej i grckej w "pigulce":) www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=51 www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=53 www.gotowanie.wkl.pl/grp_przep.php?grp_prz=62 Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: Coś na "parapetówkę" 14.11.08, 10:14 Jeszcze moze byc po bawarsku:)Wprawdzie to dosc ciezka kuchnia,ale pod wodeczke na parapetowie akurat:P Np-precle(jesli nie ma to ciemny chleb)obazda,piwo fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,66167679,66167679.html smalec domowy,biala kielbasa ze slodka musztarda,golonki pieczone,galaretki miesne,pieczen na kwasno,zupa chlebowa,zupa z nalesnikami lub grysikowymi kluskami,szynki,pieczenie na zimno,kurczaki z rozna,kapusta kiszona,ogorki,deska serow-na deser strudel jablkowy,ciastka z jablkami lub sliwkami, Obrusy w bialo-niebieska lub bialo-czerwona kratke,jakis kapelusz z piorkiem na stole do dekoracji i duze kufle piwa. To tez przasna kuchnia,ale z dodatkami bedzie inaczej niz zrobilas to poprzednio:) Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Parapetówka 13.11.08, 15:15 Aniu! Prawie trzy lata temu proponowałem i myślę że propozycja w odróżnieniu ode mnie wcale się nie zestarzała. Spojrzyj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=39671527&a=39693629 Tylko na zimno a będzie gorąco! Czego życzę - tn Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Parapetówka 13.11.08, 16:21 Ooo!Prosto a jak ciekawie!A jakie masz propozycje na deser do tak "ciężkiego" dosyć zestawu? Odpowiedz Link Zgłoś
tadek-niejadek Deser 14.11.08, 09:50 Aniu! Na wymyślności przyjdzie czas. Teraz proponuję: kup trochę pomarańczy, krój na połówki, wydrążaj, sok do drinków a do miseczek ze skórki syp mieszankę posiekanych owoców wymieszaną ze śmietankowym sosem waniliowym albo ajerkoniakiem. Korzyść na pewno jedna - mniej mycia po imprezie...pzdr - tn Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 15:26 troche fantazji, miejsce znajdziesz wszedzie a czy to rodzaj szwedzkiego bufetu,nie wiem? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.pl.se Re: Coś na "parapetówkę" 13.11.08, 16:13 Ale...o co chodzi?Ze miejsce znajdę to wiem...ja pytałam o propozycje kulinarne... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Coś na "parapetówkę" 14.11.08, 10:23 anna.pl.se napisała: > Ale...o co chodzi?Ze miejsce znajdę to wiem...ja pytałam o > propozycje kulinarne... ja zapomnialam podac tej strony,przepraszam kobieta.gazeta.pl/slub/1,67025,4775 moze jest pare interesujacych przepisow, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna.pl.se Re: Coś na "parapetówkę" IP: *.138.153.115.bredband.tre.se 14.11.08, 13:37 Oj...strona sie nie otwiera... Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Coś na "parapetówkę" 14.11.08, 13:47 Gość portalu: anna.pl.se napisał(a): > Oj...strona sie nie otwiera... znalazlam jeszcze raz kobieta.gazeta.pl/slub/1,67025,4775086.html Odpowiedz Link Zgłoś
paraply1 Jak juz sie zdecydujesz... 14.11.08, 15:57 A jak juz sie zdecydujesz co podasz na "parapetowce" to pochwal sie jakie ulozylas menu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna.pl.se Re: Jak juz sie zdecydujesz... IP: *.138.191.236.bredband.tre.se 18.11.08, 20:54 Właśnie jeszcze myslę ale chyba będzie tak: Na zimno:sałatka z tunczyka i kapusty pekinskiej,sałatka z ziemniaków (do mięs)suszona kiełbasa,ogórki i papryka konserwoawa,oliwki,taca serów.Na ciepło:golonki i kiełbasa pieczona,karczek,żeberka.Różne rodzaje pieczywa,soki napoje-różne.Alkohole-wódka,gin,wino czerwone. Jak myslicie dobrze będzie? Możecie jeszcze podać jak zrobić żeberka na słodko-kwaśno? No i jakie sery dobrać na tacę serów? Odpowiedz Link Zgłoś
panna.w.paski Re: Jak juz sie zdecydujesz... 19.11.08, 05:41 Nie jestem ekspertką, ale może z dań na ciepło zaproponuj choć jedno lżejsze i niemięsne? Nawet jeśli nie masz wegetarian wśród gości, to zawsze może zdarzyć się, że ktoś nie będzie miał ochoty na mięso tego właśnie wieczoru..Może skuś się na jakieś bezmięsne leczo albo zapiekane warzywa? Odpowiedz Link Zgłoś
paraply1 Re: Jak juz sie zdecydujesz... 19.11.08, 20:30 Mnie sie podoba ale czy to beda sami mezczyzni bo na cieplo proponujesz samo mieso a plec piekna wiadomo - odchudza sie itd. Pomysl nad jakims cieplym daniem wegetarianskim. Co do zeberek polecam: 2 kg żeberek wieprzowych pokrojonych w paseczki (równolegle do kości) sól, pieprz 1 łyżka przyprawy do chińskich potraw 8 łyżek cukru 4 łyżki sosu sojowego 1/2 dużego ogórka 1 czerwona papryczka chili Sposób przyrządzenia: Piekarnik rozgrzać do 240 st. C. Żeberka opłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do chińskich potraw. Mięso piec do miękkości na ruszcie ok. 30 min. Cukier skarmelizować w woku z niewielką ilością wody. Dodać sos sojowy i wymieszać. Papryczkę chili opłukać pod bieżącą wodą, osączyć i pokroić w paski. Ogórek obrać i pokroić w plastry. Wszystkie składniki wymieszać i smażyć w woku ok. 5 min. Żeberka wyłożyć na talerze i polać powstałym sosem. Jesli chodzi o sery to z doswiadczenia wiem, ze nie zbyt "schodza" bo jedza je glownie Ci ktorzy pija wino wiec nie przesadz z iloscia i rodzajami. Odpowiedz Link Zgłoś
paraply1 Do Anny... 20.11.08, 10:48 Pytanie malo kulinarne ale ja za 2 tygodnie tez robie parapetowke. Bedzie okolo 18 osob. Czy u Ciebie bedzie mozna chodzic w butach czy goscie beda je zdejmowac? I jeszcze jedno: pieczesz jakies caisto bo ja zdecydowalam sie na rogaliki z nadzieniem makowo - orzechowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna.pl.se Re: Do Anny... IP: *.138.128.244.bredband.tre.se 20.11.08, 15:35 Jak najbardziej można w butach,ale znajomych mamy takich,że buty zdejmują:) Ciasto oczywiście musi być:)jeszcze nie jestem pewna czy biszkopt z owocami czy francuskie (też z owocami)bo mam maluszka wiec musi byc cos co szybciej mozna wykonać.Rogaliki odpadają:) U nas też około 18 osób:) Odpowiedz Link Zgłoś