IP: *.acn.pl 29.10.03, 19:34
Jakiej firmy naczynia polecacie:
=garnki stalowe
=patelnia żeliwna

Chodzi mi o coś niedrogiego w miarę.Jakie parametry muszą mieć te naczynia.
Czy zakupiony w supermarkecie garnek stalowy jest coś wart?
(strasznie mi się nagrzał,a do patelni wszystko przywiera ;)

Dzięki za rady!
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Naczynia IP: *.proxy.aol.com 29.10.03, 20:34
      Ogólna zasada: czym garnek cięższy (grubszy) tym lepszy bo ogrzewa bardziej
      równomiernie.
    • kathy38 Re: Naczynia 30.10.03, 09:06
      Właśnie, bardzo trudno jest kupić jakiś sensowny garnek w niekosmicznej cenie.
      Te z hipermarketu sa do niczego, są lekkie, już z wyglądu byle jakie. Moja
      siostra kupiła sobie taki garnek do gotowania parówek, nie potrzebowała żadnego
      cuda i stoi jej na półce, nie da się w nim gotować bo cały śmierdzi gdy jest
      gorący.

Dobry garnek powinien być ciężki i mieć grube dno. Ale czy każdy taki będzie na
      pewno dobry? Mam na oku pewne garnki, do kupienia na bazarku ale nie mam odwagi
      wpakować się w jakiegoś bubla.

A patelnię używam Tefala i jestem zadowolona.
    • kosa_kat Re: Naczynia 30.10.03, 10:43
      Moim zdaniem stalowe garnki kupione w markecie są do niczego, w większości są
      one wzorowane na dobrych firmach takich jak Fissler, BergHoff ..., garnki
      marketowe są praktycznie jednorazowe gdyż często mocowania odpadają, topią się
      a pozatym większość potraw się w nich przypala. Pierwsze marketowe stalowe
      garnki były nawet nawet gdyż faktycznie miały odpowiedznie dno a obene garnki
      mają tylko warstwy blachy. Proponuję udać się do jakieś prosesjonalnego sklepu
      i pooglądać orginalne garnki - różnice zauważysz sama.
      • Gość: elka Re: Naczynia IP: *.acn.pl 30.10.03, 11:35
        Jak myślicie-czy za granicą takie dobre garnki są tańsze?
        • Gość: Pichciarz Re: Naczynia IP: *.proxy.aol.com 31.10.03, 06:28
          Mogą być. Mówię w kontekscie amerykańskim. Bywając w Polsce zauważyłem, że
          często wyroby przemysłowe są w Polsce droższe niż tytaj, zwłaszcza elektronika,
          ale nie tylko. W Polsce jak za PRLu, cena sugerowana przez producenta jest
          niepodważalnym absolutem; w Ameryce wszystko można kupić znacznie taniej jeśli
          się wie jak szukać. Wiele sklepów jest nastawionych na sprzedawanie w dużych
          ilaściach po niższej cenie. Są też wyprzedaże. Czy znasz angielski? Jeśli tak
          to przeszukaj w wyszukiwarkach i zorientuj się w cenach "zagranicznych".
          Powodzenia.
    • Gość: HaHa Re: Naczynia IP: *.proxy.aol.com 31.10.03, 15:00
      Wszystko Elu zalezy od tego jaka masz praktyke w gotowaniu, jaka masz rodzine
      i jak wazne dla Ciebie jest wogole gotowanie.
      Garnki z Supermarketu - jak wszystko w supermarketach to max: niski i sredni
      jakosciowo towar.
      W sytuacji gdy nie Masz ZADNEGO garnka - ten z supermarketu ma ta zalete iz
      wogole jest w czym cokolwiek ugotowac :).
      Jakie powinny byc dobre garnki - wypowiedzieli sie juz inni forumowicze.
      Ze swojej strony dodam iz garnki stalowe - powinny byc przede wszystkim
      praktyczne!, tzn: musza miec odpowiednie dno (grube i wielowarstwowe), uchwyty -
      tak garnkow jak i pokrywek, przy gotowaniu w nich NIGDY nie moga nagrzewac sie
      do temperatury przy ktorej ich uchwycenie GOLA reka grozi poparzeniem i powinny
      byc jednak z materialu ktory umozliwia wstawienie garnka wraz zawartoscia do
      piekarnika i nie ulegac odksztalceniom czy uszkodzeniu w temperaturach tam
      stosowanych.
      Producent - najlepiej jakas znana firma - bys mogla, nawet po latach, dokupic
      jakis brakujacy garnek czy pokrywke lub rondel.
      Z drugiej strony - nie warto "przeginac paly"!.
      Kupowanie garnkow tak drogich iz trzeba je nabywac w systemie ratalnym (sic!) -
      to juz paranoja! - bo na "raty" to mozna kupowac dom albo b.drogi samochod -
      ale przeciez nie GARNKI! :))
      Nawet jesli Twoja sytuacja finansowa - umozliwia nabycie garnkow w "kazdej"
      cenie, moim skromnym zdaniem - zainwestowanie tych pieniedzy w praktyczna,
      markowa kuchnie czy piekarnik (dokladnie regulowana temperatura, wysuwany -
      teleskopowo piekarnik, cyrkulacja goracego powietrza i wbudowany rozen -
      przynosi wiecej pozytku niz "przepiekne" garnki (nie mowie o praktycznosci!).
      Z kilkudziesiacioletniej praktyki w gotowaniu - zamiast garnkow "na raty" -
      wole wmontowany w zlewozmywak mlynek do odpadkow i prase do pustych puszek -
      wiecej praktycznej korzysci:).
      Udanych zakupow,-
      HaHa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka