Dodaj do ulubionych

Białe jedzenie

14.01.09, 14:33
Poszukuję przepisu... Tego z mleczkiem migdałowym. Podawała go
bodajże Monatowa(a może Ćwierczakiewiczowa?). Niestety, żaden w/w
pozycji nie mam pod ręką...
Coś mi sie kojarzy wersja wytrawna (albo mi pamięc szwankuje). Na
niej mi zależy najbardziej (chyba)

:)
Obserwuj wątek
          • momas Re: Drążę dalej :) 15.01.09, 11:17
            Deser.... z tym, że na desery znalazłam w googlu..

            Najbardziej mnie interesuje wersja wytrawna służąca jako dodatek do
            mięs....
            No chyba, że skleroza mnie całkowicie dopadła, i wymyśliłam sobię te
            wersję wytrawną, upierająć sie, że gdzieś widziałam ten przepis w
            jakiejś starej polskiej ksiązce kucharskiej...
            :(
        • turzyca Re: Białe jedzenie 15.01.09, 11:12
          a to musi byc cwierciakiewiczowa?
          Bo jak nie to google sluzy pomoca i wypluwa nastepujace strony:
          bractwoczocha.pl/index.php?id=artykuly&opr=jedzenie
          en.wikipedia.org/wiki/Blancmange


          I szczerze mowiac na tej podstawie nie wiem, gdzie to zakwalifikowac. Deser?
          Miesne? Nie wiedzialabym, gdzie tego w ksiazce szukac...
          • momas Re: Białe jedzenie 15.01.09, 11:24
            ten przepis zze strony bractwa rycerkiego to właśnie mi przypomina
            to, czego szukałam. Chodzi o potrawę z kurczaka....Tyle tylko, że
            ten ryż jakoś mi nie pasuje, choć diabli wiedzą, może już był.... 14
            wiek (np druga połowa)to już po podróżach Marco Polo :)
            Generelnie, jest to właśnie średniowieczny przepis i takowego (jeśli
            chodzi o czas) szukam.
            Pamietam, że w książce kucharskiej autorka tejże książki wspominała,
            że to bardzo "starożytny"przepis....
    • egraa Re: Białe jedzenie 15.01.09, 11:29
      Mleczko migdałowe wg Monatowej: ,,12 dkg słodkich i 10 (szt.?)
      gorzkich migdałów oparzyć z łupy, wysuszyć, zemleć na maszynce i
      ucierać w donicy, dolewajac po łyżce mleka. Potem je zagotować ze
      śmietanką, wycisnać przez serwetę i dodawszy ubite jajo gotować w
      parze, jak mleczko waniliowe"
      No, nie wiem, cukru tam nie ma, może to ta ,,wersja wytrawna"?
      • momas Re: Białe jedzenie 15.01.09, 11:32
        Dzieki! No to mleczko już mam.... bede dalej kombinować :)
        Raczej z kurczakiem, bo jakoś mam obawy o wariację rybną:)
        hmmm... musze poszukać gorzkich migdałów :(
        a zezona na brzoskwinie dawno już za nami ....
              • felinecaline Re: Białe jedzenie 15.01.09, 12:53
                Jesli owa potrawa ma miec "starozytne" a w kazdym razie wiekowe
                pochodzenie to prosze, zapoznajcie sie z oryginalnym przepisem dania
                serwowanego u mnie w miescie w stylowej "Auberge angévine" nota bene
                mieszczacej sie w zabudowaniach gotyckiej kaplicy, gdzie podaje sie
                niemalo wylacznie dania dawnej kuchni andegawenskiej, miedzy innymi
                owo "blanc manger" czyli wlasnie biale jedzenie.
                Oto przepis szefa kuchni:
                Blanc manger à fruits rouges

                Pour 8 personnes • 150 g d’amandes en poudre • 1 litre de lait
                entier • 50 g de sucre semoule • 375 g de crème fraîche • 375 g de
                fromage blanc • 5 feuilles de gélatine • 1 cuillère à soupe d’eau de
                fleur d’oranger • 1 cuillère à soupe d’eau d’amandes amères • 100 g
                de fraises des bois • 100 g de cassis et de framboises • 1 orange •
                5 cuillères e miel liquide • Quelques mûres et groseilles

                • Faire chauffer le lait avec la poudre d’amande en remuant à l’aide
                d’une spatule. Aux premiers bouillons, retirer le lait du feu et
                laisser reposer 15 minutes. • Tremper les feuilles de gélatine dans
                un peu d’eau, puis les presser entre les doigts pour les égoutter et
                les incorporer dans le lait aux amandes. Ajouter la crème, le
                fromage blanc, l’eau de fleur d’oranger, l’extrait d’amandes amères
                et le sucre. • Mélanger et verser la préparation dans huit bols. •
                Réserver au frais. • Mixer tous les fruits avec le jus de l’orange,
                tamiser et incorporer le miel. • Tapisser le blanc-manger avec le
                coulis obtenu et décorer avec des mûres, des groseilles et des
                fraises des bois. • Servir frais.




                • momas Re: Białe jedzenie 15.01.09, 13:00
                  dzięki, o mięsną wrsję mi chodzi:)
                  coś tego typu co podała Aleksandra (dziękję jej! ostatecznie dwie
                  łyżeczki cukru naprawie półkilograma kurczaka i 4 filiżanki ryżu to
                  nie jest dużo....co prawda ten ryz mnie leciutko niepokoi. Ale może
                  już był w uzyciu. Ostatecznie biedacy tego wówczas nie jadali :) ))
                • felinecaline Re: Białe jedzenie 15.01.09, 13:07
                  A oto i tlumaczenie:
                  "Biale jedzenie z czerwonymi owocami"
                  Dla 8 osob;
                  150 g maczki migdalowej
                  1 litr mleka pelnotlustego
                  50 g cukru
                  375 g smietanki
                  375 g serka homogenizowanego albo miekkiego twarogu
                  5 listkow zelatyny
                  lyzka stolowa wody
                  esencja zapachowa o aromacie gorzkich migdalow (kilka kropel, bardzo
                  ostroznie, bo latwo moze stac sie okropnie gorzkie)

                  Podgrzac mleko z maczka migdalowa stale mieszajac drewniana
                  szpatulka az do zawrzenia plynu.
                  Kiedy zaczyna sie gotowac zdjac naczynie z ognia i pozostawic 15
                  minut do ostygniecia.
                  Namoczyc arkusiki zelatyny w okolo lyzce stolowej wody, nastepnie
                  wycisnac caly nadmiar wody i dodac do mleka migdalowego, Dodac
                  smietane, bialy ser, wode pomaranczowa (1 lyzke stolowa) i ekstrakt
                  z gorzkich migdalow - j.w UWAGA, dawkowac BARDZO ostroznie.
                  Dodac cukier, wymieszac, rozdzielic na 8 indywidualntch porcji,
                  pozostawic do zastygniecia w chlodnej temperaturze.
                  Przygotowac polewe owocowa ze zmiksowanych dowolnych czerwonych
                  owocow z dodatkiem soku pomaranczowego (mieszanine zmiksowanych
                  owocow przecedzic), ozdobic ladnymi okazami owocow uzytych do
                  polewy, podawac na deser oczywiscie.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka