Dodaj do ulubionych

Szukam brukwi

IP: 195.245.213.* 19.01.09, 12:59
Na moim bazarku na Włościańskiej (W-wa) była w zeszłym roku. W tym już nie. Może ktos widział w W-wie na jakims straganie, bazarku, sklepie ? Uwielbiam gotowaną z bułką tartą a w tym roku jeszcze ani razu nie jadłam.
Obserwuj wątek
    • reniam_123 Re: Szukam brukwi 19.01.09, 14:13
      <Uwielbiam gotowa
      > ną z bułką tartą
      A powiedz jak to robisz.Gotujesz pokrojoną na kawałki czy raczej w
      calości.Obraną czy ze skórką i czy nie jest słodkawa w smaku?
      • Gość: marynia Re: Szukam brukwi IP: 195.245.213.* 20.01.09, 12:18
        No własnie problem, że nie robie, bo nie moge dostać. Ale jak już jest to obieram, gotuję pokrojoną w słupki lub kostkę, odcedzam i na to bułeczka tarta. Nie jest słodkawa, trochę rzepowata z leciutką goryczką, pycha...
        • Gość: iga Re: Szukam brukwi IP: 193.120.116.* 21.01.09, 15:45
          ciekawy przepis...mieszkam w państwie gdzie brukwi jest pod dostatkiem, z
          przyjemnością wypróbuję bo nigdy nie jadłam.
    • Gość: wanda Re: Szukam brukwi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.09, 16:07
      zanim znajdziesz brukiew polecam zrobić wg. tego samego przepisu - białą
      rzodkiew - smakuje wspaniale...
    • marbor1 Re: Szukam brukwi 21.01.09, 16:58
      Znalazłam taki przepis na surówkę z brukwi z jabłkiem w książeczce p. Wandy
      Piotrowiakowej "Surówki i sałatki"

1 brukiew, sól, 2 jabłka, 1/3 szklanki śmietany, cukier, sok z cytryny, 1 łyżka
      posiekanego koperku [chrzan]
      Obraną brukiew zetrzeć na tarce z małymi otworkami, osolić i pozostawić na 1
      godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, wymieszać z brukwią i ze śmietaną.
      Przyprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny. Posypać posiekanym koperkiem.
      Surówkę można przyprawić do smaku utartym chrzanem. Podawać do potraw z mięsem.

Sama nie robiłam tej surówki, ale wydaje mi się, że powinna być dobra.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka