Dodaj do ulubionych

z czym lubicie naleśniki?

12.11.03, 11:18
Z czym lubicie naleśniki? Na słodko czy na ostro? Podajcie jakieś fajne
zestawienia, dziekuje za propozycje,
Obserwuj wątek
    • Gość: bruno Re: z czym lubicie naleśniki? IP: 217.11.133.* 12.11.03, 11:31
      Z rybą wędzoną,
      z farszem mięsnym jak do pierogów
      z rokpolem
      z innymi serami na ostro
      • yagnaw Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 11:37
        Bruno a można zrobić z pleśniakiem? jeśli tak to ja? thx za odpo
        • Gość: bruno Re: z czym lubicie naleśniki? IP: 217.11.133.* 12.11.03, 11:47
          co znaczy "z plesniakiem"? Rokpol to chyba pleśniak? :)
          czyżby z serem brie, albo camembertem?
          Zastanówmy się:
          Ser pokroić w kostkę (nie sądzę, żeby proporcja 1 naleśnik, 1 ser była
          prawidłowa, bo choć otruć się nie otrujemy, ale koszta własne są chyba zbyt
          wysokie) i z czymś wymieszać, żeby kupy się trzymało. Może z serami topionymi -
          nie wiem, co byłoby dość dobre.
          No i przyprawy ziołowe - bazylia, lubczyk, tymianek.
      • yagnaw Re: a z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 11:42
        Bruno a co myślisz o plackach z ciasta naleśnikowego z jabłkami i polane
        polewą czekoladową ? pasuje to?
        • Gość: bruno Re: a z czym lubicie naleśniki? IP: 217.11.133.* 12.11.03, 11:48
          Nie mam zdania, nie lubię słodkich naleśników. Ale jakiś łasuch chyba Ci
          odpowie.
        • mari.anna Re: a z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 14:47
          ja uwielbiam na slodko! tak jak napisalas.
          ale moja ulubiona wersja to nalesniki z nutella (lub innym kremem czekoladowym)
          i mandarynkami z puszki.
        • Gość: al Re: a z czym lubicie naleśniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 11:42
          yagnaw napisała:

> ... a co myślisz o plackach z ciasta naleśnikowego z jabłkami i polane
          > polewą czekoladową ? pasuje to?

Najlepsze tradycyjne z serem (rodzynki obowiązkowo /można wzbogacić figami,
          daktylami, suszonymi morelami, orzechami/ i dużo albo jeszcze więcej cynamonu).
          Na Markowych Szczawinach jadłem naleśniki z serem polane roztopionymi krówkami.
          Gęba w niebie.
          PS
          Markowe Szczawiny, to nie jest markowa potrawa ze szczawiu, tylko nazwa góry i
          schroniska.

Wariantu z czekoladą nie testowałem.

Zwykle robię 2 - 3 naleśniory z ok. 8 dużych łyżek mąk (5 psz., 2 ziemn. i 1
          płatków owsianych) + szklanka mleka, albo trochę więcej + 1-2 jajek lub białka
          + dżem lub miód + jogurt lub śmietana. Zamiast mąki ziemn. czasem dodaję budyń
          (kolorowy), galaretkę owocową, lub kisiel. Wychodzą wtedy pięknie ubarwione.

Tymczasikiem
          • barbor Re: a z czym lubicie naleśniki? 19.11.03, 20:24
            Gość portalu: al napisał(a):

> Na Markowych Szczawinach jadłem naleśniki z serem polane roztopionymi
            krówkami.
            > Gęba w niebie.

Podobne jadłam w Warszawie w pobliżu Biblioteki UW, w małym bistro. Pyszota nad
            pyszoty! Mieli jeszcze coś takiego, co nazywało się tam "piadina" (o ile dobrze
            pamiętam) i w środku była pasta ze szpinaku i sera feta i do tego mozarella.
            Zapieczone między dwoma naleśnikami. Miodzio!
    • ktys1 Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 11:47
      na słodko to z serem możno farsz wzbogacić o rodzynki lub brzoskwinie.
      na słodko mogą też być z jabłkami, starkować surowe jabłka posypac cukrem
      waniliowym jak kto lubi dodać cynamon.
      Na ostro: z mięskiem
      z pieczarkami
      z kapustą i grzybami
      z kaszą gryczaną + biały twaróg + przesmażona cebulka
      z kurkami

do tego barszczyk czerwony w filiżance
      • yagnaw Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 11:52
        pyszne, dziękuję!
    • Gość: Annette Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.pl.ibm.com / *.de.ibm.com 12.11.03, 12:33
      Jadłam kiedyś w knajpce naleśnikowej prawdziwe cudo: naleśniki z serem typu
      brie, jabłkami i borówkami (plastry sera przełożone plasterkami jabłek i
      borówkami a następnie chyba zapieczone, bo jabłka były miękkie). Były
      fantastyczne!
      Niezłe są naleśniki z farszem jak do ruskich pierogów (oczywiście pod
      warunkiem, że ktoś lubi ruskie), polane kwaśną śmietaną.
      Mnie osobiście bardzo smakują naleśniki na słodko z białym serem, wymieszanym z
      pokrojonymi w cienkie plasterki jabłkami, uprzednio zasypanymi cukrem i
      cynamonem (aż troszkę zmiękną).
    • Gość: piri Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.03, 13:51
      Z szynka+pieczarki+ser rokpol to wszystko zapieczone w piekarniku, mniam mniam
    • Gość: Mniam Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.range217-44.btcentralplus.com 12.11.03, 18:19
      Z nutella i migdalami. Boskie.
      Z serkiem waniliowym.
      Z bialym serkiem wymieszanym z cukrem, smietanka i orzechami.
      Z budyniem i bita smietana.
      Z lodami, bita smietana i tarta czekolada. Cudownie sie topi.
      Ogolnie - odsmazanena maselku sa zdecydowanie najepsze.
      Smacznego.
    • emka_1 Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 18:34
      zgodnie ze starą normandzką tradycją -wszystko co jadalne może stanowić farsz do
      naleśnika:)
      naleśniki dla niezdecydowanych czy lubią na słodko, czy na ostro:
      do ciasta dodać szczyptę cukru, farsz: zasmażona kapusta kiszona z dodatkiem
      pokrojonych w paseczki śliwek suszonych (mogą być kalifornijskie) i rodzynek
      uprzednio namoczonych w brandy. naleśniki składać 'w chusteczkę'.

dla leniwych: z żurawiną -taką jak do mięsa.

• jottka em 12.11.03, 18:46
        ka, kiedy mozna przyjść na kreatywną degustację?

bo w opisie to paskudnie wygląda :(
        • emka_1 Re: em 12.11.03, 19:44
          jak zrobisz naleśniki :) może paskudnie wygladą, ale ja lubię.
          • jottka Re: em 12.11.03, 20:10
            no przecież zaoferowałam usługi :(
      • Gość: Pichciarz Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.proxy.aol.com 12.11.03, 19:36
        Kalifornijskie śliwki suszone? Słodko-mdławe paskustwo. Śliwki suszone muszą
        być cierpkawe, typu "Oregon prunes" lub "tart prunes". Tylko takie do kapusty
        lub bigosu, kompotu i czego tam jeszcze.
        • jottka Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 19:45
          Gość portalu: Pichciarz napisał(a):

> Kalifornijskie śliwki suszone? Słodko-mdławe paskustwo. Śliwki suszone muszą
          > być cierpkawe, typu "Oregon prunes" lub "tart prunes". Tylko takie do kapusty
          > lub bigosu, kompotu i czego tam jeszcze.

nie wziąłes pod uwagę emczynych talentów - normalnie nie znoszę wszelkich
          słodkawopikantnych sałatek, a emczyna była nad poziomy

no i dlatego musze zadegustować, ostatecznie moge smażyć te naleśniki :(
          • emka_1 ??? 12.11.03, 19:52
            która sałatka?
            • jottka Re: ??? 12.11.03, 20:02
              koty siedziały na parapecie i patrzyły nerwowo w kurczaka, ja siedziałam pod
              oknem i patrzyłam w zachwycie w talerz, na talerzu było takie cuś z sałaty,
              wypestkowanego ogórka, cebuli, chyba papryki - i to było wyraźnie słodkawe
              (obok normalnego smaku sałatkowego), wskutek czego zwykle rezygnuję gwałtownie
              z konsumpcji, a to było dobre :)
              • emka_1 aaa:) 12.11.03, 20:13
                pytałam, bo mię zaskoczyłaś, a zdecydowana większość sałatek jest słodkawa za
                sprawą sosu vel dressingu.
        • emka_1 Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 19:50
          zasadniczo do bigosu powinny być polskie, ale kalifonijskie do tego farszu się
          nadają, właśnie z powodu słodkości (i maźliwości :). oczywiście nie każdemu musi
          smakować - ja lubię kontrast - kapusta powinna być bardzo kwaśna, czyli żadnego
          płukania, w trakcie duszenia podlewana żywym kwasem :) inaczej rzeczywiście może
          być mdłe.
    • atmen Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 18:45
      z soczewica - uber alles!!!!
      • Gość: ika Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 19:28
        Z jagodami i bitą śmietaną. Rozkosz!!!
        • Gość: Mniam Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.range217-44.btcentralplus.com 12.11.03, 19:37
          O tym wlasnie zapomnialam. podzielam w 100 % i pozdrawiam.
    • kasia_57 Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 20:06
      Przepraszam, nie doczytałam dokładnie - bo się zaplułam.
      Czy było :
      naleśniki ze szpinakiem?????????????????
      Mniam:)))
      • Gość: kaska Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 20:49
        jak to "zaplulam"?
        • Gość: bruno Re: z czym lubicie naleśniki? IP: 217.11.133.* 13.11.03, 11:04
          Chodzi oczywiście o niekontrolowany wyciek śliny poza jamę ustną na myśl o
          zjedzeniu czegoś smacznego.
          ====
          Profesor Pawłow zauważył, że jak w trakcie karmienia psa zapala się czerwone
          światło, to pies się potem ślini na sam widok żarówki. Od tamtej pory wiele
          osób zapluwało się na sam widok czerwonego. ;)
          • Gość: kaska Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.03, 19:29
            wiem, o co chodzi, ale to dosc obrzydza czytanie postow o jedzeniu.
            • Gość: bruno Re: z czym lubicie naleśniki? IP: 217.11.133.* 14.11.03, 10:51
              w pełni się zgadzam. Kojarzy mi się to z wiecznie oślinionym bulgogiem
              znajomej, który idąc ciągnie za sobą lepką smugę.
    • Gość: kaska Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.03, 20:42
      najb lubie na slodko z serem bialym plus smietana. Ale fajne sa tez takie
      zapieczone na ostro z beszamelem i serami.
      • yagnaw Re: z czym lubicie naleśniki? 12.11.03, 20:57
        Kochani a ja zrobiłam jednak na słodko i nie całkiem naleśniki. Tarte jabłka w
        cieście naleśnikowym usmażone i potem na ciepło podane z sosem czekoladowym.
        Było naprawdę wykwintne i wszystkim smakowało. Dziękuję za wszystkie sugestie,
        wykorzystam niebawem...na naleśniki ze szpinakiem mam ogromną ochotę, szkoda
        że w domu nie mam sprzymierzeńców, nie lubią szpinaku...buuuu
        • sanis Re: z czym lubicie naleśniki? 13.11.03, 00:01
          yagnaw napisała:

> Kochani a ja zrobiłam jednak na słodko i nie całkiem naleśniki. Tarte jabłka
          w
          > cieście naleśnikowym usmażone i potem na ciepło podane z sosem czekoladowym.
          > Było naprawdę wykwintne i wszystkim smakowało. Dziękuję za wszystkie
          sugestie,
          > wykorzystam niebawem...na naleśniki ze szpinakiem mam ogromną ochotę, szkoda
          > że w domu nie mam sprzymierzeńców, nie lubią szpinaku...buuuu

Ja robię podobnie te "racuchy". Najlepiej jescze zrobic to ciasto na bazie
          drozdzowego a jabłuszka pokroic w niewielką kostkę (miałam porównanie -
          pokrojone w kostkę jabłko ma lepszy smak). Po usmażeniu posypać cukrem pudrem i
          skonsumowac. Jednak najlepsze sa na zimno (te w wersji drożdżowej).
    • byhanya Z LODAMI 13.11.03, 08:25
      i wisniami i innymi owocami
      budyniem
      wiorkami kokosowymi i ananasem
      szynka i serem
      nutella
      likierem
      • kasiulek na slono 13.11.03, 10:54
        Bialy serek typu Tosca lub Bieluch, pokrojony drobno wedzony losos i posiekana
        natka pietruszki, do tego pieprz i sol.
    • Gość: ines Re: z czym lubicie naleśniki? IP: 81.15.189.* 13.11.03, 21:30
      Chyba jednak na słodko: serek homogenizowany z rodzynkami (lub twaróg ze
      śmietaną) , z jabłkami smażonymi i cynamonem. Te na słono wymagaję pewnie
      raczej innego ciasta niż tradycyjne (może mąka kukurydziana lub takie cuś?)
    • Gość: Amadea Re: z czym lubicie naleśniki? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.03, 11:56
      ja proponuję takie : szpinak, szynka w kosteczkę i pieczarki
      lub: brokuły, ser rokpol lub feta( ale jak feta to wtedy nie solić ani ciasta
      ani brokułów) i orzechy włoskie .
      pozdrawiam i życzę smacznego :-)
    • malen_a Re: z czym lubicie naleśniki? 15.11.03, 17:03
      ja uwielbiam nalesniki, ale tylko na slodko, ostatnio jadlam w Ti Amo nalesniki
      z szynka, pieczarkami, serem itp i jakos...eh to mi nie pasuje :(
    • klea Re: z czym lubicie naleśniki? 17.11.03, 20:13
      Na ostro.
      Najbardziej lubię z twarogiem + drobno pokrojona, podsmażona cebulka +
      ewentualnie śmietana + przyprawy. Trochę przypomina to nadzienie do ruskich,
      ale nie do końca.
      Pozdrawiam
    • default Re: z czym lubicie naleśniki? 18.11.03, 10:51
      Lubię stosować naleśniki (pokrojone w wąskie paseczki) jako makaron, np. do
      zupy pomidorowej. Albo tak - gotuję włoszczyznę krojoną w paski (z mrożonki) z
      kostką rosołową, doprawiam przyprawą do flaków, dodaję naleśnikowy makaron i
      mam "jarzynową a la flaczki".
      • Gość: dana33 Re: z czym lubicie naleśniki? IP: 194.90.65.* 18.11.03, 11:16
        nuuu, tort nalesnikowy.... nalesniki przekladane mieskiem mielonym, smazonymi
        grzybkami, zasmazonym boczkiem z cebulka, wszystko zalane sosem, pomidorowym
        z "wloskimi" przyprawami albo serowym.... pycha
    • evrin Re: z czym lubicie naleśniki? 19.11.03, 22:36
      ze szpinakiem i zoltym serem
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka