Gość: oczar IP: 62.29.174.* 19.02.09, 11:41 zaczynam przygodę z gotowaniem; prośba pierwsza: czy przed smażeniem należy rozmrozić rybę, czy też zamrożoną (po "obsypaniu" panierka) od razu na gorący tłuszcz (ma "pływać" w tłuszczu)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ania_m Re: ryby IP: *.pools.arcor-ip.net 19.02.09, 12:00 rozmroz, najlepiej w mleku. pojdzie dosc szybko. to jakis konkretny przepis wg ktorego chcesz robic? jesli go podasz, lub wyjasnisz o co chodzi, mozemy lepiej pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ryby 20.02.09, 10:57 pamietam te zamrozone morszczuki gatunek ryby? od razu panierowalam i do fryterki,byly wspaniale, nigdy ich nie rozmrozilam, Odpowiedz Link Zgłoś
bramaso1e Re: ryby 20.02.09, 12:58 Kuchnia polska, PWE, wydanie XLVII, s.333 : "Zamrozonych ryb nie rozmrazac przed oborka, smazyc na rozgrzanym tluszczu." Ja rozmrazam tylko powierzchownie, panieruje i smaze na sporej ilosci tluszczu. Kiedy rozmrazalam calkowicie i zdecydowanie nie polecam tej metody. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f to chyba zalezy od sposobu zamrozenia, a sa dwa 20.02.09, 13:06 - czyste mrozenie ryby i w glazurze (teraz bardziej popularne). I jak pierwsze moze da rade po pobieznym rozmrozeniu, to drugie nie - trzeba kompletnie rozmrozic. ja zawsze jakos rozmrazalem i rozmrazam - same lub w mleku, osouszam recznikiem papierowym i wtedy robie co chce z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
bramaso1e Re: przed obórką - bardzo ładne:-) n/t 20.02.09, 13:45 jak sie czlowiek spieszy, to sie diabel cieszy ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oczar Re: ale sens zdanie ma ::-) n/t IP: 62.29.174.* 24.02.09, 10:26 dziekuje wszystkim za rady (literowki sa zabawne i tak nalezy je traktowac). Odpowiedz Link Zgłoś
westina Re: ryby 25.02.09, 00:25 Polecam przygode ze swieza ryba:) Zamrozona to kicha....:( Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: ryby 25.02.09, 07:46 > Polecam przygode ze swieza ryba:) > Zamrozona to kicha....:( a niby czemu? to jakaś bzdura, mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywania żywności, bez wielkiej szkody dla smaku i wartości odżywczych, zdecydowanie wolę kupić dobrej jakości mrożone ryby niż niby świeże, które Bóg wie jak długo i w jakich warunkach jechały do sklepu - bo wyobraź sobie, że nie każdy mieszka nad morzem czy przy innym łowisku Odpowiedz Link Zgłoś
marusia811 Re: ryby 25.02.09, 15:52 " Polecam przygode ze swieza ryba:) Zamrozona to kicha....:( a niby czemu? to jakaś bzdura, mrożenie to jedna z lepszych metod przechowywani żywności " to nie bzdura i nie dlatego, że mrożenie szkodzi zdrowiu ale mówiąc o smaku najlepszą ryba jest świeża ryba - świeża to znaczy złowiona wczoraj i przechowywana w lodzie nie dłużej jak 24 godziny od złowienia, czy masz zaufanie do sklepu i czy taką możesz tam u siebie kupić to już inna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
julita.kozakiewicz Re: ryby 06.03.09, 11:44 dziś piątek, to jak rybka czy coś innego na obiadek? bo ja planuję zrobić rybę po grecku, warzywka już starte, podsmażone teraz jeszcze troszkę poddusić i pora zabrać się za rybkę Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: ryby 07.03.09, 12:06 niestety u mnie ryba jest ryba, albo jem rybe albo nic, ja musze miec smak tych potraw ktore jem, zle produkty mozna zatopic smakowo,dajac czosnek i inne? Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_forum Re: ryby 06.03.09, 16:36 kupujac rybę mrożoną na wagę, nie mamy pewności, że lodowa otoczka nie zawiera jakichś paskudztw. Moze jakiś ekpert zabierze głos w sprawie wody (płynu), z której robi się glazurę? dzieki Odpowiedz Link Zgłoś