Gość: beti IP: *.su.krakow.pl 19.11.03, 08:09 Bardzo proszę o przepisy na jajka faszerowane. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szymanka Re: Jajka faszerowane!!! 19.11.03, 09:13 Ja robię tak: ugotowane pieczarki siekam dość drobno, mieszam z rozdrobnionymi widelcem żółtkami i majonezem. Faszeruję. Pycha, żadne inne wersje nie są tak smakowite :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: Jajka faszerowane!!! IP: 194.90.65.* 19.11.03, 09:15 bardzo latwe: ugotowac jajka na twardo (ja robie 2 jajka na osobe) przekroic wzdluz i ostroznie lyzeczka wyjac jajko, nie lamiac skorupki (tam gdzie przekrawasz nozem bedzie lekko nadlamany brzeg, ale nie ma rady) osobno usmazyc drobno pokrojona cebulke na zloto-brazowy kolor. ja przy koncu dodaje jeszcze dodatkowo masla, zeby sie stopilo na patelni. jajka + cebulke z tluszczem zmiksowac na mase, dodac drobniutko posiekana natke i koperek, pare zabkow czosnku (zalezy ile sie lubi, jak nie lubisz czosnku to bez), pieprz i sol. wszystko dobrze wymieszac. usiasc przy stole wygodnie, i cierpliwie lyzeczka wkladac mase spowrotem do skorupek, lekko przyklepujac. przygotowac patelnie z rozuszczonym maslem i talerz z panierka. polowki jajek maczac w panierce, klasc na rozgrzany tluszcz i smazyc pare minut, az zbrazowieje. mozna jesc od razu na cieplo, ale tez swietne na zimno. smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
ktys1 Re: Jajka faszerowane!!! 19.11.03, 09:19 witam. ugotować jajka na twardo. Przekroić skorupkę ostrym nożem na pół.Wybrać łyżeczką jajka zmielić dodać niewielką ilość drobno siekanej cebulki przesmażonej na masełku sól, pieprz, gałkę muszkatołową, sporo posiekanego ko perku. Masę nałożyć do skorupek.Umoczyć w tartej bułeczce. Podsmażyć na masełku- ostrożnie żeby nie przypalić. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Poprawny Re: Jajka faszerowane!!! IP: *.proxy.aol.com 20.11.03, 04:28 Zemleć, a nie "zmielić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beti Re: Jajka faszerowane!!! IP: *.su.krakow.pl 19.11.03, 09:25 Dziekuję bardzo za przepisy. Takie smakowite, że chyba zrobię już dziś. Mniam mniam... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Jajka faszerowane!!! IP: *.upc-g.chello.nl 20.11.03, 08:21 Przepis dany i nastepny naprawde polecam. Troche pracy jest, ale pychota. Ja przysmazam cebul i pieczarki, pozniej jak troche przestygnie, dodaje wydrazone jajka i wszystko razem przez maszynke, plus przyprawy i duzo duzo koperku. Pycha. Czesto robie na rozne imprezy, ludzie uwielbiaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Jajka faszerowane!!! IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 20.11.03, 21:31 Ciekawe sa te wasze jajka faszerowano-przysmazane...Nigdy o takich nie slyszalam. A ja sie podziele przepisem na jajka faszerowane z krabami. 12 jajek ugotowac na twardo, wystudzic, obrac skorupki, przekroic na pol. Do miseczki wrzucic wszystkie zoltka, dodac 3 lyzki majonezu, 1 lyzeczke musztardy Dijon, 2 lyzki soku z cytryny, 1/4 lyczeczki soli, kilka kropel tabasco i wszystko dobrze wymieszac. Puszke miesa z kraba /ok. 20 dag/odcedzic z wody i delikatnie wmieszac w mase jajowa. Lyzeczka delikatnie nakladac mase do bialek i schlodzic w lodowce ok 2 godzin. Mozna przed samym podaniem dac kilka ziarenek kawioru na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kags Re: Jajka faszerowane!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.03, 10:47 6 jajek ugotowac na twardo, postepowac z nimi tak samo jak w wyzej wymienionych przepisach - na pol, wyjac bialko i zoltko. posiekac szczypiorek (moze byc tez cebulka, lub szczypiorek i cebulka) posiekac natke pietruszki jajka pociapac widelcem, dodac zielenine, posolic (povegecic), dodac lyzke miekkiego masla... wymieszac wszystko na nie rozsypujaca sie mase. napelnic skorupki, spod (farsz) obulczyc w bulce tartej i usmazyc na malym ogniu na masle :) Odpowiedz Link Zgłoś
kamaoka Re: Jajka faszerowane!!! 21.11.03, 21:56 taki przepis ja tez znam i kocham jajka faszerowane, jako ze od najmlodszych lat bylam niejadkiem, na wszystkie swieta zawsze byly jajka faszerowane - specjalnie dla mnie bo tylko je jadlam, teraz sie juz troche przejadlam, ale czuje ze znow mipowraca na nie chec:) Odpowiedz Link Zgłoś