Dodaj do ulubionych

Chleb zamroziłam...

06.03.09, 05:38
no i tylko nie mam mikrofali, bo się mnie spsuła i mnie nie stać na następną.

Poproszę, zabłagam o dokładną instrukcję rozmrożenia chleba baltonowskiego 600 g (ze sklepu, najzwyklejszego na świecie) w piekarniku. Ale tak krok po kroku - czy go czymś namaczać, w co wsadzić, jaka temperatura, jak długo, jakiego efektu oczekiwać i jak sprawdzać, czy to już.

Pomoc jest mi niezbędna, gdyż mimo licznych prób nadal nie potrafię nauczyć potomstwa raz na zawsze, że chleba w sklepie się nie dotyka - bo w naszym sklepie te śliczne chlebki tak sobie leżą właśnie w zasięgu rączek dziecka. Żadnej innej metody poza tłumaczeniem nie znam, ale żeby było efektownie i praworządnie, to zawsze te pomacane chleby kupuję. A że sama się odchudzam, to teraz nie ma kto tego zjadać, więc najpewniej dopóki dziecięta nie doznają olśnienia, będę mrozić często :-(

Wielkie dzięki z góry!
Obserwuj wątek
    • lirio Re: Chleb zamroziłam... 06.03.09, 07:16
      Błagam tylko nie w mikrofali.
      Zawsze mrożę chleb i nigdy nie rozmrażałam inaczej niż przez wyjęcie i położenie
      na szafce w kuchni.
      Chle i bułki mrożę w woreczkach i w tym woreczku wyjmuję.
      • ineze Re: Chleb zamroziłam... 06.03.09, 09:20
        robie dokładnie tak samo i do głowy mi nie przyszło używać mikrofali
        i piekarnika... Po rozmrożeniu jest taki sam jak w momencie mrożenia.
    • panna.migotka777 Re: Chleb zamroziłam... 12.03.09, 11:02
      Ja też robię tak jak dziewczyny napisały. Raz zapomniałam wyjąć i musiałam w
      piekarniku bo nie było na kolację. Wsadziłam do pieca i zaglądałam czy już
      mięknie i przestaje być zimny. W efekcie spiekłam i się połamał przy krojeniu..
      Lepiej naucz się pamiętać o wyjęciu wieczorem na rano i w południe na wieczór.
      • michal2708 Re: Chleb zamroziłam... 23.03.09, 14:13
        Zdarzyło się raz czy dwa że odmrażałem chleb w mikrofali ale to
        dlatego, że zapomniałem dzień wcześniej wyjąć go z zamrażalnika.
        Najlepiej rozmraża się sam, na szafce :p
    • stypiara Re: Chleb zamroziłam... 23.03.09, 23:18
      By rozmrażał się szybciej niż na półce można zamrożony chleb położyć w otwartym
      woreczku na kaloryfer lub do piekarnika na ok 70 stopni. Wyższa temperatura
      powoduje kurszenie się chleba - zwłaszcza tego z błyszczącą skórką (i stopienie
      woreczka;)
    • smoczyca123 Re: Chleb zamroziłam... 24.03.09, 10:59
      proponuje po zakupie pokroic i w szcelnym woreczku scisle ulozone wlozyc do
      zamrazarki . Potem mozna wyjmowac po kilka skibek (jak sie mowi w poznaniu:).
      Szybciej sie rozmrazaja

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka