alinka_li 22.03.09, 13:48 Słuchajcie kochani, nie mogę wejść w aktualny wątek z blinami w GP, taki na 1kg mąki i 5 ziemniaków, czy mógłby ktoś sprawdzić, czy na pewno w przepisie nie ma jajek?! Proszę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marbor1 Re: Bliny, pomocy! 22.03.09, 14:20 Tu jest link do przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,90239511,90239511.html Prawdziwe ;))) bliny - zdjęcia na FotoForum | Gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Bliny, pomocy! 22.03.09, 14:21 Wiem!!! Tylko nie mogę otworzyć wątku, bo net mi się na nim wywala, stąd ta prośba! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Bliny, pomocy! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.09, 14:21 bez jajek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nobullshit Re: Bliny, pomocy! IP: 77.222.250.* 22.03.09, 14:23 1 kg mąki pszennej 5 średnich ziemniaków surowych, obranych 5 dag świeżych drożdży ok. 400 ml maślanki (kiedyś zsiadłe mleko) sól i cukier do smaku Ziemniaki trzemy jak na placki i zalewamy wrzątkiem tak, by je leciutko przykrył. Ziemniaki staną się szkliste. Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja wstawiam na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do ok. 50 stopni. Do sparzonych, przestygniętych ziemniaków (nie odlewamy wody) dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę, maślankę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Całość musi mieć konsystencję luźnego ciasta drożdżowego. Jak za rzadkie lub za gęste, regulujemy konsystencję maślanką lub mąką. Odstawiamy michę z ciastem do wyrośnięcia na kilkanaście minut tak, jak wcześniej drożdże. Na rozgrzaną średnią patelnię, lekko wysmarowaną olejem nakładamy łyżką wazową takie porcje ciasta, żeby po rozsmarowaniu uzyskać placki wielkości tej patelni i grubości placka ziemniaczanego lub nieco grubsze. Smażyć z obu stron. Odpowiedz Link Zgłoś
alinka_li Re: Bliny, pomocy! 22.03.09, 19:10 Dzięki:) Przepis miałam spisany, ale podczas robienia naszły mnie wątpliwości co do tych jaj:)Bałam się, że niedokładnie zapisałam. Odpowiedz Link Zgłoś