Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.03, 07:10 Macie może jakis dobry spsób na roladę, tzn. ciasto i jakiś fajny kremik? Proszę o przepisy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marghe_72 Re: Rolada- jak? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 26.11.03, 16:28 Rolada cytrynowa 6 jajek 275 g cukru 150 g mąki ziemniaczanej cukier puder 120 g masła 2 cytryny 4 jaja polaczyc z 75 g cukru - utrzec na puszystą masę. dodac 20 g rozpuszczonego masła, 125 g mąki ziemniaczanej i skórke startą z 1 cytryny. Białka ubic , dodac 50 g cukru. Wymieszac z masą jajeczno-maślaną. Blachę/ formę do ciasta wyłożyć pergaminem. Wylac ciasto. Piec 10 min (temperatury przepis nie podaje - ja dałam na 180 ca). Wyciągnąc z pieca i ostudzić W tzw. międzyczasie wymieszac 150 g cukru ze skorką z drugiej cytryny, dodac pozostale 2 jajka. Zmiksowac (ubic). Po czym dodac 1 łyzke mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w soku z wyżej wymienionych 2 cytryn. Postawic na gaz, zagotowac mieszając bez przerwy . Zdjąc z ognia, dodac 100 g masla pokrojonego w kostkę, wymieszać. Wylac krem cytrynwo maslany na ciasto. Zwinąc i posypac cukrem pudrem. M. Odpowiedz Link Zgłoś