Dodaj do ulubionych

Jakie ciasta pieczecie na święta????

IP: *.piasta.pl 02.12.03, 14:09
Obserwuj wątek
    • kags Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 14:24
      my: sernik i tort makowy na kruchym cieniutkim ciescie :)
      babcia: strucla makowa w kruchym ciescie, drozdzowe placki
      ciotka: zazwyczaj sernik
    • apolka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 14:35
      Piernik staropolski (duuużo), ciasto ze śliwkami w spirytusie (przepis
      ściągnięty z forum, to będzie debiut!), batoniki z ryżem preparowanym i
      orzechami (też z forum, ten debiut mam już dawno za sobą :o) ); Sernik będzie u
      mamy, makowiec również (zresztą, piernik tez zrobi :-) ), wystarczy :o)
      Dobór ciast jest u nas uzależniony od rodzaju świąt, Boże Narodzenie to czas na
      orzechy, miód, czekoladę, śliwki suszone i wszelkie inne bakalie oraz aromaty
      piernikowe :o);
      Acha, i mandarynki, pomarańcze, poukładane w misach!
    • Gość: agnienienia Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.dialup.supermedia.pl 02.12.03, 14:40
      piernik, sernik i makowiec
    • Gość: g Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 02.12.03, 15:02
      u nas zawsze jeszcze do tego jakis tort- bo urodziny taty. najczesciej tort
      makowy albo orzechowy. w zeszlym roku byl tort czekoladowo - wisniowy z duuza
      iloscia wisniowki, gorzkiej czekolady z dodatkiem bitej smietany. chyba go
      powtorze w tym roku. bedzie samcznie!
      • Gość: a Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 02.12.03, 17:39
        poprosze o przepis na ten tort czekoladowo-wisniowy...
    • izalil Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 15:42
      tiramisu
      ale tego deseru się nie piecze
    • Gość: Ania Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.resetnet.pl 02.12.03, 15:47
      amy zrobimy ciasto z marcepana ,jest wspaniałe i torcik tiramisu,a pozostała
      rodzinka napewoo coś innego
      • izalil Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 15:50
        Gość portalu: Ania napisał(a):

> amy zrobimy ciasto z marcepana ,jest wspaniałe i torcik tiramisu,a pozostała
        > rodzinka napewoo coś innego

torcik tiramisu?
        jak to sie robi?
        czy to sie piecze?
        • Gość: chris tiramisu IP: *.icpnet.pl 02.12.03, 18:18
          To najlepszy przepis, ktory udalo mi sie wyprobowac. Serek oczywiscie musi byc
          mascarpone, czasami w polskich wersjach pisza o bialym, ale to juz nie jest to!

TIRAMISU
          2 łyżki cukru
          2 łyżki kawy rozpuszczalnej
          2 łyżki likieru amaretto
          15 dag biszkoptów
          4 żółtka
          ½ szkl. cukru pudru
          30 dag mascarpone (wystarcza opakownie 250g - takie przewaznie sa)
          łyżka czekolady w proszku

Kawę zalac ¾ szkl. przegotowanej gorącej wody. Wsypać cukier, wlać likier,
          zamieszać, przestudzić

Foremkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Ułożyć biszkopty. Skropić
          połową kawy.

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze. Gdy masa zgęstnieje, włożyć serek
          mascarpone i dokładnie wymieszać

Połową masy przykryć biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i też
          przykryć je masą.
          Posypać czekoladą i włożyć do lodówki.(najlepiej z jedzeniem poczekac do
          nastepnego dnia). Pycha!!!
          • izalil Re: tiramisu 02.12.03, 19:18
            pytanie do chrisa:

jak Ci się udaje wyjąć tiramisu z formy żeby całe ciasto sie nie rozpłynęło?
            dodajesz czegoś do masy? jakiejś żelatyny albo co?
            ja raz zrobiłam w okrągłej foremce i jak odpięłam brzeg to mi ciasto wyciekło
            (a stało całą noc w lodówce i było dobrze schłodzone)
            teraz zawsze robię w pucharkach i jest ok, ale chciałabym wiedziec jak zrobić
            tiramisu w formie ciasta, żeby można było kroić je na porcje

i co sądzisz o winie marsala zamiast amaretto?

pozdr
            • Gość: chris Re: tiramisu IP: *.icpnet.pl 03.12.03, 23:52
              Hmm, nigdy jeszcze nie wyjmowalam tiramisu z formy - w sumie tego nie jest
              duzo, wiec jak sie rodzina rzuci, to... Zawsze robie w prostokatnej formie (bo
              uzywam herbatnikow typu 'jezyczki', klade folie aluminiowa i dopiero wtedy
              wszystko ukladam. Chociaz mysle, ze jak jest na folii to powinno sie jakos dac
              wyjac.

Zelatyny nie dodaje. Raz faktycznie wyszlo mi jakies rzadsze, nie wiem
              dlaczego, ale na szczescie tylko raz.

Wino marsala dodalam raz i nie odczulam wielkiej roznicy, ale wino bylo smaczne
              (do picia, kiedy juz jedlismy to tiramisu). Kiedys w akcie desperacji, kiedy
              bylo pozno, mialam ochote na tiramisu - dodalam Johnny Walkera, ale to juz sie
              okazalo lekka pomylka, chociaz tez dalo sie zjesc.

A czy ty masz taki sam przepis?
              • izalil Re: tiramisu 04.12.03, 10:19
                mniej więcej
                z tym że ja robię w pucharkach i używam okrągłych biszkoptów
                raz dodałam cointreau i było bardzo dobre, raz wino marsala i było takie
                sobie, ale na ogół uzywam amaretto i jest ok
      • Gość: ktys1 Re proszę o przepis na ciasto z marcepana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:41
      • Gość: a Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 02.12.03, 17:40
        a jak sie robi ciasto z marcepana? bo brzmi super! moge prosic o przepis?
    • Gość: Camille Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.12.03, 17:08
      Oh, to dobrze, ze juz zaczynamy watki swiateczne, bo czas zaczyna uciekac a
      przeciez trzeba sie zorganizowac...Jako chyba jedyna osoba na tym forum z
      choinka/od soboty/czuje sie bardzo swiatecznie i caly czas glowkuje co by tu
      nowego wymyslic w tym roku. Bo choinke to ja moge miec "po amerykansku"/czyli
      zaraz po Swiecie Dziekczynienia/, ale Swieta musza byc po polsku....
      Pieke wiec zawsze sernik i placek krolewski. Rodzina nie chce jesc piernikow,
      wiec zaprzestalam. Musze jeszcze wymyslec cos z makiem-jak macie jakis swietny
      przepis, to sie podzielcie.
    • Gość: ktys1 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: 80.55.171.* 02.12.03, 17:31
      Makowiec po japońsku.
      Nie piekłam go osobiście ale wygląda na dobry.
      11/2 szklanki maku
      proszek do pieczenia
      bakalie
      5 łyżek kaszy mannej
      11/2 szklanki cukru pudru
      75 dkg jabłek
      4 jajka
      15 dkg masła

Mak zalać mlekiem, gotować 10 minuti odstawić na 2 godziny. Zmielić, dodać
      kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia i bakalie.Osobno utrzeć masło,
      żółtka ,cukier puder.Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek.
      Piec 50 min. Jak ostygnie na wierzch polewa z gorzkiej czekolady
    • Gość: Nina Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.toya.net.pl 02.12.03, 19:07
      Zwyczajowo jest sernik wiedenski, tort z kremem budyniowym i tort czekoladowy.
      Czasami pecze sie makowiec-ale czesciej jest kupowany, bo jakos w naszej
      rodzinie nie wychodzi.
      W zeszlym roku w ramach nowosci byl strudel z bakaliami i czekolada, a w tym
      roku swieta spedzamy tylko we dwoje, wiec i repertuar ciast bedzie mniejszy.
      • Gość: Kojka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.12.03, 22:58
        A ja poprosze o przepis na te batoniki z ryżu i orzechów :)
        piekę makowe strucle drożdżowe,co najmniej dwie,sernik,i coś jeszcze ale nie
        wiem co w tym roku.
        i obowiazkowo z pięć rodzajów ciasteczek,w tym pierniki,na które ciasto
        zrobione już stoi od listopada :)
        a z deserów to kutia jeszcze jest :)
        • apolka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 03.12.03, 08:32
          znajdziesz tu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8450873&a=8450873
          ja na wierzch dodaję posiekane orzechy arachidowe wymieszane z ryżem
          preparowanym a na to jeszcze jedną posiekaną czekoladę mleczną.
    • Gość: Ania Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.resetnet.pl 03.12.03, 14:50
      Przepis na ciasto z marcepana
      1kg mąki
      80g drożdzy
      4oog cukru
      1/4l mleka
      otarta skórka z cytryny
      1/2 łyzeczki soli
      szczypta cynamonu,kardemon i pół gałki muszkatalowej
      125 g masła
      125 g smalcu
      5 jajek
      po 125 g skórki z pomaranczy i z cytryny
      80 g posiekanych migdałow
      150 g rodzynek sułtanek
      6 łyzek rumu
      200 g masy marcepanowej
      200 g cukru pudru
      wyrobić ciasto drożdzowe z tymi składnikami i odstawić do wyrosnięcia.Piec ok
      60 minut w tem 175-190c .PO upieczeniu posmarować odrazu roztopionym
      maslem.Jak wystygnie posypać cukrem pudrem. jest naprawdę wspaniałe.
    • Gość: wiki Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: 212.69.73.* 04.12.03, 21:24
      ja w tym roku mam zamiar zrobic makowiec ale niestety nie mam zadnego dobrego
      i sprawdzonego przepisu :-(((( czy ktos moze mnie uratowac i podac sprawdzony
      przepis na pyszny makowczyk?
      pozdrawiam!
    • lola211 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 04.12.03, 22:04
      U mnie ciasta przygotowuje szwagierka, cos z makiem i sernik, natomiast
      słodkim przebojem sa makowiki, pierozki z makiem smazone jak pączki- przepis
      mało znany, a przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.Teraz
      przyrzadza je moja mama, za jakis czas sama zaczne, bo sa wspaniałe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka