kags Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 14:24 my: sernik i tort makowy na kruchym cieniutkim ciescie :) babcia: strucla makowa w kruchym ciescie, drozdzowe placki ciotka: zazwyczaj sernik Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 14:35 Piernik staropolski (duuużo), ciasto ze śliwkami w spirytusie (przepis ściągnięty z forum, to będzie debiut!), batoniki z ryżem preparowanym i orzechami (też z forum, ten debiut mam już dawno za sobą :o) ); Sernik będzie u mamy, makowiec również (zresztą, piernik tez zrobi :-) ), wystarczy :o) Dobór ciast jest u nas uzależniony od rodzaju świąt, Boże Narodzenie to czas na orzechy, miód, czekoladę, śliwki suszone i wszelkie inne bakalie oraz aromaty piernikowe :o); Acha, i mandarynki, pomarańcze, poukładane w misach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnienienia Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.dialup.supermedia.pl 02.12.03, 14:40 piernik, sernik i makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.elb.vectranet.pl / *.elb.vectranet.pl 02.12.03, 15:02 u nas zawsze jeszcze do tego jakis tort- bo urodziny taty. najczesciej tort makowy albo orzechowy. w zeszlym roku byl tort czekoladowo - wisniowy z duuza iloscia wisniowki, gorzkiej czekolady z dodatkiem bitej smietany. chyba go powtorze w tym roku. bedzie samcznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 02.12.03, 17:39 poprosze o przepis na ten tort czekoladowo-wisniowy... Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 15:42 tiramisu ale tego deseru się nie piecze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.resetnet.pl 02.12.03, 15:47 amy zrobimy ciasto z marcepana ,jest wspaniałe i torcik tiramisu,a pozostała rodzinka napewoo coś innego Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 02.12.03, 15:50 Gość portalu: Ania napisał(a): > amy zrobimy ciasto z marcepana ,jest wspaniałe i torcik tiramisu,a pozostała > rodzinka napewoo coś innego torcik tiramisu? jak to sie robi? czy to sie piecze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris tiramisu IP: *.icpnet.pl 02.12.03, 18:18 To najlepszy przepis, ktory udalo mi sie wyprobowac. Serek oczywiscie musi byc mascarpone, czasami w polskich wersjach pisza o bialym, ale to juz nie jest to! TIRAMISU 2 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki likieru amaretto 15 dag biszkoptów 4 żółtka ½ szkl. cukru pudru 30 dag mascarpone (wystarcza opakownie 250g - takie przewaznie sa) łyżka czekolady w proszku Kawę zalac ¾ szkl. przegotowanej gorącej wody. Wsypać cukier, wlać likier, zamieszać, przestudzić Foremkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Ułożyć biszkopty. Skropić połową kawy. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na parze. Gdy masa zgęstnieje, włożyć serek mascarpone i dokładnie wymieszać Połową masy przykryć biszkopty. Ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i też przykryć je masą. Posypać czekoladą i włożyć do lodówki.(najlepiej z jedzeniem poczekac do nastepnego dnia). Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: tiramisu 02.12.03, 19:18 pytanie do chrisa: jak Ci się udaje wyjąć tiramisu z formy żeby całe ciasto sie nie rozpłynęło? dodajesz czegoś do masy? jakiejś żelatyny albo co? ja raz zrobiłam w okrągłej foremce i jak odpięłam brzeg to mi ciasto wyciekło (a stało całą noc w lodówce i było dobrze schłodzone) teraz zawsze robię w pucharkach i jest ok, ale chciałabym wiedziec jak zrobić tiramisu w formie ciasta, żeby można było kroić je na porcje i co sądzisz o winie marsala zamiast amaretto? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chris Re: tiramisu IP: *.icpnet.pl 03.12.03, 23:52 Hmm, nigdy jeszcze nie wyjmowalam tiramisu z formy - w sumie tego nie jest duzo, wiec jak sie rodzina rzuci, to... Zawsze robie w prostokatnej formie (bo uzywam herbatnikow typu 'jezyczki', klade folie aluminiowa i dopiero wtedy wszystko ukladam. Chociaz mysle, ze jak jest na folii to powinno sie jakos dac wyjac. Zelatyny nie dodaje. Raz faktycznie wyszlo mi jakies rzadsze, nie wiem dlaczego, ale na szczescie tylko raz. Wino marsala dodalam raz i nie odczulam wielkiej roznicy, ale wino bylo smaczne (do picia, kiedy juz jedlismy to tiramisu). Kiedys w akcie desperacji, kiedy bylo pozno, mialam ochote na tiramisu - dodalam Johnny Walkera, ale to juz sie okazalo lekka pomylka, chociaz tez dalo sie zjesc. A czy ty masz taki sam przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
izalil Re: tiramisu 04.12.03, 10:19 mniej więcej z tym że ja robię w pucharkach i używam okrągłych biszkoptów raz dodałam cointreau i było bardzo dobre, raz wino marsala i było takie sobie, ale na ogół uzywam amaretto i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys1 Re proszę o przepis na ciasto z marcepana IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.03, 16:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.srvsquid1.gln / 195.68.110.* 02.12.03, 17:40 a jak sie robi ciasto z marcepana? bo brzmi super! moge prosic o przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Camille Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.SNVACAID.dynamic.covad.net 02.12.03, 17:08 Oh, to dobrze, ze juz zaczynamy watki swiateczne, bo czas zaczyna uciekac a przeciez trzeba sie zorganizowac...Jako chyba jedyna osoba na tym forum z choinka/od soboty/czuje sie bardzo swiatecznie i caly czas glowkuje co by tu nowego wymyslic w tym roku. Bo choinke to ja moge miec "po amerykansku"/czyli zaraz po Swiecie Dziekczynienia/, ale Swieta musza byc po polsku.... Pieke wiec zawsze sernik i placek krolewski. Rodzina nie chce jesc piernikow, wiec zaprzestalam. Musze jeszcze wymyslec cos z makiem-jak macie jakis swietny przepis, to sie podzielcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktys1 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: 80.55.171.* 02.12.03, 17:31 Makowiec po japońsku. Nie piekłam go osobiście ale wygląda na dobry. 11/2 szklanki maku proszek do pieczenia bakalie 5 łyżek kaszy mannej 11/2 szklanki cukru pudru 75 dkg jabłek 4 jajka 15 dkg masła Mak zalać mlekiem, gotować 10 minuti odstawić na 2 godziny. Zmielić, dodać kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia i bakalie.Osobno utrzeć masło, żółtka ,cukier puder.Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Piec 50 min. Jak ostygnie na wierzch polewa z gorzkiej czekolady Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nina Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.toya.net.pl 02.12.03, 19:07 Zwyczajowo jest sernik wiedenski, tort z kremem budyniowym i tort czekoladowy. Czasami pecze sie makowiec-ale czesciej jest kupowany, bo jakos w naszej rodzinie nie wychodzi. W zeszlym roku w ramach nowosci byl strudel z bakaliami i czekolada, a w tym roku swieta spedzamy tylko we dwoje, wiec i repertuar ciast bedzie mniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kojka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.kom / *.kom-net.pl 02.12.03, 22:58 A ja poprosze o przepis na te batoniki z ryżu i orzechów :) piekę makowe strucle drożdżowe,co najmniej dwie,sernik,i coś jeszcze ale nie wiem co w tym roku. i obowiazkowo z pięć rodzajów ciasteczek,w tym pierniki,na które ciasto zrobione już stoi od listopada :) a z deserów to kutia jeszcze jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 03.12.03, 08:32 znajdziesz tu: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=8450873&a=8450873 ja na wierzch dodaję posiekane orzechy arachidowe wymieszane z ryżem preparowanym a na to jeszcze jedną posiekaną czekoladę mleczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: *.resetnet.pl 03.12.03, 14:50 Przepis na ciasto z marcepana 1kg mąki 80g drożdzy 4oog cukru 1/4l mleka otarta skórka z cytryny 1/2 łyzeczki soli szczypta cynamonu,kardemon i pół gałki muszkatalowej 125 g masła 125 g smalcu 5 jajek po 125 g skórki z pomaranczy i z cytryny 80 g posiekanych migdałow 150 g rodzynek sułtanek 6 łyzek rumu 200 g masy marcepanowej 200 g cukru pudru wyrobić ciasto drożdzowe z tymi składnikami i odstawić do wyrosnięcia.Piec ok 60 minut w tem 175-190c .PO upieczeniu posmarować odrazu roztopionym maslem.Jak wystygnie posypać cukrem pudrem. jest naprawdę wspaniałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? IP: 212.69.73.* 04.12.03, 21:24 ja w tym roku mam zamiar zrobic makowiec ale niestety nie mam zadnego dobrego i sprawdzonego przepisu :-(((( czy ktos moze mnie uratowac i podac sprawdzony przepis na pyszny makowczyk? pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: Jakie ciasta pieczecie na święta???? 04.12.03, 22:04 U mnie ciasta przygotowuje szwagierka, cos z makiem i sernik, natomiast słodkim przebojem sa makowiki, pierozki z makiem smazone jak pączki- przepis mało znany, a przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie.Teraz przyrzadza je moja mama, za jakis czas sama zaczne, bo sa wspaniałe. Odpowiedz Link Zgłoś