Dodaj do ulubionych

Włoski krem pomidorowy

25.04.09, 17:27
Witam

Taki znalazłam przepis na włoską pomidorówke:

SKLADNIKI:

* Składniki na 4 porcje puszka(850ml) pomidorów bez skórki
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 szkl bulionu warzywnego z kostki
* 2 łyżki oliwy
* kilka gałązek świeżej bazylii
* sól, pieprz

Zastanawiam się tylko, czy pomidory z puszki to dobry pomysł.Zazwyczaj są mdłe
i bez smaku,trzeba sie naprawde postarać żeby doprawić je tak ,aby były zjadliwe.

Może lepiej użyć świeżych pomidorów?

Jakie są wasze doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Włoski krem pomidorowy 25.04.09, 17:49
      o tej porze roku pomidory z puszki sa jedyna opcja.
      za to bulion warzywny z kostki to bardzo zly pomysl. jesli nie masz jakiegos bez
      polepszacza smaku, proponuje pominac calkowicie i ewentualnie uzyc nieco wiecej
      soli.
      • pani.serwusowa Re: Włoski krem pomidorowy 25.04.09, 19:41
        Bulion warzywny z kostki lub proszku dobrej jakosci, bio lub organiczny to dobry
        pomysl. Sama uzywam takiego, kiedy nie mam czasu na gotowanie prawdziwego
        bulionu. Bardzo malo sole i niecierpie zwyklych bulionow z kostki, bo sa za
        slone, ale ten bulion, ktory uzywam wcale nie psuje smaku potrawy, jest delikatny.
        • ania_m66 ale 25.04.09, 19:50
          wlasnie o to mi chodzilo. do dobrego organicznego bulionu z kostki, czy proszku
          nic nie mam, sama uzywam. pisalam o knurrach, winiarach, maggi itp skladajacych
          sie z soli i chemii :)
          takie psuja od razu smak zupy
        • very.martini Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 12:43
          > slone, ale ten bulion, ktory uzywam wcale nie psuje smaku potrawy,
          jest delikat
          > ny.

          Jakiego używasz? Najcenniejszą wskazówką byłby kolor opakowania,
          nazwa wyleci mi z głowy:)


          16%VOL
          22%VAT

          --
          takie tam... forum homeopatia
          • pani.serwusowa Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 12:51
            Opakowanie zielone, z zoltymi i bialymi napisami oraz warzywami. :) Marigold
            Organic Swiss Vegetable Bouillon. Bezglutenowy i bez drozdzy, w proszku. Kupilam
            tez ostatnio kostki warzywne, organiczne, tylko przelozylam je do sloja i nie
            zachowalam opakowania. Nazywaja sie Kallo. Tez dobre, ale chyba ten z proszku
            lepszy.
            • ania_m66 Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 14:14
              juz chcialam napisac, ze jak bez drozdzy w proszku?
              sa na drugim miejscu po soli. ale widze, ze faktycznie maja rozne gatunki tego
              bulionu vege. jak dla mnie dodaja za duzo niepotrzebnych dodatkow: jakis olej
              palmowy, dekstroza, maka ryzowa, jedynie 8 (osiem) % suszonych warzyw i ziol w
              proszku bulionowym. ok, w niektorych bulionach cale 13% warzyw, ale osobiscie
              wole czyste mieszanki bez kombinowania.
              • kingaolsz Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 15:48
                a juz mialam nadzieje, ze dzieki pani.serwusowej znajde jakis super bulion w
                proszku, ktory okazjonalnie by sie przydal ;) niestety probowalam tego o ktorym
                pisze, taki?

                www.mummydeli.com/products/Marigold_Organic_Vegetable_Bouillon_Powder_150g-200-148.html
                ale niestety dla mnie nadal przeszkadza dodany do zupy :( czuc taki "wegetowy"
                posmak, tak mi sie w kazdym razie kojarzy.

                A moze zna ktos jakies inne warte sprobowania?
                • Gość: ania_m bo ten na twoim obrazku IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 15:57
                  jest z polepszaczem smaku. w skladzie ekstrakt drozdzowy jest wlasnie na drugiej
                  pozycji po soli. plus wszystkie dziwne wypelniacze i jedynie 8% warzyw, nic
                  dziwnego, ze smakowo bio vegeta :)
                  serwusowa pisze o tym zielonym bez drozdzy. jesli sklada sie z samych warzyw,
                  ziol i soli, zaryzykowalabym.
                  a maggi bio moge z czystym sumieniem polecic, tyle tylko, ze dosc slony, wiec
                  nie mozna przedobrzyc. jest to zdecydowanie jedyny produkt maggi, jaki moge polecic.
                  • kingaolsz Re: bo ten na twoim obrazku 26.04.09, 16:06
                    Ja wyprobowalam wszystkie z tej firmy, ktora polecila pani.serwusowa i zawsze
                    mialam podobe wrazenia :/
                    A ten bio z Maggi mozna dostac w wiekszosci supermarketow niemieckich? tzn. czy
                    jest bardzo popularne? Bo w UK w ogole nie widuje tej firmy, ale jadac przez
                    Niemcy moglabym sie gdzies zatrzymac i poszukac.
                      • kingaolsz Re: bo ten na twoim obrazku 26.04.09, 18:55
                        Serwusowa - nie chcialam Cie urazic w zadnym wypadku :) poprostu ja mam takie
                        smakowo-wzrokowo-zapachowe "fiksacje" w kwestii jedzenia i nic na to nie
                        poradze, rodzina ma za to ubaw, albo rece zalamuja ;)
                        • pani.serwusowa Re: bo ten na twoim obrazku 26.04.09, 19:21
                          Alez ja sie nie poczulam urazona! :) Po prostu kazdy ma inny smak, dla jednych
                          knurr jest OK, dla mnie to sama sol, dla mnie Marigold ujdzie w podbramkowej
                          sytuacji (bo jednak staram sie gotowac wywar na swiezych warzywach), dla Ciebie
                          jest niesmaczna.
                    • Gość: ania_m Re: bo ten na twoim obrazku IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 16:24
                      tak, dostaniesz w kazdym wiekszym markecie. i prawie kazdy takowy ma swoja
                      wlasna marke bio, ktora rowniez radze nabyc w celu degustacji. lezy przewaznie
                      na zdrowej zywnosci. a ten bio maggi stoi obok zup w proszku i innego chlamu :)
                      na dniach sprawdze, czy aby nie zmienili receptury. ostatnio skladal sie z soli
                      morskiej, suszonego pasternaku, szpinaku, marchwi, cebuli, selera, lubczyku,
                      natki pietruszki, przypraw, cukru, oleju slonecznikowego i zmielonych
                      prawdziwkow. suszonych warzyw jest w nim przynajmniej 2x tyle niz w tym
                      angielskim - 20%
                      gwarantowanie bez ekstraktu drozdzowego i innych polepszaczy. wszystko oprocz
                      soli morskiej w jakosci bio. sloiczek kosztuje troche ponad 2 euro.
                • pani.serwusowa Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 16:09
                  Nie, to nie ten. Tzn producent ten sam, ale ja kupuje w zielonym opakowaniu -
                  bez drozdzy, bez glutenu. Jasne, ze nie smakuje jak bulion ugotowany na swiezych
                  warzywach, ale w porownaniu do knurrow, naprawde smakuje delikatnie.
                  Przynajmniej dla mnie, co jest subiektywna ocena no i nie robie na nim czystych
                  zup, ale szybkie kremy - owszem.
    • very.martini Re: Włoski krem pomidorowy 25.04.09, 19:13
      Ja wrzucam dwa razy więcej pomidorów i jakieś trzy razy więcej
      czosnku, ale to kwestia gustu - jeśli zupa krem, to gęsta, i jeśli
      coś ma smakować czosnkiem, to porządnie. Zgadzam się z Anią, że o
      tej porze roku to pomidory nie-z-puszki są mdłe i bez smaku, w końcu
      puszkowe w większości są ładowane do puszek latem.
      Do bulionu się nie wtrącam:)

      16%VOL
      22%VAT

      --
      takie tam... forum homeopatia
      • ania_m66 Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 12:59
        w niemczech najlatwiej dostepnym jest bio bulion firmy maggi. w odroznieniu od porownywalnego produktu knurra, gdzie uwazne oko wypatrzy na etykietce duzo dziwnych substancji (m. in. ekstrakt drozdzowy i dekstroza)ten sklada sie wylacznie z suszonych warzyw, ziol, pieprzu, kurkumy i soli. z tym, ze soli jest dosc sporo i trzeba uwazac dozujac proszek. www.maggi.de/Rezepte/unternehmen/produkte/alleprodukte/default.htm?id=12027759&action=detail&sid=6defbba2-3a67-4a4c-bcfb-687aae768917
        kiedys kupilam w polsce bulion organiczny bez polepszaczy z kurczakiem na etykietce, choc byl vege. nie pamietam niestety jak sie nazywal, ale nie byl dobry. lepsza jest niby vegeta bez polepszacza firmy "dary natury" skladajaca sie rowniez ze sproszkowanych warzyw, ziol i soli.
          • Gość: ania_m Re: Włoski krem pomidorowy IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 18:31
            ja wspominalam. on jest bardziej nie tenten, jesli nie masz ochoty na
            polepszacze. ekstrakt to czysty mononatriumglutamat (nie wiem jak to po polsku
            bedzie). zeby bylo weselej nie daje sie go wyizolowac z ekstraktu drozdzowego,
            dlatego wg przepisow nie ma przydzielonego numerka e i robi za "skladnik naturalny".
            w niemczech jest to jawne oszustwo, jesli firma pisze na opakowaniu "bez
            polepszaczy smaku", a w skladnikach ma ekstrakt. jednak to oszustwo bylo do
            niedawna tolerowane, a moze nawet jeszcze jest. jak zwykle trzeba czytac
            etykietki. szkoda, ze nie znasz niemieckiego, podeslalabym ci linki do naszej
            federacji konsumenta.
            tak w ogole, to maggi i knorr tak wlasnie u nas oszukuja. polecany przeze mnie
            bulion jednak drozdzy akurat nie zawiera.
            • bene_gesserit Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 18:55
              A jak to sie ma do Marmite'u, zalecanego jako bogatego zrodla
              mikroelementow, dzieciom, karmiacym i ciezarnym? Bo ja do tej pory
              myslalam, ze drozdze sa zdrowe.
              W Wiki napisali, ze owszem, 'ekstrakt drożdżowy jest także
              przemysłowym źródłem glutaminianu sodu', ale wspomnieli tez, ze
              drodzowy 'ekstrakt, czyli naturalny autolizat komórek drożdżowych,
              jest bogaty w peptydy, sole mineralne, aminokwasy'.
              To moze nie ma o co kruszyc kopii?
              • Gość: ania_m Re: Włoski krem pomidorowy IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 19:24
                niemiecka organizacja foodwatch twierdzi, ze tak, bo z drozdzami ekstrakt nie ma
                nic wspolnego.
                www.abgespeist.de/maggi_naturpur_bio/index_ger.html
                zupka bio maggi byla kandydatem do nagrody na najwiekszego oszusta w reklamie.
                wygral danone i actimel jako najwieksza lipa i oszustwo. na stronie w podanym w
                linku jest pdf do pobrania, nazywa sie kompaktinfo. tam sa podstawowe wiadomosci
                o klamstwie pt "naturalny ekstrakt drozdzowy".
          • pani.serwusowa Re: Włoski krem pomidorowy 26.04.09, 19:23
            Ja nie wiem, czy jest ten czy nietenten. Po prostu kiedys zapytalam kogos z
            forum o w miare smaczny bulion instant dostepny w UK. Polecono mi ten,
            sprobowalam i mi pasuje. Srednio mnie interesuje, czy ma drozdze czy nie.
            Podalam po prostu informacje z opakowania. :)
              • Gość: ania_m Re: Włoski krem pomidorowy IP: *.pools.arcor-ip.net 26.04.09, 20:02
                ogolnie, to nie ma co demonizowac polepszacza smaku, jesli komus jedzenie na
                vegecie, tanim sosie sojowym i kostkach knurra smakuje, jego sprawa. ja uwazam,
                ze wszystko smakuje wtedy dokladnie tak samo i nie wiem, czy rozpoznalabym z
                zawiazanymi oczami, czy jem pomidorowa, czy szczawiowa na takiej kosteczce :)
                nie sadze natomiast, ze polepszacze sa jakos szczegolnie niezdrowe. poza psuciem
                naturalnego smaku potraw nie robia nic zlego.
                tyle tylko, ze bardzo zwiekszaja laknienie. w niemczech mowi sie, ze chinskie
                jedzenie jest bardzo lekkie, bo po godzinie jest sie glodnym. guzik prawda,
                wcale nie jest lekkie, ale wlasnie tak dziala na europejczykow polepszacz smaku.
                dlaczego dzieciaki nie moga sie opanowac i wtryniaja na raz 150g paczke tlustych
                czipsow? dlaczego wstrzachaja bez zmruzenia oka frytki, hamburgera i milkshake'a
                w szybkich "restauracjach"?
                btw, jest tez polepszacz smaku dodawany do slodkiego. zapomnialam jak sie
                nazywa, ale jest tak samo skuteczny jak glutamin sodu.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka