angoba Re: ranking potraw wigilijnych 12.12.03, 14:07 własciwie lubie wszystkie potrawy wigilijne ale dwie uwielbiam: 1. karp smażony 2. zupa grzybowa z łazankami gotowana na wywarze z ryby A Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ranking potraw wigilijnych 12.12.03, 14:10 Grzyby w cieście kompot z suszonych owoców ryba po grecku barszcz z uszkami Zawsze sobie obiecuję, że któreś z tych dań muszę powtórzyć w ciągu roku i... kończy się tylko na dobrych zamiarach... :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.03, 15:08 zupa grzybowa (wyłącznie z suszonych borowików) karp smażony ( bez skórki), panierowany w jajku i mące , do tego dużo osobno zasmażanej cebuli - coś absolutnie genialnego makiełki - tak to się u nas nazywa, czyli kluski/łazanki z makiem + skórka pomarańczowa, rodzynki,migdały, orzechy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.chello.pl 13.12.03, 08:31 Grzyby w cieście?!!!! Może to z suszonych grzybów?!!!! To byłoby pierwszy raz w życiu kiedy słyszę, że gdziekolwiek indziej, niż w naszym domu się je jada! U nas produkuje się ilości hurtowe i żadna wątroba zni nie śmie pisnąć! Py!!! Cha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kocia(od nazwiska) Re: ranking potraw wigilijnych IP: 157.25.119.* 16.12.03, 13:50 U mnie też się je grzybki w cieście, z suszonych grzybków, oczywiście!!! I przez te wszystkie lata myślałam, że to oryginalny wymysł mojej prababki! Uwielbiam pod niebiosa! Rozkosz dla podniebienia! W tym roku też napewno będą, tym razem u mnie! Pierwsza Wigilja z Mężem. Postanowiłam postawić na swoim i Święta użądzić w moim nowym mieszkaniu. Będą teściowie i babcia Męża. Mają zupełnie inne menu na Wigilje... Ciężko będzie. Pozdrawiam ciepło zjadaczy wigilijnych placków z grzybami ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agator13 Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.ibb.waw.pl 16.12.03, 14:29 Grzybki w cieście brzmią smacznie. A jak sie je robi? Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ranking potraw wigilijnych 22.12.03, 11:10 Gość portalu: agator13 napisał(a): > Grzybki w cieście brzmią smacznie. A jak sie je robi? Ciasto, jak na naleśniki, tylko trochę żadsze, a grzyby suszone (namaczane w wodzie dla rozpulchnienia) - całe kapelusze wrzuca się do tego coasta, miesza i smaży na oliwie, jak placki z jabłkami - przyrumieniając :))) Odpowiedz Link Zgłoś
aguszak Re: ranking potraw wigilijnych 22.12.03, 11:07 Gość portalu: kiwi napisał(a): > Grzyby w cieście?!!!! Może to z suszonych grzybów?!!!! To byłoby pierwszy raz w > życiu kiedy słyszę, że gdziekolwiek indziej, niż w naszym domu się je jada! U > nas produkuje się ilości hurtowe i żadna wątroba zni nie śmie pisnąć! Py!!! Cha > !!! Suszone grzyba - namaczane oczywiście, coby się ich suchości pozbyć :))) To jest to, na co czekam caluteńki rok :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Nie wierzę własnym oczom! IP: *.chello.pl 13.12.03, 08:35 To nadzwyczajne! U nas to są również najmocniejsze filary Wigilii!!! Pierogi robi się z grzybów suszonych oraz kapusty kiszonej mieszanej z surową, jednak grzybów musi być bardzo dużo, a do pierogowego ciasta dodajemy odrobinę drożdży. Skórka cieniutka, farszu duzo, do tego czerwony barszczyk... Co do grzybów - u nas nazywajż się "grzyby w cieście", bardzo przyjemny temacik. Zwłaszcza, ze są wąłsnoręcznie zbierane w lecie i suszone, same kapelusze na Wigilię, ogonki do sosów i zup całorocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aklosaf Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.acn.pl 13.12.03, 16:42 Uszka w barszczu mojej mamy! Inaczej być nie może! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Żur z grzybami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 18:28 U mnie zawsze jest żur z grzybami (zakiszony specjalnie przed Wigilią). Nie wiem, czy poza Małopolską (cała moja rodzina stąd pochodzi) ta zupa występuje w wigilijnym menu. Dalej ziemniaki z kapustą i grzybami, pierogi z kapustą oraz karp panierowany smażony. Wszystko jest pyszne, ale ja szczególnie czekam na te pierogi i karpia. Odpowiedz Link Zgłoś
halszka2 Re: ranking potraw wigilijnych 13.12.03, 18:56 Gdy żyła moja mama to na wigilię podawała: 1. czerwony czysty barszczyk z prawdziwych buraków,(bez żadnych ekstraktów)z maleńkimi pierożkami z grzybami 2. bigos wigilijny z grzybami i lnianym olejem (przepyszny , a ja niestety nie potrafię już takiego zrobić) 3. śledziki z cebulką i także z lnianym olejem 4. smażony karp 5. racuchy drożdzowe smażone także na lnianym oleju 6. kluski z makiem lub kutia 7. kompot z suszu, z dużą iliścią rodzynek Potraw nie było nigdy 12, bo i tych nie byliśmy w stanie zjeść. Ja dodałam do maminej listy jeszcze : 8. własnoręcznie upieczony przeze mnie chleb 9. kisiel z żurawin z niewielką ilością drobno pokorojonych jabłek Pozdrawiam Halszka Odpowiedz Link Zgłoś
whisky7 Re: ranking potraw wigilijnych 14.12.03, 11:38 1.makiełki (makaron z makiem oraz bakaliami), 2.dorsz po grecku, 3.uszka z grzybami i kapusta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jędza Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 12:27 Dlaczego wszystko co wigilijne lepsze jest następnego dnia? Szczególnie te odsmażane pierogi...Nawet sobie nie wyobrażacie jaką pyszną fasolę robi moja ciocia, a jakie ciasto orzechowe moja babcia. Uwielbiam Boże Narodzenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Łukasz Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.12.03, 13:04 1) RYBA PO GRECKU 2) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 3) ZUPA GRZYBOWA 4) KUTIA 5) SERNIK Z BRZOSKWINIAMI Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olka Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.03, 14:41 1. Grzybowa z wielkimi kawałkami suszonych grzybów 2. Kapusta z grzybami 3. Makowiec 4. Suszone owoce 5. Szare kluski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ana Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.bredband.skanova.com 14.12.03, 15:53 A u nas przede wszystkim: 1.karp smazony ( uwielbiam ryby z karpiem i lososiem na czele!) 2.kapusta z grzybami zasmazana na oleju 3.barszcz z uszkami 4.lazanki lub makaron z masa makowa z bakaliami 5.zupa z suszu z lazankami 6.pierogi ( odsmazane!!!) z kapusta i grzybami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kol.3 Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.03, 17:23 U mnie w domu jada się małe uszka z grzybami ale nie gotowane, tylko smażone na głębokim oleju na głębszej patelni, wychodzą bardzo chrupiące, pije się barszczyk i zagryza uszkami, soli się je na talerzu po wyjęciu z oleju. W domu mojego męża pijało się makowe mleko, czysty narkotyyk, potem się miało bardzo ciężkie sny, i za słodkie, średnie. Pozdrowienia dla wszystkich łakomczuchów, to piękna cecha. Lakomczuchy są dobre i wyrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamatka Re: mieso na wigilijnym stole?! IP: *.proxy.aol.com 14.12.03, 17:41 Zastanowcie sie jakie potrawy bedziecie jedli na wigilie w nastepnych latach,bo kosciol pozwolil na jedzenie miesa w wigilie.I co wy na to? Czy w nastepnych latach usiadziemy do pieczonego indyka,a moze gesi lub kaczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monia Re: mieso na wigilijnym stole?! IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 02:36 tamatka, to ze w wigilie Polacy nie jedza miesa to jest tylko zwyczaj 100% polski. Kosciol tego nie wymyslil. Ja mieszkam na zachodzie gdzie rzymsko katolicy jedza 24 grudnia mieso. Nie jedzenie miesa w wigilie to jest tylko wymysl czysto polski a nie watykanski. Pozdrawiam i rzycze wesolych swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: soplica Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.crowley.pl 14.12.03, 18:42 Śledzie w śmietanie z cebulką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tradycja MAKIELKI IP: 5.5R1D* / *.vc.shawcable.net 14.12.03, 19:01 W domu mojej zony tradycyjne i obowiazkowe makielki robione sa z bialego pieczywa, utartego kilkakrotnie maku, cukru, bakalii i to wszystko zalanego mlekiem. Spozywa sie to na zimno w ogromnych ilosciach, rano, wieczor i w poludnie do Trzech Kroli wlacznie. Ludziska te pochodza z Lodzi i rozprzestrzeniaja to bez krepacji na calym swiecie. Osobiscie przekaszam to z duza rezerwa, by nie splamic tradycji i rodzinnych zazylosci. Co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazz Re: MAKIELKI IP: 213.25.22.* 14.12.03, 22:02 W moim domu potrawą kultową była siemieniotka zwana tez konopiotką. Jest to zupa z nasion konopi podawana z kaszą jęczmienną. Ma wspaniały, orzechowy smak, pod warunkiem że się dwukrotnie odlewa wodę po gotowaniu. Nieodzowne były też makówki zwane gdzie indziej makiełkami. Oto pełny zestaw: 1. Siemieniotka z kaszą 2. Karp panierowany i smażony z ziemniakami 3. Kompot z dyni z gożdzikami 4. Makówki na zimno 5. Sernik z bakaliami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda POSTNIK IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 15.12.03, 07:50 Bez opisania regionu z którego pochodzą potrawy na nic wymienianie - chyba. Moja wigilia jest wielkopolska - ale barsza wzieliśmy z kuajwsko-pomorskiego (tu mieszkamy) - czekam zawsze na postnik (kapusta z grzybami), makiełki (kluski z makiem), dalej jest groch z kapustą, ryba po grecku, w galarecie, karp, śledzie, chleb ( pierwsze słyszę o ziemniakach) - na pierwsze barszcz z uszkami (w wielkopolsce chyba była zupa rybna) a do popicia musowo kompot z suszu !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobieta Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 15.12.03, 09:33 Moja teściowa jest z Wielkopolski.Rzeczywiście na stole wigilijnym króluje zupa rybna ale są też ziemniaczki polane sosem zrobinym na bazie rosólu z karpia z piernikiem i rodzynkami,do tego jest karp duszony z selerami i pieczarkami zalanymi odrobinką białego wina.Cuda!Oprócz tego inne wymienione w rankingu potrawy.To za ile dni ta uczta? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tegwoj Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 10:05 Dodam barszcz wigilijny z uszkami z grzybów oraz karpia pieczonego z orzechami i cebulką super smaczne. Jest to jedyna forma w jakiej jem tą rybę, gdyż wg. mnie ma za dużo ości. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: babeczka Ciasto drozdzowe IP: *.proxy.aol.com 23.12.03, 02:40 Czy ktos z was zna jakis dobry, latwy i NIE ZAWODNY przepis na ciasto drozdzowe. Prosze o pomoc, obiecalam gosciom ze zrobie ...a ja nie potrafie... a mama mieszka daleko i nie moze mi pomoc. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zw Re: ranking potraw wigilijnych IP: 213.77.11.* 15.12.03, 10:49 pierogi z grzybami i kapustą, albo z samymi grzybami, ale kapusta tylko mojej mamy z dużą ilościa grzybów, rodzynek i śliwek suszonych, pycha. A na deser pierożki z serem lub makiem smażone w głębokim tłuszczu (ale nie tłuste bo nie chłoną tłuszczu)posypane cukrem pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amigo Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.b.001.syd.iprimus.net.au 15.12.03, 11:21 Wesolych Swiat, web.icq.com/shockwave/0,,4845,00.swf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mii Re: ranking potraw wigilijnych IP: 5.3.1R* / *.telenet-ops.be 15.12.03, 12:11 barszcz z pysznymi,malymi uszkami podpiekanymi karp z duza iloscia masy serowej z pieczarkami kutia!!! przysmazone pierogi z grzybami, pierogi z kapusta - mniam! wyjatkowy bigos, a wlasciwie smazona kapusta z grzybami i tajemniczymi dodatkami pierniczki i ksiezycowe ciasteczka :) mmmmmmmmmm ciezko bedzie mi teraz uspokoic moje rozochocone podniebienie i spragniony zoladek! zycze radosnych przygotowan! ja uwazam,ze warto sie potrudzic :) Pieknych Swiat! Odpowiedz Link Zgłoś
akacya Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 19:14 Ludziska kochane!!! 1.Karp w przecierze cebulowym, na słodko i pieprznie 2.Śledź z olejem i czosnkiem a potem te barszczyki,uszka,kluski z makiem itd. pozdrawiam wigilijnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S...XS Re: ranking potraw wigilijnych/MOCZKA/ IP: *.dip0.t-ipconnect.de 15.12.03, 21:43 Moczka,a w ni rybie oczka. Mniam,mniam,polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: ranking potraw wigilijnych 15.12.03, 22:12 kisiel z żurawin śledzie karp w galarecie reszta mogłaby nie istnieć i koniecznie w tej kolejności :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aneciorka Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 00:34 A u kogo są gołąbki z kaszy gryczanej z grzybami w liściach kiszonej kapusty z grzybowym sosem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.we.client2.attbi.com 16.12.03, 02:29 Wigilia nigdy nie byla zestawem moich ulubinych potraw gdyz przez wiele lat nie jadlam ryby ale .. uszka z grzybami i kapusta ... TO JEST TO!! Kilka lat temu zrobilam poza tym groch z kapusta ( po raz pierwszy) i wszyscy zostawili karpia dla tej potrawy! Gotowalam to przez kilka dni, zamrozilam i rozmrozilam , jak bigo a po malym przypaleniu sie w garze bylo jeszcze lepsze nastepnego dnia !! SMACZNEGO !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.torun.sdi.tpnet.pl 16.12.03, 12:04 A u nas jest tradycja że wszystkich potraw TRZEBA spróbować! Bo tyle przyjemności ominie cię w następnym roku ilu potraw się nie zjadło! - nawet jak nie lubię grochu z kapustą i ryby w galarecie co roku jem odrobinę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aka Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.we.client2.attbi.com 16.12.03, 19:09 Tak samo bylo u nas !! I musialam ta rybe jesc a bardzo sie ryb balam bo sie kiedys paskudnie zakrztusilam oscia, stanela mi w poprzek w gardle i dluuugo zajelo zanim udalo sie ja przepchnac !! Mialam wtedy kilka latek ale uraz mi pozostal na lat wiele. Tak, kazda potrawa musiala byc poprobowana !! Ale uszka to w zasadzie byl " moj punkt programu " na wigilie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.03, 17:21 u ns sa dwie zupy:barszcz z uszkami i grzybowa; pierogi z grzybami i kapusta;kuleczki rybne w galarecie-najlepiej z lososia; karp w galarecie i karp zapiekany;sledzie z jablkiem, ogorkiem,cebulka w majonezie; kompot z suszonych owocow, i na moje specjalne zamowienie fladra w pomidorach chocaz to nie za bardzo wigilijna potrawa. no i oczywiscie pelno ciacha potem ale na ciastach sie nie znam bo nie jadam. tak wiec jedzenia jest pelno ale na pierwszy ogien idzie barszcz a potem pierogi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AGATA Z POZNANIA Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.icpnet.pl 16.12.03, 18:23 POTRAWY WIGILIJNE: 1)USZKA Z GRZYBAMI+ BARSZCZYK 2)ZUPA RYBNA Z ŁAZANKAMI 3)KARP SMAŻONY 4)KARP W GALARECIE 5)PIEROGI RUSKIE 6)KOMPOT Z SUSZU 7)ŚLEDŹ W ŚMIETANIE 8)MAKIEŁKI Z MASĄ ORZECHÓW 9)KAPUSTA Z GRZYBAMI 10)RYBA PO GRECKU 11)ŚLEDŹ W OLEJU 12)PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI TO WSZYSTKO DOPEŁNIAJĄ OCZYWIŚCIE ANDRUTY MNIAM, MNIAM... WESOŁYCH ŚWIĄT :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: axa Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 11:44 Barszcz z uszkami Kapusta z grzybami kompot z suszu i długo, długo nic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: POP Podkarpacie IP: *.star.net.pl 17.12.03, 20:06 u nas Wigilia skromna,co roku podobna: Barszcz z uszkami Ryba (dotychczas zwykłe filety smażone-w tym roku-karp! Nigdy go nie jdałam!) Kapusta zasmażana z grzybami i ziemniaczki Makowiec,keks,piernik z bakaliami.Więcej nikt nie zje.Sledzi nigdy nie było.Kutia była raz,ale nikomu nie smakowała.W zeszłym roku byłam na Wigilii u mojej amrykańskiej ciotki,która zaserwowała egzotyczne sałatki i frytki.Fajnie było,ale wole nasze rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majunia łamańce z makiem IP: *.dip.t-dialin.net 17.12.03, 12:17 z podlaskiego: barszczyk z uszkami (w jednym uszku grosik na szczęście dla znalazcy;)), karp smażony i w galarecie (nie jadam), śledzie na kilka sposobów, moja ulubiona kapusta z grzybami, rok temu po raz pierwszy pierogi ruskie (to wpływ mojej cioci obecnej na święta), oczywiście gorące ziemniaczki (do kapustki, mniam) a na deser łamańce z makiem i kompot z suszu (z osobistych jabłek suszonych na starym kaflowym piecu). kutii nigdy nie jadłam, bo jakoś nie możemy sobie z mamą wyobrazić wigilii bez łamańca... a dwóch deserów na pewno nikt nie zje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bart Re: ranking potraw wigilijnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.03, 12:26 Na stole wigilijnym powinny być 1st place pierogi 2nd place karp w galarecie 3rd place ryba po grecku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgaga Re: ranking potraw wigilijnych - Kutia IP: *.swps.edu.pl / 193.201.164.* 17.12.03, 14:41 Kutia - zdecydowanie, pyszna, słodka z bakaliami... A i tradycja do niej cudowna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sunny pierogi z makiem? IP: 213.17.133.* 18.12.03, 14:18 A jak zrobić pierogi z makiem? Mak przygotować jak do kutii? Z bakaliami czy bez? Gotowany na mleku? Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: pierogi z makiem? 20.12.03, 20:55 Moja mama robi co roku tzw. makowiki, sa to pierozki z makiem smazone.Ciasto jak do pierogów + 2 dkg drozdzy , cienko wałkowane, mak jak do makowca, z tym, ze jesli orzechy to bardzo drobno siekane, bo moga dziurawic ciasto przy lepieniu.Pierogi smazy sie na głebokim tłuszczu przed sama wieczerza, bo na stól wjezdzaja jeszcze gorace, posypane pudrem.Pychotka, do tego słabo znana przez innych Polaków, w zasadzie nie spotkałam sie z nimi poza domem. Odpowiedz Link Zgłoś
kreeze Kutia 19.12.03, 19:03 Tak, kutia niech żyje :) !!! Czyli: 1. Kutia 2. Barszcz z uszkami 3. Kluski z makiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kulebiak Re: Kutia IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.12.03, 21:38 Kutia OK Kulebiak rzadzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Mak do pierogów - jak??? IP: *.rzeszow.mm.pl 20.12.03, 02:24 No właśnie - co z tym makiem do pierogów? Niech ktoś podpowie! PS. A kutia rzeczywiście OK Odpowiedz Link Zgłoś