Gość: kobita1 IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 03.12.03, 22:56 Tknieta irracjonalnym impulsem (spodobala mi sie) kupilam pol kilo soczewicy. Co z niej ugotowac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jottka Re: Soczewica - co z niej? 03.12.03, 23:25 zupę szkl soczewicy (namoczonej wcześniej) cebula 2 ząbki czosnku 5 pomidorów albo ich puszka cwierć szkl oliwy posiekany pęczek koperku 2,5l wody przyprawy Przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na oliwie, wrzucić soczewicę, czosnek i smażyć ok. 5 min. Dodać pokrojone pomidory, poddusić. Zalać wodą, poprzyprawiać. I nie gotować za długo, bo soczewica ma być miękka, a nie rozgotowana. to jest jakiś stary przepis niepamiętamskąd, ale zawsze b dobre wychodziło. ilość oliwy można zmniejszyć wg upodobań. Odpowiedz Link Zgłoś
kociamama chilli z soczewicy 04.12.03, 19:16 To nie moj przepis tylko z puszszszki (czy jakos tak) Soczewice trzeba ugotowac ( 1 miarka sovczewicy 3 miarki wody), potem połączyć z podduszoną na oliwce cebulą, parpryką + pomidor, duzo czosnku i ostrosci (typu czuszka, chilli, tabasco) Ma moc i jest pyszne. Soczewica ma dominowac, papryka, cebula to uzupelnienie, a pomidory na sos, ale nie za duzo zeby nie zdominowalay smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: Soczewica - co z niej? IP: *.proxy.aol.com 04.12.03, 00:47 A po angielsku można? Jest mnóstwo przepisów, zwłaszcza o indyjskim charakterze gdzie nazywają to dal. Bardzo ciekawe, je się zazwyczaj z ryżem. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Soczewica - co z niej? 04.12.03, 09:15 To ja poproszę:) Założyłam kiedyś podobny wątek,ale mało było propozycji innych niż zupa właśnie czy nadzienie do pierogów. Chociaż zupa w/g przepisu b.dobra,ja jednak nie dodaję koperku tylko ziół prowansalskich,i na koniec na talerzu już posypuję odrobiną startego żółtego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Soczewica - co z niej? 05.12.03, 02:01 Prosze bardzo: Parapu(dhal) 10 czubatych lyzek pomaranczowej soczewicy, 2 duze cebule, 3 lyzki oleju, 1 lyzeczka soli, 1 lyzka gorczycy. Wstawic soczewice do gotowania, wody dosc duzo, bo pecznieje (ok.1 l). Posiekac, usmazyc cebule do jasnobrazowosci. Podlewac delikatnie woda, gdy przywiera. Dodac gorczyce i smazyc dopoki ta nie bedzie wyskakiwac z patelni Gdy soczewica jest rozgotowana, najlepiej tuz przed podaniem na stol do goracej dodac skwierczaca cebule i sol do smaku. Gdy czas i warunki pozwola dodajcie do garnka przed podaniem na stol szczypte ponizszej miesznki PRZYPRAWA CURRY 2 lyzki nasion kolendry, 1 lyzka nasion kminu(kminku indyjskiego)/cumin, 1 lyzeczka pieprzu ziarnistego, 1 lyzeczka nasion zielonego kardamonu, 5 cm kory cynamonowca (cinnamon stick), 1 lyzeczka gozdzikow, 0,5 glowy zmielonej galki muszkatolowej. Zemlec w mlynku, schowac do sloika. Przechowywac w ciemnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Soczewica - co z niej? 04.12.03, 10:22 Np. zupę krem - gotujesz soczewicę do miękkości, wrzucasz do bulionu i wszystko razem miksujesz. Możesz zabielić śmietaną, albo dodać kostki sera feta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ecik Re: Soczewica - co z niej? IP: *.innsoft.com.pl 04.12.03, 11:21 pierogi z mięsem i soczewicą. otujesz soczewicę, a mięso na pierogi klasycznie. Mieszasz i zajadasz sie po uszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cover Re: Soczewica - co z niej? IP: 80.48.246.* 04.12.03, 19:31 kobito... to nie jest do jedzenia, wyrzuć to !! daj psu albo gołębiom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzka Re: Soczewica - co z niej? IP: 213.17.227.* 05.12.03, 13:42 a ja robie soczewicę razem z boczkiem, podsmażam najpierw boczek (bez tłuszczu) i po jakimś czasie wsypuje do garnka szklankę ciemnej soczewicy i zalewam dwiema szklankami wody, czekam aż soczewica będzie miękka i to wszystko pychota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kobita1 Re: Soczewica - co z niej? IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 05.12.03, 15:33 Wszystkim serdecznie dziekuje. Co do elegancji tego nasionka: Wlasnie doniesiono mi, ze onegdaj Discovery donioslo, ze Chanel na proszonych kolacjach podawala gotowana soczewice z sosem vinegret :) Smacznego:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ainer Re: Soczewica - co z niej? IP: *.it-net.pl 05.12.03, 16:33 Cos w rodzaju pasztetu: Soczewice( lepiej zielona) ugotowac. Potem zmielic. Wymieszac z przysmazona cebulka (mozna dodac tez kilka zabkow czosnku) na sporej ilosci oleju,1 jajkiem, miseczka ugotowanej kaszy gryczanej (moga tez byc platki owsiane namoczone w wodzie), garscia szuszonej albo swiezej natki pietruszki, ew. inne ziloa ulubione, sol, pieprz, ew. galka muszkatolowa. Mozna jeszcze dodac dowolna ilosc usmazonych pieczarek pokrojonych w kostke.Wlozyc do wyloznej papierem do pieczenia foremki podluznej. Piec w ok 200 stopniach przez godzine. Doskonale na zimno do chleba i na cieplo z jakims sosem. Odpowiedz Link Zgłoś