Dodaj do ulubionych

parowar - sól

12.05.09, 17:01
Czy można solić potrawy, które zamierza się gotować w parowarze???

Pytam, bo powiem szczerze, że próbowałam bez soli i nie mogę się przekonać, mimo
iż jedzenie jest dobrze przyprawione przyprawami. Nie mogę się przekonać do
takiego jedzenia, nie smakuje mi.

Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy, to podzielcie się nimi. Od niedawna
jestem posiadaczka parowaru i za bardzo nie wiem jak się zabrać za gotowanie w
nim.
Obserwuj wątek
    • mhr-cs Re: parowar - sól 12.05.09, 17:32
      nie wiem jaki masz masz,oczywiscie mozesz solic,sypac ziolami
      co chces,z czasem znajdziesz swoj styl
      • flurcia Re: parowar - sól 12.05.09, 19:53
        Mam parowar Tefal - zielony.
    • paulinaa Re: parowar - sól 12.05.09, 20:11
      można ale chyba po to używasz parowaru, żeby było zdrowo a solenie zdrowe nie jest
      • ania_m66 Re: parowar - sól 12.05.09, 22:46
        nasz organizm nie jest w stanie funkcjonowac kompletnie bez soli. tym niemniej w
        chlebie, wodzie mineralnej, serze, wedlinie itp jest jej pod dostatkiem, az za duzo.
        parowaru nie posiadam, uzywam staromodnego sita bambusowego z przykrywka do
        gotowania na parze. dokladnie rzecz biorac 3 w roznych rozmiarach. nie gotuje ze
        wzgledow zdrowotnych, a z uwagi na lepszy smak i konsystencje warzyw niz z wody.
        sole mala szczypta fleur de sel po ugotowaniu. uwazam, ze potrawy tak
        przygotowane maja dosc wlasnego aromatu i wiecej niz ociupinke soli im nie
        potrzeba. warzywa na parze smakuja swietnie z oliwa waniliowa, ktora nadaje im o
        dziwo dosc ostrego posmaku.
        • flurcia Re: parowar - sól 13.05.09, 08:21
          A gdzie kupujesz oliwę waniliową??
          • Gość: x w Bielefeld/Germany IP: *.unitymediagroup.de 13.05.09, 08:37
            :)
          • Gość: ania_m Re: parowar - sól IP: *.pools.arcor-ip.net 13.05.09, 08:48
            robie sama.
            kupuje oliwe z oliwek z pierwszego tloczenia. uwazam, aby byl to gatunek
            smakujacy "owocowo" i raczej lekko.ciezkie smaki przytlocza aromat wanilii. w
            niemczech preferuje grecka bio oliwe tloczona z oliwek kalamata, na temat
            gatunkow dostepnych w polsce trudno mi sie wypowiadac. na pewno NIE bertolli, bo
            to najwiekszy oszukany syf koncernu unilevel i wcale nie jest wloska oliwa z
            pierwszego tloczenia. kupuje cwierclitrowa butelke-miniaturke wina, ktore
            zuzywam do gotowania. po czym szklo szoruje i wyparzam w zmywarce. susze.
            na sieci zaopatruje sie w wanilie z madagaskaru w laskach.
            2 laski nacinam wzdluz, niedbale wyskrobuje ziarenka i przepolawiam straki, zeby
            lepiej zmiescily sie w butelce. wydlubane ziarenka i laski mozesz podgrzac (nie
            gotowac!) w oliwie w czystym garnku bez zapachu czosnku, czy cebuli, bo nie
            pasuje do wanilii. ostudz i wlej wszystko z tym czarnym i badylami do butelki.
            wlasciwie od razu jest gotowa. w butelce bedzie naciagac dalej. potrzasaj ja od
            czasu do czasu i trzymaj w ciemnym. ja pomijam podgrzewanie z lenistwa i czekam
            ok 4 tyg.
            oliwa jest pyszna do zielonych szparagow na parze, mlodej gotowanej marchewki,
            bialej ryby o zwartym miesie, krewetek i ogolnie skorupiakow. i do truskawek.
            jesli lubisz z zielonym pieprzem, pokochasz z oliwa waniliowa. tylko nie
            wszystko naraz, albo oliwa, albo pieprz ;)
            • flurcia Re: parowar - sól 13.05.09, 13:29
              dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka