bagatella 13.05.09, 09:00 czy da sie uwedzic karpia na grillu? mam piekna sztuke w zamrazarce od swiat i troche mi toto miejsca zajmuje i wymyslilam sobie, zeby go uwedzic:) a ze wedzarni nie mam wiec moze jakims cudem na grillu? da sie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Karp wedzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 09:55 się da,ale musi być grill przykrywany.Trwa to jednak bardzo długo bo karp jest gruby i łatwiej go spalić niż uwędzić.Trzeba mały ogień,a potem tylko pilnować by sie dymiło. Mozna go jednak przewędzić -będzie gorzki i niesmaczny.Lepiej go usmażyć,zawinąć w folię i na grilu podgrzać. Będzie dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Karp wedzony 13.05.09, 10:11 myslisz, ze bedzie gorzki? o kurde, a taka mialam ochote na wedzonego, lalala ten moj sztuk ma gdzies tak z 1.5 kg, moze jest jednak jakas sztuczka? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f podziel go, i osobno dzwonka wędź. 13.05.09, 10:16 Wtedy mozesz nawet nie na grillu, tylko normalnie na patelni w ryżu i herbacie, albo z wiórkami... Albo na grilu, ale kontrolujesz lepiej kawalki poszczegolne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Karp wedzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 10:19 możesz pokroić go w plastry,na grilu połozyć folie aluminiową pod plastrami i tak go powoli wędzić.Wówczas jest mozliwość większego panowania nad tym wędzeniem,ale roboty przy tym masa bo plastry trzeba odwracac,a to grozi ich połamaniem.Traktuj to raczej jako zabawę.Kiedyś mieliśmy taką ruską wędzarnie turystyczną na jednego okonka. Takie pudełko blaszane jak od zapałek. W środu był ruszt,pod ruszt sypało sie trociny a pudełko kładło sie na ognisko.Jak człowiek to wszystko opanował to ryba wychodziła i upieczona i podwędzona bo trociny sie tliły i dawały dym,ale pare razy przedobrzylismy i było gorzkie Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f tu 13.05.09, 10:24 www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,2489 www.kuchnia.tv/html/kuchnioteka/przepisy.php?0,0,312 Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Karp wedzony 13.05.09, 13:21 uwedzic sie pewnie da, bo widzialam gotoce w supermarkecie zdabadz gdzies drewno/wiory do wedzenia, mocno zwilz woda , uloz nad weglami na foli , na sama gore mieso, dobrze by bylo to wszystko okryc czyms - najlepiej pokrywa od grilla Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: Karp wedzony 13.05.09, 14:39 pokrywka jest, wiory? no chyba bedziemy musieli kupic bo dysponujemy tylko sarmantami, weglem dzrewnym i scieta figa a to nijak nie owedzi mojego karpia. wiec jakie te wiory mam kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Karp wedzony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.09, 14:56 zatkało mnie. Wystarczy,że popatrzysz w internecie jakie drewno nadaje sie do wędzenia. Potem jedna wycieczka do parku czy lasu,nazbierasz gałęzi(gałązek) i sama w domu nastrugasz sobie wiórek nożem. Przeciez nie potrzebujesz tego tonami tylko kilka wiórek mokrych by dym pachniał Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Re: ale ryz i herbate masz? to juz:-) 14.05.09, 14:19 pomysl dobry tylko dosc kosztowny bo u mnie herbata w wiorkach czy lisciasta jest mega droga, te trociny bukowe, ktore znalazlam sa natomiast tanie jak barszcz:) Odpowiedz Link Zgłoś
bagatella Trociny bukowe 14.05.09, 14:17 Wszystkim bardzo dziekuje za cenne podpowiedzi:) znalazlam w sklepie zoo trociny bukowe, jako sciolka dla kotow chyba i pomyslalam, ze sie swietnie nadadza do wedzenia i zapach bedzie ladny:):):) w sobote bedziemy wedzic, jak nie bedzie padalo. Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Trociny bukowe 14.05.09, 14:22 dobrze pomyślałaś :) buk do ryb - jak najbardziej! Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: Trociny bukowe 14.05.09, 14:22 www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=411 Odpowiedz Link Zgłoś
mhr-cs Re: Karp wedzony 14.05.09, 18:11 ja wedze ryby juz kilkanascie lat, nigdy nie wkladalam w jakies solonki(nawet jak bylo napisane) sole 1/2godz.przedtym, mozliwe ze tak samo mozna zrobic na grylu, ale, Rybę kroisz w dzwonka i na 12 godzin wkładasz > do solanki, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jake Re: Karp wedzony IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 14.05.09, 20:53 Spróbuj Uwędź Posmakuj Warto Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samasama Re: Karp wedzony IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 15.05.09, 21:05 Jak wyszło:) Odpowiedz Link Zgłoś