Dodaj do ulubionych

Nadzienia do pierogow

07.12.03, 14:44
Chodzi mi glownie o rozne odmiany pierogow z serem.Jak robicie i czym
doprawiacie?
Poza tym-z czym jeszcze pierozki?Szpinak, mak, jablko?Podzielcie sie :)
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • denay Re: Nadzienia do pierogow 07.12.03, 15:51
      mnie sie na slodko znudzily, ale ruskie moge o kazdej porze. Najlepsze
      nadzienie robi moja babcia - zmielone ziemniaki i twarog, do tego drobniutko
      pokrojona i podsmazona cebulka i boczek plus do tego odrobina majeranku. O
      soli i pieprzu nie wspominam. Az slinka leci ;-)

A z regionalnych - w moich stronach robi sie pierogi z twarogiem i kasza
      gryczana. Maja byc nieco "bez smaku" ;-), chociaz jak ktos lubi mozna dodac
      wiecej cukru albo soli i pieprzu. Najlepsze sa te pikantniejsze podawane z
      gesta kwasna smietana.

Szpinaku nie lubie, a z makiem to tylko pieczone.
      • Gość: kika Re: Nadzienia do pierogow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.03, 16:36
        wlasnie robie - aby zamrozic - male pierozki na wigilie z nadzieniem sledziowy,
        tzn. dodaje do najpierw namoczonych i rozdrobionych platow sledziowych jeszcze
        namoczona w mleku i wygnieczona bulke oraz pokrojona i podsmaczona cebulke,
        sol, pieprz. do tego bedzie jarski barszczyk...
        co wy na to ?
        pozdrawiam,
        kika
    • czekolada72 Re: Nadzienia do pierogow 07.12.03, 17:03
      1. na slodko: z jablkami, wisniami, truskawkami, borowkami - surowe lub
      mrozone, bialy ser przyprawiony na slodko cukrem, wanila
      2. na ostro : mielone mieso przyprawione jak do krokietow ; zkiszona kapusta
      posiekana, podduszonymi grzybkami (pieczarki lub inne np suszone) i smazona
      cebulka ; niesmiertelne ruskie (ziemniaki + b. ser)
    • Gość: P. Re: Nadzienia do pierogow IP: *.proxy.aol.com 07.12.03, 17:55
      A może groch z kapustą?...
    • saiss Re: Nadzienia do pierogow 10.12.03, 21:47
      Bo ja kiedys bezwstydnie myslalam o nadzianiu pierozkow kartoflami.Po prostu
      doprawionymi...Co sadzicie?
    • saiss Re: Nadzienia do pierogow 10.12.03, 21:47
      Bo ja kiedys bezwstydnie myslalam o nadzianiu pierozkow kartoflami.Po prostu
      doprawionymi...Co sadzicie?
      Pozdrawiam!
      • Gość: anma Re: Nadzienia do pierogow IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.03, 22:55
        A czemu bezwstydnie??
        U mnie w domu takie pierogi mama robiła od zawsze a jeszcze wcześniej babcia.
        Ziemniaki doprawione solą i pieprzem i podsmażoną cebulką na tłuszczyku, moga
        byc do tego skwarki jak nie musi byc postne. Pycha taki farsz!!! Ruskich to ja
        się nauczyłam dopiero po ślubie od teściowej.
        Pozdrawiam i smacznego!
      • Gość: Krewetka Re: Nadzienia do pierogow IP: 213.131.78.* 12.12.03, 10:09
        Sa takie indyjskie smazone pierozki Samosa. One wlasnie moga miec nadzienie z
        ziemniakow i groszku (to tylko przyklad, ziemniaki to podstawa, reszta zalezy
        od natchnienia). Oczywiscie przyprawione to musi byc dosc ostro. Curry, garam
        masala. Ugotowane wszesniej warzywka podsmaza sie chwile na oleju z ww
        przyprawami i do pierogow. Mozna je ugotowaz zamiast smazyc. Beda lzejsze.
    • dordulka Re: Nadzienia do pierogow 10.12.03, 22:34
      Najlepsze sa pierogi z soczewica. Gotujemy zielona soczewice, dodajemy ( do ugotowanej) podsmazone pieczarki z cebula, wszystko trzeba zgniesc 'tluczkem' do ziemniakow, bo jak soczewica jest ciepla, to nie trzeba uzywac maszynki do mielenia. Wszystko doprawic sola, pieprzem, majerankiem, ja dodaje jeszcze '5 smakow', ale nie wszystkim ta przyprawa smakuje, i nadziac pierozki. Pycha!!! A odsmazane sa jeszce lepsze...
      • Gość: elask Re: Nadzienia do pierogow IP: *.itpp.pl 11.12.03, 11:27
        Bardzo ciekawy jest ten przepis, a możesz podać w przybliżeniu proporcje
        soczewicy i pieczarek?
        • dordulka Re: Nadzienia do pierogow 12.12.03, 09:33
          Ja robie to tak: przynajmniej 2 szkalnki soczewicy ( suchej, przed ugotowaniem ), 2 cebule i ok. 30-40 dag pieczarek. Wychodzi calkiem sporo nadzienia, ale to nie moje zmartwienie, bo pierogi lepi juz mama, poniewaz jej idzie to wyjatkowo sprawnie. Naprawde polecam. Mozna je tez zamrazac, jak wyjdzie ich za duzo. Pychota. Dobrze, ze niedlugo jade na swieta do domu...
    • Gość: agator13 Re: Nadzienia do pierogow IP: *.biol.uw.edu.pl 11.12.03, 11:50
      A ja udoskonalam ruskie za każdym razem, kiedy je robię: dodaję ziół (pycha z
      odrobiną świeżej mięty)albo sery pleśniowe (jak mówi mój brat "sery
      niebieskie").

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka