to_ja-titi 30.05.09, 19:38 Chciałabym zrobić sałatkę z dodatkiem truskawek (ale nie owocową). Będę wdzięczna za pomysły na jakieś proste, doskonale się komponujące połączenia składników... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bene_gesserit Re: sałatka z truskawkami 30.05.09, 20:16 Truskawki, szpinak swiezy (mlody albo jesli wiekszy - podarty na mniejsze kawalki), winegret z oliwy i balsamico. Do tego albo jakis ostry ser (plesniowy albo zolty albo platki Parmezanu) i prazone platki migdalowe albo kurczak. Albo - uwaga uwaga, moja ulubiona wersja - grillowane plastry oscypka i prazone orzechy (wloskie, laskowe albo piniole, zalezy w ktora strone chcesz poleciec). Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja-titi Re: sałatka z truskawkami 30.05.09, 22:07 Dziękuję, właśnie o coś takiego mi chodziło:) Odpowiedz Link Zgłoś
emigrantka34 Re: sałatka z truskawkami 30.05.09, 22:42 truskawki, winogrona, salata lodowa, awokado i smazona w bialym winie i oregano piers kurczaka. Sok ze smazenia jest podstawa przepysznego winegretu, w sklad ktorego wchodzi jeszcze ocet balsamiczny, musztarda dijonska oraz oliwa. Oczywiscie sol i pieprz. Salate lodowa pokroic lub poszarpac, ulozyc na duzym i plaskim talerzu. Na salate polozyc pokrojone w plasterki upieczone mieso kurczaka, truskawki w plasterkach, polowki ciemnych winogron oraz plasterki awokado. Polac dressingiem tuz przed podaniem. Mam nadzieje, ze nie zapomnialam o zadnym skladniku. Salatka jest autorstwa chyba Marty Gessler. Robilam kilka raz, ale juz dawno i nie pamietam dosc dobrze skladnikow. Zawsze jednak znikala bardzo szybko, zwlaszcza podczas duzych imprez. Albo truskawki z balsamico (Kreglickiej) : 2 pomarańcze likier Grand Marnier - ale to opcjonalnie, mozesz uzyc innego albo wcale 30-50 dag truskawek odrobina cukru do posypania ocet balsamiczny (najlepiej Aceto balsamico tradizionale di Modena) kilka ziarenek pieprzu Wyciśnij sok z pomarańczy i odparuj na małym ogniu tak, aby została połowa. Przypraw odrobiną Grand Marnier. Truskawki pokrój i oprósz cukrem. Na dno głębokich talerzy wlej sos pomarańczowy i włóż truskawki. Polej je cienką strużką octu, posyp pokruszonym pieprzem. Uwaga: zwykły ocet balsamiczny warto odparować na małym ogniu i trochę dosłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.r.8.5 Re: sałatka z truskawkami 30.05.09, 23:44 ja bym dodała do tego jeszcze kukurydzę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja-titi Re: sałatka z truskawkami 31.05.09, 00:52 Ja jednak wolę tę wersję sałatki (i wszelkie inne) bez kukurydzy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrantka Re: sałatka z truskawkami IP: *.ghnet.pl 31.05.09, 09:08 nie, kukurydza zupelnie nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wiedzma30 Re: sałatka z truskawkami 31.05.09, 03:28 Pokrojona drobno polowka bialej swiezej kapusty, pokrojone w plasterki truskawki - ilosc wedla uznania. (rownie dobrze mozna pokroic cala glowke kapusty). Powinno byc 1/3 truskawek, 2/3 kapusty. Do tego sos - jogurt naturalny ze swiezo mielonym pieprzem i odrobina cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: sałatka z truskawkami IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.05.09, 03:36 salata frise, selet naciowy - drobne plasterki, swieza mieta, truskawki w platerki, delikatny vinegret na cytrynie z koperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
upl Re: sałatka z truskawkami 31.05.09, 17:03 sałata - tylko nie lodowa gotowane zielone szparagi albo grillowane truskawki ocet balsamiczny oliwa sol czasem dodaje troche cebuli Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: sałatka z truskawkami 31.05.09, 17:08 tu masz taka bardziej konkretna. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja-titi Re: sałatka z truskawkami 31.05.09, 23:19 Dziękuję wszystkim za sugestie. Najbardziej zaskakującą dla mnie kombinacją jest kapusta z truskawkami i jogurtem... Nie potrafię wyobrazić sobie takiego połączenia (czytaj: nie mogę z góry założyć, ze jest 'fuj'}. Muszę wyprówować, ale na mojej jednoosobowej grupie respondentów;) Pozostałe propozycje do wykorzystania bez wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: sałatka z truskawkami 31.05.09, 23:20 moja sałatka : sałata, roszponka, truskawki, słonecznik. Sos : oliwa, ocet balsamiczny, kropla octu winnego, cytryna, sól, pieprz i fotka fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,43885356,43888255.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar01 Re: sałatka z truskawkami IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.16, 17:09 Szpinak baby, truskawki, posypać orzechami włoskimi, polać czerwonym octem balsamicznym, mniam. Mozna tez posypać fetą, ale nie koniecznie, w klasycznej jest bez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dar01 Re: sałatka z truskawkami IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.16, 17:12 zapomniałam - ocet oczywiscie zmieszać z oliwą, ciut soli, mozna cukru, pieprz, najlepiej sprawdzić smak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x truskawki pasują do wytrawnego szampana, IP: *.hsi15.unitymediagroup.de 14.06.16, 20:55 pokombinować to można przy doborze towarzystwa ;) Odpowiedz Link Zgłoś