Dodaj do ulubionych

Ratunku!!Pizza!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 15:16
Blagam szybko o przepis na cienkim ciescie,bo mam randke,a moj chlopak jest potwornie glodny!!!Najwazniejsze jest dla mnie ciasto,bo to co poloze na ciasto to bedzie moja inwencja tworcza...
Pozdrawiam i czekam na szybka odpowiedz!!!:))
Obserwuj wątek
    • Gość: giezik Re: Ratunku!!Pizza!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 15:26
      na 0.5 kg mąki - ok. 40 g drożdży, czyli albo taka mała kosteczka (bodaj
      francuskie drożdże) lub 40 proc. tej klasycznej polskiej.
      Make przesiać (naprawde warto) zrobić w kopczyku miejsce na drożdże. Wkruszyć
      drożdże posypać odrobiną cukru (pół łyżeczki), zalać cieplą wodą (nie może być
      zbyt zimna, bo zaczyn będzie wolno rósł, i nie może być gorąca). Przykryć
      ściereczką poczekać aż drożdzę wyrosną.
      Jak wyrosną (ok. 10-20 min) dolać resztę ciepłej wody w sumie powinno to być
      ok. kubka). Dodać sól, łyżkę - dwie oliwy z oliwek i baaaardzo dobrze wyrobić -
      moja małżonka śię frustruje jak ma wyrabiać rękami - proponuje więc czasem
      robot - (końcówki w kształcie świdrów) - moim zdaniem ręcznie jest szybciej.
      Po wyrobieniu 2 wyjścia - albo zostawić jeszcze raz do wyrośnięcia , albo jeśli
      naprawde czas goni, zaryzykować i od razu rozwałkować i położyć na blasze.

Nie ma tu reguły, ponieważ zaczynasz sugerowałbym, żeby jednak wyrosło.
      Później cieniutko rozwałkuj i nakładaj co sobie życzysz !!

Smacznego
      PS>
      Ciasto naturalnie powinno caly czas być w ciepłym miejscu - unikaj otwartego
      okna itp.
      • Gość: Maria Re: Ratunku!!Pizza!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.03, 15:33
        Dzieki bardzo :))))
      • Gość: Maria Re: Ratunku!!Pizza!! IP: 213.199.253.* 13.12.03, 15:39
        Tajemnicą dobrego ciasta na pizzę jest to, aby ciasto conajmniej godzinę
        odpoczywało w cieple. Po godzinie wyrabiać je jeszcze przez kilka minut.
        • Gość: giezik Re: Ratunku!!Pizza!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.03, 15:49
          zgadza, sie - ale przy pewnym doswiadczeniu i technice mozna zaufac "szybszej
          wersji" ;) (czyli zrobić lżejsze ciasto)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka