Gość: KRZYS IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 17.12.03, 23:33 Witajcie,moze macie jakies fajne nietypowe albo wlasne przepisy na rozne potrawy swiateczne i wigilijne.Podzielcie sie,prosze:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: leń Re: POTRAWY SWIATECZNE IP: *.proxy.aol.com 17.12.03, 23:38 Podzililiśmy się, podzieliliśmy się, rozejrzyj się po tym forum, pełno tego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nina39 Re: POTRAWY SWIATECZNE 18.12.03, 19:27 nie wiem czy cie zainteresuja makówki albo mocka, czyli typowe slaskie swiateczne slodkosci, piersze jak sama nazwa mowi jest z maku, rodzynek itp itd, je sie to lyzka z miski, taki makowy deserek, mocka natomiast to piernik rozmoczony w piwie-koniecznie karmelowym, z olbrzymia iloscia bakaliow, jest to dosc zadki i bardzo slodki deserek, ja go uwielbiam, mniam mniamjak kogos interesuje dokladny przepis to podam jutro, pozdrawiam nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: POTRAWY SWIATECZNE IP: *.telia.com 18.12.03, 20:25 Nino, jestem ciekawa Twego przepisu.... nie slyszalam nigdy o takim deserze,,,, z gory dziekuje....pozdrawiam swiatecznie,,,, Odpowiedz Link Zgłoś
nina39 Re: POTRAWY SWIATECZNE 18.12.03, 22:31 jutro rano postaram sie podrzucic:)) Odpowiedz Link Zgłoś
nina39 Re: POTRAWY SWIATECZNE 19.12.03, 12:54 na makowki to idzie tak: makówki: 6 do 8 bułek 0.5 kg maku zmielonego 1 szkl cukru 10 dkg rodzynek 10 dkg migdałów(posiekane lub zmielone) 1 paczka cukru waniliowego 1 lyzka masla mak prazyc na wolnym ogniu przez dwie godziny, do uprazonego maku dodac cukier, rodzynki, migdaly i maslo. bulki pokroic w plastry i rozmoczyc w mleku.ukladac do salaterki warstwe bulek, i warstwe maku, na to troche cukru i stopionego masla, i tak do konca, niby nic takiego a pycha na mocke gdzies zaginal, ale postaram sie wyciagnac jeszcze dzisiaj od babci (rodowitej ślązaczki:)) pozdrawiam swiatecznie nina Odpowiedz Link Zgłoś
nina39 Re: POTRAWY SWIATECZNE 19.12.03, 15:43 zdobylam przepis na mocke (moczke):)) pirnik(taki zwykly suchy ze sklepu-30dkg) moczymy w 2 butelkach piwa ciemnego (karmelowe)zostawiamy na noc, na drugi dzien na malutki gaz i niech sie tak gotuje dopuki piernik sie calkiem nie rozpusci, dodajemy niecala pol kostki masla(nie margaryny) sok z jednej cytryny i bakalie (20 dkg rodzynek, po 10 dkg zmielonych migdalow i orzechow wloskich)dodajemy jeszcze ok 3,4 lyzek cukru-tak do smaku, mozna dodac 1 cukier waniliowy, moja babcia dloewa jeszcze szklanke czerwonego wina albo kompotu z suszu(niekoniecznie) na samym koncu robimy leciutka zasmazke z masla i lyzeczki(tak tak, lyzeczki) maki, no i to by bylo na tyle, jest to slodziutki(ale nie mdly) deserek, moj ulubiony zreszta:)) zycze wszystkim spokojnych swiat:)) pozdrawiam nina Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: POTRAWY SWIATECZNE IP: *.telia.com 19.12.03, 17:44 Dziekuje Nino za przepis,,,, zrozumialam,ze to maja byc pierniczki te chrupiace co sie moczy???? pozdrawiam przedswiatecznie zyczac milego wieczoru... Odpowiedz Link Zgłoś
nina39 Re: POTRAWY SWIATECZNE 19.12.03, 20:04 to powinien byc taki zwykly suchy piernik w jednym kawalku, na slasku spotkasz go praktycznie wszedzie, ja u nas(swietokrzyskie) kupuje w ostatecznosci taki piernik przekladany marmolada i poprostu ja dokladnie zeskrobuje(jezeli jest do tego polany czekolada to ja tez trzeba dokladnie odkroic zycze smacznego nina Odpowiedz Link Zgłoś
nina39 Re: POTRAWY SWIATECZNE 19.12.03, 21:03 aaaaaa, zapomnialam, jak ktos lubi moze dodac do mocki namoczone wczesniej i pokrojone drobno suszone sliwki, morele i figi Odpowiedz Link Zgłoś
jola_iza Re: POTRAWY SWIATECZNE 18.12.03, 23:52 sprawdziłam godzinę temu , zrób ciasto jak na "cebulniki " Makłowicza , a nadzienie dowolne , ja zrobiłam pieczarki , a drugie z serem na słodko ,już nie ma na wigilię jak zrobisz będzie SZOK! Odpowiedz Link Zgłoś