Dodaj do ulubionych

chce mi sie kefiru......

IP: *.nyc.rr.com 26.12.03, 15:48
....polskiego kefiru! Mieszkam w Stanach i czasami nachodza mnie takie smaki.
Nie mam dostepu do polskiego sklepu, a mleko jest tak pasteryzowane, ze nie
chce mi sie nawet zsiasc..... Czy wiecie, jak zrobic w takich warunkach kefir?
Obserwuj wątek
    • Gość: prostaczek Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.in-addr.btopenworld.com 26.12.03, 17:43
      jezuuuu , kefiru, blagam kefiru .....
      siedze w UK i mam to samo ...

ale jak ktos bedzie do mnie jechal to wyblagam, zeby przywiozl kefirek ... taki
      najlepszy jaki jest tylko do dostania ...

i lyzeczka do mleczka i jak w cieple postoi to te zywe kultury bakteryjne i to
      angolskie, czy amerykanskie (niezsiadajace sie) mleko, przerobia na nasz
      swojski ... najwspanialszy pod sloncem kefir .... to co powoduje, ze sie nie
      chce zsiasc (czyli pasteryzacja) podziala na nasza kozysc ... nic nie bedzie
      przeszkadzac naszym kochanym kefirowym bakteriom w pracy nad przerobem mleka na
      kefir .... :-))

zycze owocnego siania bakterii kefirowych w mleku ...

i przy okazji pozdrawiam serdecznie i Swiatecznie ...
      • cynamoon6 Re: chce mi sie kefiru...... 26.12.03, 19:34
        Nie jestem pewna, ale chyba zamiast lyzeczki "zsiadajacego" sie kefiru mozna do
        mleka dodac sprzedwanego w aptekach praparatu w rodzaju Trilacu lub czegos
        podobnego, ktory zawiera paleczki kwasu mlekowego. Cos mi sie tak obilo o uszy,
        ale pewna nie jestem...
    • Gość: renata34 Re: chce mi sie kefiru...... IP: 67.17.243.* 26.12.03, 22:08
      Nie wiem w jakiej czesci Stanow mieszkasz, ja mieszkam w Chicago i
      kupuje "buttermilk" w takich zielo-bialych kartonowych opakowaniach w dziale z
      nabialem i w smaku bardzo przypomina polski kefir.
      Pozdrawiam
      Renata
    • Gość: piekny Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.03, 22:24
      a wiesz ja bym chcial zrobic ci przysluge i przyslac polski kefir ale podaj
      adres.
      • Gość: polski ziomu$ Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.03, 22:28
        drodzy polonusi, opusciliscie nasz piekny kraj zostawiajac kefir na polkach...
        Ja biedny rolnik z Sanoka mam nieco inne od waszych marzenie, mianowice
        CHCIALBYM BARDZO ULEPIĆ KREDKE W AMERYKANSKA PORCELANKE !!!!
        Prosze pomozcie mi spelnic to marzenie
    • cafee Re: chce mi sie kefiru...... 26.12.03, 22:30
      Gość portalu: Monia napisał(a):

> ....polskiego kefiru! Mieszkam w Stanach i czasami nachodza mnie takie smaki.
      > Nie mam dostepu do polskiego sklepu, a mleko jest tak pasteryzowane, ze nie
      > chce mi sie nawet zsiasc..... Czy wiecie, jak zrobic w takich warunkach kefir?

Nawt u nas mleko w kartonikach się nie ścina,ale mleko w woreczkach nadaje się
      do tego doskonale.
      doskonale
    • Gość: Pichciarz Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 22:35
      W twoim adresie widzę nyc, jeśli to znaczy, że mieszkasz w Nowym Jorku to chyba
      wiesz, że na Greenpoincie i w East Village można kupić kefir bez problemu.
    • Gość: P. Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 22:37
      A, jeszcze jedno: health food stores!
    • Gość: P. Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.proxy.aol.com 26.12.03, 22:43
      Amerykańskie mleko jest z zasady pasteryzowane co zabija te konieczne bakterie.
      Ktoś mi mówił, że wystarczy dodać nieco kefiru do nawet takiego mleka aby
      uzyskać pożądany skutek. Odpowiednio z zsiadłym i jogurtem.
    • Gość: krystyna_jl Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.205.39-62.rev.gaoland.net 27.12.03, 01:03
      ja kupuje kartonowe opakowania kefiru z napisami arabskimi. Jest kilka roznych
      opakowan, jedno z nich calkiem smaczne. Kupuje w supermarketach, lub "u Araba".
      • Gość: Linn Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.dialup.tiscali.it 28.12.03, 10:57
        Do jogurtu sa jogurtownice: z 6 sloiczkami. Urzadzenie podgrzewane, a jogurt
        wychodzi bardzop dobry i gesty. Kefir pewnie tez by wyszedl, gdyby miec
        kubeczek kefiru na rozmnozenie.
        • Gość: wini3 Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.03, 17:32
          Czy ktoś pamięta tabletki kefirowe, jogurtowe? Czy można je gdzieś kupić albo
          czymś zastąpić?
          • Gość: Cynamoon Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.it-net.pl 28.12.03, 17:40
            No wlasnie, jak wyzej pisalam, mozna uzyc Trillacu, a moze nawet i lakcidu.
            Sporo jest takich preparatow z aktwnymi bakteriami probiotycznymi, wystarczy
            spytac w aptece :-)
            • Gość: Krewetka Re: chce mi sie kefiru...... IP: 213.131.78.* 29.12.03, 09:40
              Ale wtedy wyjdzie po prostu zsiadle mleko, bo te preparaty zawieraja bakterie
              kwasu mlekowego. Tez sukces w dobie pelnej pasteryzacji.
          • Gość: Linn Re: chce mi sie kefiru...... IP: *.dialup.tiscali.it 29.12.03, 10:05
            W zeszlym roku pytalam o nie w Polsce, ale nikt nic nie wiedzial. Chodzilo mi o
            kefirowe, gdyz jogurtowe nie sa potrzebne / wystarczy dobry jogurt naturalny /.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka