Dodaj do ulubionych

sos do zapiekanki

25.08.09, 19:16
Chce mi sie zapiekanek ostatnio,ale cos nie bardzo mi wychodza, za ciezkie sa,a ja bym bardziej puszyste chciala. Dzisiaj mam w planie zapieknake lososiowo-brokulowa i boje sie ze zepsuje.
Kolezanka powiedziala mi,zebym zmieszala jajka z kremowka.

Czym Wy zalewacie zapiekanki?
Obserwuj wątek
    • Gość: ania_m Re: sos do zapiekanki IP: *.pools.arcor-ip.net 25.08.09, 19:28
      jajka roztrzepane z kremowka posolone i popieprzone sa jak najbardziej ok.
      • owczarro Re: sos do zapiekanki 25.08.09, 19:33
        najprościej sosem beszamelowym, czyli: masło rozpuścić i dodać taką samą ilość
        mąki jak masła. Zalewać powoli mlekiem aby nie powstały grudki. Doprowadzić do
        konsystencji gęstej śmietany, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem (to
        klasyka, ale możesz dodawać zioła itp., co lubisz). Zalewasz tym zapiekankę i
        pieczesz aż się zezłoci.
    • poszukiwaczsmaku Re: sos do zapiekanki 25.08.09, 23:58
      A gdybym Ci podał grillowany kawałek łososia ułożony na świeżych liściach
      szpinaku albo na innych postrzępionych liściach sałaty skropionej malinowym
      winegretem i zapewnił, że zapiekankę z brokułem zalaną mieszaniną
      jajeczno-śmietanową podam we wrześniu, jak będzie chłodniej, to co byś
      powiedziała? :)
      • Gość: x łosoś łososiowi nierówny, IP: *.unitymediagroup.de 26.08.09, 01:19
        masz na myśli łososia hodowlanego czy złowionego u wybrzeży Alaski?
        • poszukiwaczsmaku Re: łosoś łososiowi nierówny, 26.08.09, 23:54
          mam na myśli łososia wiślanego; ci, którzy byli w ubiegły weekend w Grucznie na
          Festiwalu Smaku i próbowali tę rybę, wiedzą, o czym mówię; łosoś z Alaski jest
          drewniasty i suchawy, norweski hodowlany beznamiętny, a wiślany pełen smaku,
          łusty i delikatny; w razie braku wiślanego - może być też bałtycki
          • kobraluca Re: łosoś łososiowi nierówny, 27.08.09, 01:05
            niestety nie mieszkam w Polsce,musze sie wiec zadowolic lososiem
            atlantyckim, hodowlanego nie kupuje
      • kobraluca Re: sos do zapiekanki 26.08.09, 04:19
        Bym go zjadla i sie ze smakiem oblizala, ale moj Maly chyba raczej postrzepionych lisci nie ruszy. Staram sie podpasowac pod dziecko i niejedzacego mieso meza, wymyslam wiec juz rozne rzeczy, nawet zapiekanki lososiowe w srodku lata :)
        Poza tym ryba grilowana juz mi sie znudzila, cos za duzo jej ostatnio bylo.

Losos jest atlantycki, a wlasciwie byl bo juz zjedzony hihi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka