Dodaj do ulubionych

Jakie jecie ryby?

IP: 81.185.64.* 04.01.04, 16:57
moj maz, corka i ja, bardzo lubimy ryby (synowie nie przepadaja). Prawie
caly czas mam gosci z Polski rodzine, przyjaciol..i wlasnie, czesto idac na
zakupy, przy stoisku rybnym, mowia mi: "kup.....": no wlasnie, problem z
tym, ze podaja nazwe ryby, a ja nie wiem, o ktora chodzi, bo oni nie
rozpoznaja na stoisku dziesiatek roznego gatunku, ta o ktora im chodzi, ...a
ja wyjechalam z Polski jak w sklepach byly przewaznie sledzie i dorsze, u
nas w domu tez innych ryb sie nie jadlo, wiec...
Czesto slysze o halibucie, ...jezeli bede miala nazwy francuskie, wloskie,
lub angielskie, to moge sie w tym "razobrat'a".
(w slownikach polsko-francuskich nic nie ma...)
Obserwuj wątek
    • Gość: Pichciarz Re: Jakie jecie ryby? IP: *.proxy.aol.com 04.01.04, 17:15
      halibut to po angielsku... halibut. Jeśli masz opcję w wyszukiwarce
      internetowej wyszukiwania wizerunków (pictures), to poszukaj i zapoznaj się z
      wyglądem.
    • emka_1 Re: Jakie jecie ryby? 04.01.04, 17:35
      halibut -fletan (akcent nad e)
      • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby? IP: 81.185.229.* 04.01.04, 17:46
        fletan, no to juz wiem!...
        Pichciarz, mam encyklopedie zwierzat w 20 tomach...no i co ? myslisz, ze juz
        tego nie robilam? nic z tego nie wychodzi. juz wiem o fletanie...teraz jeszcze
        prosze, tym razem na j.polski: la raie, le capitaine, l'espadon, turbot.
        cabillaud i morue, ...czy to jest dorsz? Jezeli tak, to dlaczego 2 nazwy?
        • jottka Re: Jakie jecie ryby? 04.01.04, 18:03
          raja to raja albo płaszczka
          turbot to turbot
          morue to wątłusz, czyli inaczej dorsz (cabillaud), gadus morhua po łacinie
          espadon to miecznik
          • jottka le capitaine 04.01.04, 18:26
            wszystko wskazuje na to, że to okoń nilowy - inaczej zwany 'perche du Nil'

jest jeszcze petit capitaine du mer, najpewniej wiciak atlantycki, jak donoszą
            słowniki do 50cm długości smaczna rybka z wybrzeży afrykanskich
        • emka_1 Re: Jakie jecie ryby? 04.01.04, 19:05
          Gość portalu: krystyna_jl napisał(a):

> cabillaud i morue, ...czy to jest dorsz? Jezeli tak, to dlaczego 2 nazwy?
          w polsce dorsz bywa nazwa ogolna stosowana do calej rodziny dorszowatych (lac.
          gadidae):( cabillaud to dorsz "właściwy"(gadus callaris) a morue, jak jottka
          napisała watłusz czyli inna odmiana dorsza.
          • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?....do emki... IP: 81.185.219.* 05.01.04, 00:24
            dzieki za dorsze i fletana.
          • Gość: P. Re: Jakie jecie ryby? IP: *.proxy.aol.com 07.01.04, 22:36
            Wygląda na to, że tutaj jest pomieszanie z poplątaniem języków: angielski
            (brytyjski, amerykański, australijski), francuski, może i niemiecki okraszone
            łaciną choć ta jest najlepszym miernikiem właściwych nazw.
        • Gość: Pichciarz Re: Jakie jecie ryby? IP: *.proxy.aol.com 04.01.04, 21:59
          Podaję kilka linków rybio-słownikowych w kilku językach, ale nie po polsku.
          Zalecam znaźć nazwę łacińską i pod nią szukać, w atlasie i w poskich
          wyszukiwarkach. Także wprowadzić nazwę ryby w wyszukiwarce ilustracji.
          Nie jestem pewien jaki jest cel twoich poszukiwań, czy chodzi o kucharzenie,
          czy o ichtiologię?
          Czy masz wprawę w szukaniu internetowym? Bo często trzeba po danej stronie
          poklikać aby dojść do rezultatu. Czy znasz angielski?

www.baader.com/?ID=6
          kliknij "other kinds of fish"

www.myanmardotcom.com/FishList.aspx?sFishName=
          vm.cfsan.fda.gov/~frf/rfc0.html zrolować w dół

www.fusee.co.uk/Ofreetranslate.htm wpisać nazwę ryby np. halibut

www.cookeryonline.com/Fish
          www.acc.umu.se/~widmark/lweng-am.html dictionary>language

eat.epicurious.com/dictionary/food/index.ssf?DEF_ID=1693&ISWINE=
          znajdź rybę i kliknij

fish-view.imr.no/trans.html
          • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby? IP: 81.185.219.* 04.01.04, 23:59
            ...Dzieki za wszystkie informacje, jestescie niezawodni wszyscy...
            Pichciarz, zainteresowania czysto kulinarne i to w dodatku w kontekscie
            francusko-polskim, czyli namietne pichcenie ryb tu u mnie, przez licznych
            gosci z kraju, ktorzy mnie odwiedzaja i prosza o tka lub taka rybke, i nie
            mozemy sie dogadac...to naprawde brzmi idiotycznie, ale tak jest! Ot,
            przyklad:kilka dni temu wpadlismy z siostra i jej rodzinka do Marsylii (to 20
            min.ode mnie).Tam w starym porcie (w srodku miasta)do poludnia rybacy
            sprzedaja swoj dozwolony przydzial. kupilam na kolacje male czerwone ryby,
            rascasses,...siostra mnie pyta: "co to za ryba, jak sie nazywa?"... -
            "rascasse", odpowiadam... -"ale u nas?"...pyta.
            Rozumiesz, Pichciarz, teraz o co mi chodzi?...Oczywiscie, ze w wyszukiwarce
            moge znalezc duzo, ale nie udalo mi sie jeszcze rozwiazac tego malego problemu.
            Dziekuje za linki, popatrze tam. A tlumaczenia nazw ryb, ktore najczesciej
            robie i z ktorym mialam klopot, wydrukuje sobie i wloze na polke z ksiazkami
            kucharskimi...
            • jottka rascasse 05.01.04, 00:03
              to karmazyn :)

jakies do kitu masz te słowniki, poproś rodzinę, żeby ci porządne z kraju
              przywiozła albo poszukaj na miejscu, bo te cenne info mam w większości ze
              słowników podręcznych, a nie z jakichś ezoterycznych leksykonów
              • Gość: krystyna_jl Re: rascasse...Do Jottki...... IP: 81.185.219.* 05.01.04, 00:20
                Dziekuje za rascasse...Karmazyn!nigdy by mi to nie przyszlo do glowy, a to
                takie ewidentne.
                Jottka, trafilas w sedno: mam slowniki sprzed dwudziestu kilku lat i nigdy nie
                przyszlo mi do glowy, aby poprosic o inne...ale "durak" ze mnie! Szybko to
                naprawie. Moze bylabys tak dobra i sprawdzila jeszcze, poki przy tym jestesmy:
                - bar, - sole,
                dzieki z gory.
                • Gość: Krystyna...... Re: rascasse...Do Jottki......(bis) IP: 81.185.219.* 05.01.04, 00:22
                  sole ..juz wiem, wyczytalam nizej.
                  CO TO JEST TOLPYGA?
                  • jottka Re: rascasse...Do Jottki......(bis) 05.01.04, 00:42
                    bar - rodzaj okonia, powiedział słownik

a tołpyga to tołpyga, rybka taka, z karpiowatych oraz rzeki amur i okolic
                    (wiem.onet.pl/wiem/0000f5.html)

• jottka jeśli 05.01.04, 00:48
                      ten 'bar' występuje również pod nazwą 'loup', a powinien, to będzie to
                      Dicentrarchus labrax (Morone labrax), czyli po polsku moron

ale to już wg 'słownika popularnych nazw ryb' jerzego gronau, krakow 1994
                      • Gość: krystyna_jl Re: jeśli IP: 81.185.219.* 05.01.04, 00:58
                        dziekuje, jottka. Mysle, ze sie uporam teraz bez problemu i na zakupach i
                        tlumaczac menu w restauracji (to nie takie proste)...
                        Z tego wszystkiego przyszla mi ochota na dobra rybke...ide wyciagnac cos z
                        zamrazalki na jutro..pa, dziekuje.
              • Gość: P. Re: rascasse IP: *.proxy.aol.com 07.01.04, 22:42
                A gramotna to ty Jottko jesteś? Do kitu są twoje umiejętności posługiwania się
                Internetem. Po angielsku pewnie też ani ani. Przecież uprzedziłem, że to w tym
                języku a nie po polskiemu.
            • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..do Pichciarza... IP: 81.185.219.* 05.01.04, 00:11
              sprawdzilam linki, sa swietne, zwlaszcza ten z "obrazkami", ale to jak juz sie
              zorientowales, nie rozwiazuje mojego fr.-pol. problemiku....ale w miedzyczasie
              dostalam juz odpowiedzi na konkretne nazwy...
              • Gość: Pichciarz Re: Jakie jecie ryby?..do Pichciarza... IP: *.proxy.aol.com 05.01.04, 06:49
                No właśnie, droga do polskich nazw jest taka:
                znaleźć nazwę orginalną w obcym języku > jej odpowiednik łaciński (podałem
                linki) > nazwa polska.
                Podaję link na połączenie nazwa łacińska > nazwa polska:
                ryby.fishing.pl/main.php
                (zauważ: indeks nazw łacińskich oraz indeks nazw polskich)
                • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..do Pichciarza... IP: *.70.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 05.01.04, 14:20
                  no, to jest konkretne...sciagnelam link i teraz nie powinnam wiecej miec
                  klopotow....
                  (P.S. Pichciarz, do restauracji (tlumaczenie menu)...mam wziac przenosny
                  komputer?....hehehehe,...przepraszam i dziekuje..........k.
                  • Gość: Pichciarz Re: Jakie jecie ryby?..do Pichciarza... IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 01:41
                    A ja myślałem, że chodzi o rozprawę doktorancką.
                    Ale może warto najpierw wybrać z tuzin interesujących cię rybek, sprawdzić
                    nazwy i mieć raz na zawsze maleńki słowniczek do zabrania z sobą kiedy potrzeba.
                    Albo może chodzić do restauracji internetowych?
                    A ja man taki sam problem ze sklepem z serami. Mają ich setki, a ja nie mam
                    zielonego pojęcia co jest co i jak smakuje. Rezultat taki, że tam nie chodzę, a
                    kupuję samodzielnie "sprawdzone" gatunki, te które znam, tak z pół tuzina.
                    A o wyskokach do chińskiej dzielnicy i tamtejszych sklepów to już nawet nie
                    wspomnę.
      • Gość: P. Re: Jakie jecie ryby? IP: *.proxy.aol.com 07.01.04, 22:44
        Fletan? W jakim języku?
    • Gość: kaska Re: Jakie jecie ryby? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.04, 18:45
      panga
      karp
      sola
      losos
      tolpyga;-)
      a jeszcze musze wyprobowac inne, mam dobry rybny kolo domu. Grenadiera nie
      lubie.
    • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... IP: *.70.203.213.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 05.01.04, 15:06
      Dziekuje bardzo jottce, emce, pichciarzowi za cenne rady i proponuje teraz,
      jezeli kogos to interesuje (bo mnie bardzo), poruszyc sedno watku, czyli:
      JAKIE RYBY LUBICIE, JECIE I EWENTUALNIE RZUCIC JAKIS MALY, CIEKAWY I NIETRUDNY
      A WYPROBOWANY PRZEPIS.....
      • emka_1 Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... 05.01.04, 20:03
        z zazdrości :) bo mieszkasz tam, gdzie turboty rzeczywiście świeże - najprostszy
        przepis na świecie - turbot ugotowany na parze, polany świeżym masłem ze
        zrumienionymi połówkami migdałow, posypane niewielka ilościa zielonego pieprzu.
        do szcześcia potrzebna jest jeszcze bułka, sałatka z truskawek, rukoli i
        zielonym marynowanym pieprzem.

a ze zwykłej białej ryby morskiej - rybę pokroic w kostkę wielkości połowy
        pudełka zapałek, skropić cytryną, posypać ziołami prowansalskimi, usmażyć. dodać
        do podsmażonych wcześniej warzyw -głownie psiankowate czyli papryka, pomidory,
        bakłażany, oczywiście cebula . wymieszać wszystko, dosypać jeszcze trochę ziól
        prowansalskich, nieco soli i pieprzu. ja do tego dodaję makaron rurki, ale można
        z bułką.
        • aka10 Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... 05.01.04, 20:05
          Ja bardzo lubie rybe,ktora nazywa sie HOKI.Po francusku chyba tak
          samo.Pozdrawiam.
          • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... IP: 81.185.50.* 05.01.04, 21:05
            Aka, nigdy tej ryby nie jadlam, sprawdze w supermarkecie...skad ona jest?
            o, sprawdze w linku, od Pichciarza, bo mi znowu "wypowie", :)
            • Gość: Pichciarz Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... IP: *.proxy.aol.com 06.01.04, 04:46
              Za późno, już znalazł.
              Hohi to hoki i po polsku. Jest w katalogu z Ustki więc może i w sklepach.
              www.bth.ustka.pl/katalog.asp
              Taże o tej rybie po angielsku:
              www.sealord.co.nz
              www.starfish.govt.nz/science/facts/fact-hoki.htm
              www.louisianafoods.com/fishfaq/hoki.html
              • jottka hoki to miruna 06.01.04, 11:25
                nowozelandzka (albo buławik nowozelandzki; Macruronus novaezelandiae) - hoki to
                nazwa lokalna, przejęta przez resztę angielszczyzny

a stroną z ustki nie ma co sie przejmować, bo importerom, nie tylko rybek, nie
                chce sie szukać polskich nazw gatunkowych
        • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... IP: 81.185.50.* 05.01.04, 20:53
          dzieki, ...jezeli nie masz turbota, to mozesz tak przyrzadzic z migdalami po
          prostu pstraga...tesciowa tak robi, i smaczne..tyle, ze pstrag z patelni, wiec
          wiecej kalorii..
          ten drugi przepis sprobuje, tu sa te wszystkie skladniki, ktore uzywam czesto,
          w troche innych przepisach..moze odrobine bialego wina dodac do rondla?
          Do ryby najczesciej podaje ryz..
          Emka, co to jest "rukola"?
          Mniammniam, pa.
          • jottka Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... 05.01.04, 20:59
            po fr to będzie roquette :)

tu masz na obrazku: serwisy.gazeta.pl/czasopisma/1,42454,1389500.html
            • emka_1 Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... 05.01.04, 21:07
              tak:) salade de roquette:)))
              winem warzywa można podlać, warzywa jeszcze w zalezności od pory roku uzupełniać
              można dodatkami innych np. słodkim groszkiem, młodą fasolą, kukurydzą etc.
              ważne, żeby była papryka:)
              • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... IP: 81.185.50.* 05.01.04, 21:12
                mniam, zrobie w tym tygodniu na obiad..
            • Gość: krystyna_jl Re: Jakie jecie ryby?..teraz na temat..... IP: 81.185.50.* 05.01.04, 21:09
              no, oczywiscie, a poza tym, tu na poludniu je sie jej duzo....u nas tez (
              tylko z truskawkami poczekam do wiosny, bo maja wtedy "swoj" smak).

• mufka KIN FISH- co to za ryba? 06.01.04, 01:20
                Zgadzam sie Aka, Hoki jest pyszna!
                Jest to dorszowata ryba z wybrzezy Nowej Zelandii.
                Czy ktos wie jak nazywa sie po polsku Kin fish?
                Jadlam ja w Tajlandii i marzy mi sie na obiadek:)
                Bardzo smaczna rybka, ktora nie ma prawie osci, jedyne to takie male
                odchodzace od kregoslupa, ale nigdzie wiecej.Rewelacja.
                Moze Senin sie odezwie?;)
                • jottka kingfish? 06.01.04, 11:27
                  bo jeśli tak, to będzie to makrela komersonka (scomberomorus commersoni)
                  • mufka Re: kingfish? 07.01.04, 00:52
                    jottka napisała:

> bo jeśli tak, to będzie to makrela komersonka (scomberomorus commersoni)

Jottka, nie jestem pewna, osoba ktora mi to napisala, napisala kin fish a nie
                    king fish, ale to byla Tajlandka, wiec kto wie, moze zjadla ostatnia litere,
                    oni jak mowia po angielsku to "zjadaja pol slowa";))))))

Ale jesli poslesz jakis link z ta makrela to napewno ja poznam, bo sama mam
                    kin fish na zdjeciach- zreszta nie dalo sie zapomniec, wcinalam ja co drugi
                    dzien;)
                    Pozdrawiam.
                    • jottka Re: kingfish? 07.01.04, 11:52
                      tu masz na obrazku:

www.pacific.net.id/~ybudih/56.html
    • Gość: krystyna_jl Nie dostalam Hoki..... IP: 81.185.96.* 06.01.04, 12:18
      bylam w 2 sklepach, nie bylo tej ryby, a w jednym "rybiarz" wogole jej nie
      znal!...Kupilam na teraz sole , bo sie szybko robi : w mace i na patelnie.., a
      na jutro ogon z "loty" (la lotte): sprawdzilam w linku od pichciarza, polska
      nazwe: to jest chyba mietus. zrobie z warzywami, wg wczorajszego przepisu emki.
      • jottka boto 06.01.04, 12:31
        po fr grenadier bleu, ew. grenadier bleu de N. Zelande

ale to nie to samo, co znany u nas grenadier :)
        • Gość: krystyna_jl ZAGADKA ROZWIAZANA....hoki... IP: *.98.30.212.internet9tcollecte.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 07.01.04, 15:50
          widzialam w slownikach francuskich rowniez, ale w sklepach, ani be, ani me!
          Jottka, dzis widzialam "grenadier", ale nie "..........bleu", wiec zapytalam,
          i sprzedawczyni mi odpowiedziala, ze sa, ale w duzych sklepach, typu
          Carrefour...tam zreszta jest najwiekszy wybor najswiezszych ryb, poniewaz
          rotacja jest ogromna...w srednich i malych sa przewaznie ryby i owoce morskie
          z "naszych" wod...Oczywiscie, caly czas pisze o swiezych rybach, nie
          mrozonych..
      • aka10 Re: Nie dostalam Hoki..... 06.01.04, 15:22
        www.iglofrance.com/poissons/hoki.html Tu masz troche o tej rybce :-)
        • Gość: P. Re: Nie dostalam Hoki..... IP: *.proxy.aol.com 07.01.04, 15:39
          Błądw nazwie angielskiej: haki i hoki to dwie różne ryby. W katalogach są
          wymieniane oddzielnie.
    • Gość: millie a haddock????? IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 07.01.04, 15:54
      bo ja zawsze mowie ze nie ma odpowiednika po polsku, tak jak np. mintaj nie ma
      angielskiego odpowiednika bo to obie 'lokalne' rybki.... ale moze sie myle????
      • jottka Re: a haddock????? 07.01.04, 16:13
        jak to nie ma? to od zawsze łupacz, ryba znana
        • jottka Re: a haddock????? 07.01.04, 16:16
          aha, a mintaj nazywa sie po ang walleye pollock
          • Gość: millie Re: a haddock????? IP: *.lshtm.ac.uk / *.lshtm.ac.uk 07.01.04, 16:26
            dzieki - tym niemniej ani w Polsce nigdy w zyciu w sklepie rybnym nie widzialam
            (ani tym bardziej nie jadlam) lupacza; jako i tu w Anglii zadnego 'polaka w
            alejach' nie uswiadczysz...;-)
        • wedrowiec2 Re: a haddock????? 07.01.04, 16:21
          Chyba nie. Łupacz to melanogrammus aeglefinus, a mintaj to theragra
          chalcogramma. Ale oba mieszkają w zimnych wodach mórz i oceanów.
          • jottka Re: a haddock????? 07.01.04, 16:28
            no nie sugerowałam, że to ta sama ryba

haddock /melanogrammus aeglefinus/ to łupacz, zwany też plamiakiem

walleye pollock /theragra chalcogramma/ to mintaj
            • wedrowiec2 Re: a haddock????? 07.01.04, 16:30
              Właśnie miałam pisać sprostowanie - nie przeczytałam kontekstu Twojej
              wypowiedzi:)
            • aka10 Re: a haddock????? 07.01.04, 17:57
              A Alaska Pollok to co w takim razie???Pozdrowienia.
              • wedrowiec2 Re: a haddock????? 07.01.04, 18:06
                Mintaj z Alaski.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka