Dodaj do ulubionych

glony w morzu

02.08.11, 22:18
w tym roku pierwszy raz spędziłem wakacje nad morzem Czarnym, w Słonecznym Brzegu. pierwsze wyjście nad morze to był szok, przy brzegu unosił się obrzydliwy kożuch z glonów, a w nim dodatkowo pełno śmieci. W ciągu kolejnych dni wiatr i fale rozbiły kożuch, ale w wodzie wciąż unosiło się pełno zielonego paskudztwa. Nigdy nie widziałem podobnego obrzydlistwa ani w morzu Śródziemnym ani Egejskim. Czy tak wygląda morze Czarne zawsze, czy tylko w Słonecznym Brzegu i akurat w połowie lipca?
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2821691,2,1,Sloneczny-Brzeg.html
Obserwuj wątek
    • Gość: gtw Re: glony w morzu IP: *.net 03.08.11, 07:32
      niestety popełniłaś błąd jadąc do najbrzydszego miejsca w BG, slynacego w dodatku właśnie z glonów

SB leży w Zatoce Burgaskiej gdzie glony rozwijają się wyjątkowo obficie, jakbyś pojechała nad otwarte morzez, gdzieś od Sozopola w doł albo w okolice Warny/Obzoru cieszyłabyś się czyściutką wodą
      • marand3 Re: glony w morzu 03.08.11, 08:27
        no to prawda, że wyjątkowo przed tym wyjazdem nie odrobiłem pracy domowej, w rezultacie przez tydzień tylko raz pływałem w morzu, cały czas zastanwiając się co też tym razem się o mnie ociera.
      • turx01 Re: glony w morzu 03.08.11, 11:25
        Gość portalu: gtw napisał(a):

> niestety popełniłaś błąd jadąc do najbrzydszego miejsca w BG, slynacego w dodat
        > ku właśnie z glonów
        >
        > SB leży w Zatoce Burgaskiej gdzie glony rozwijają się wyjątkowo obficie,

Albo bredzisz albo Burgas nie leży nad Zatoka Burgaską:
        forum.gazeta.pl/forum/w,789,112555465,127531200,Re_glony_w_sozopolu.html
      • Gość: bonna Re: glony w morzu IP: *.pl 03.08.11, 11:49
        Własnie wróciłam z okolic Varny (Albena) i glony też były.
        Do póki nie było fal morze czyste, po falach kapiel jak w zupie.
        A poza tym wszystko ok.
        • Gość: gtw Re: glony w morzu IP: *.net 03.08.11, 11:52
          mylisz wodorosty z glonami, w rejonie Albeny i Kraneva w niektórych miejscach faktycznie wodorostów jest sporo
          • Gość: marand3 Re: glony w morzu IP: *.acnielsen.pl 03.08.11, 12:09
            być może ja też pomyliłem wodorosty z glonami, jednak, jeśli jedne i drugie tworzą kożuchu i obrzydliwe w dotyku, to z mojego punktu widzenia niewiele to zmienia.
    • Gość: gtw Re: glony w morzu IP: *.net 03.08.11, 11:50
      ortodoksyjnie masz rację, chodziło mi o cały obszar od Elanite po Sozopol czyli bułgarska wersja Greater Bay Area, w którym od wiek wieków latem woda przypomina zielona zupę, kiedo niewiele dalej, w Primorsku chociażby czy Białej, to zjawisko praktycznie nie występuje

zanieczyszczenia z Burgas i kombinatów-kurortów oraz brak prądow robią swoje
    • Gość: magda Re: glony w morzu IP: *.home.aster.pl 03.08.11, 13:11
      za to cieplejsze niż Bałtyk a glonów czasem tylko trochę pływało.
      Z tego co widziałam na zdjęciu byłaś blisko molo, tam zawsze zbierają się glony. trzeba było iść dalej bliżej dyskoteki playa, było czysto bez glonów.
      Byłam w tym samym czasie pewnie, ale fale super były
      • nioma Re: glony w morzu 03.08.11, 13:23
        bylismy w Obzorze 8-18 lipca
        woda czysta, glonow brak
        byly za to kraby (z samego rana) i czasami gdzieniegdzie meduzy
        • Gość: graga Re: glony w morzu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.11, 19:02
          Wczoraj wieczorem glony i meduzy w sb były na całej długości plaży jedni się kąpią ale mnie to jakoś przeraża. Baseny przy hotelach oblężone bardziej niż zwykle.
          • Gość: jaszczur Re: glony w morzu IP: *.toya.net.pl 03.08.11, 21:24
            A jak sprawa glonów/wodorostów wygląda w okolicach miejscowości Sv. Vlas ?
            • Gość: GLONY-ZAŁAMKA Re: glony w morzu IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.11, 10:36
              Kurcze chyba będę zmuszona w ostatniej chwili zmienić swoje plany wakacyjne przez te okropne glony. Mamy rezerwację w Słonecznym Brzegu ale jeśli tam faktycznie są glony to nasze wakacje zamienią sie w dramat, mój 5 letni synek w życiu nie wejdzie do wody a w sumie to przede wszystkim dla niego tam jedziemy. Zawsze jeździliśmy do Nessebar, chodziliśmy na tą plażę która jest od starego Nessebar w stronę Rawdy i tam glonów praktycznie nie spotkaliśmy , jakieś tam śladowe ilości czasami w wodzie jakiś jeden się przyplątał,jak poszliśmy do znajomych do Rawdy to się zszokowaliśmy ile tam glonów i jak oni mogą się w takiej wodzie kąpać i leżeć na plazy na której śmierdzi. Mojemu synkowi tak utkwił ten widok tego zielonego paskudztwa że cały czas się pyta czy nie będzie na pewno tego zielonego w wodzie. W SB na plaży byliśmy tylko 2 razy dwa lata temu i raz 3 lata temu i nie było wtedy glonów no może jakies śladowe ilośc tzn czasami w wodzie można było jakiegos wypatrzyć.
              Proszę tych którzy byli albo teraz są w Słonecznym Brzegu o potwierdzenie czy są tam na całej plaży glony czy jednak mozna znależć miejsca bez glonów ? Jeśli ma ktoś fotki to była bym bardzo wdzieczna.
              Bo jak plaża ma być cała zielona to wolę stracić zaliczkę którą wpłaciliśmy już za apartament i pojechać w inne miejsce gdzie nie ma glonów. W jakich bułgarskich kurortach na pewno nie spotkam glonów ?
              • Gość: mysz Re: glony w morzu IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.08.11, 22:57
                Na pewno nie spotkasz glonów w Obzor. Morze wspaniałe, podobnie jak plaże.
                • Gość: GLONY-ZAŁAMKA Re: glony w morzu IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.08.11, 10:30
                  Dziękuję @mysz zaraz się rozglądnę za czymś w Obzorze.
                  Jednocześnie ponawiam pytanie dla tych którzy aktualnie są SB albo dopiero wrócili czy faktycznie na całej plaży w Słonecznym Brzegu są glony ?
                  • sowa_hu_hu Re: glony w morzu 07.08.11, 10:59
                    W Sozopolu na jednej plazy glony sa , na drugiej nie ma :)
              • anabella60 Re: glony w morzu 11.07.15, 13:16
                Witam myslę że można się zastanowić nad zmiana planów ponieważ ja wróciłam z tamtąd i nie jestem zadowolona ponieważ po pierwsze same hotele b drogo tanio supermarkecie Dolphin poza tym glony byly teraz od soboty 4.7 2015-07.07 nawet 11 metrow od brzegu
          • Gość: Piotr Re: glony w morzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.14, 14:06
            Zastanawiam się nad wyjazdem do Słonecznego Brzegu - ciekawy jestem jak w tym roku wygląda sprawa glonów które podobno często pojawiają się przy plaży w SB i uniemożliwiają kąpiel. Czy w tym roku też w wodzie przy plaży unosi się wstrętny zielony kożuch i czy zjawisko to występuje na całej długości plaży w SB ?
            • naturalny80 Re: glony w morzu 12.07.15, 17:29
              no dobra ale na całej długości plaży w SB są glony?
              • anabella60 Re: glony w morzu 12.07.15, 21:03
                Witam tam gdzie ja bylam to tak od mola wzdluz plazy dopiero nessebar i st vilas bylo ok glony pojawiły sie w lipcu tak kolo 3 i siegaly nawet 8-11 m w glab morza
    • polecmag Re: glony w morzu 15.07.15, 10:05
      witam. ktoś ma bieżące info czy są glony w SB ?
    • olinius2 Re: glony w morzu 15.07.15, 11:18
      A jak ma się to do sierpnia??? Są czy nie ma? Więcej czy mniej?
      • Gość: . Re: glony w morzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.15, 14:39
        .
        • Gość: Ydzio Re: glony w morzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.15, 14:47
          Też jestem ciekawy jak wygląda sytuacja z tymi glonami. Ktoś napisał wcześniej ze są właściwie na całej długości plaży w Słonecznym Brzegu. Z relacji znajomych z poprzednich lat wiem że rzeczywiście gdy pojawiły się to skutecznie uniemożliwiały kąpiel w morzu, jednak znajomi twierdzili też że były miejsca gdzie nigdy tych glonów nie widzieli (początek/koniec plaży)..... Może ktoś kto własnie wrócił lub jest w SB wyjaśni jak sytuacja wygląda obecnie ?
          • Gość: Ydzio Re: glony w morzu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.15, 14:50
            A skoro Nessebar i Sw Włas były wolne od glonów to czy te części kąpieliska w SB które przylegają do tych miejscowości tez są ok ?
          • ines44 Re: glony w morzu 27.08.15, 10:13
            Do tych co byli w tym roku w SB- czy były glony, jeśli tak to w okolicach jakich hoteli?
            • naturalny80 Re: glony w morzu 27.08.15, 14:29
              Byłem w sierpniu, nie widziałem żadnych glonów nigdzie, pozdrawiam nadgorliwych chodzących z lupami
              • ines44 Re: glony w morzu 27.08.15, 20:34
                Byłam ciekawa, bo 3 lata temu prawie połowa wybrzeza głownie poludniowa czesc Słonecznego Brzegu byla w glonach, ja byłam w polnocnej częsci i tam było idealnie zero glonow przez cały pobyt
                • Gość: Marta Re: glony w morzu IP: *.centertel.pl 28.08.15, 18:19
                  Wlasnie wracam z BG, potwierdzam glonow brak, przynajmniej sb i okolica
                  • fasol-inka Re: glony w morzu 30.08.15, 18:11
                    Jestem teraz. Jeszcze parę dni było czysto, aktualnie pełno chachmętów :( okolice Evriki
                    • janmar64-b-stok Re: glony w morzu 20.12.15, 18:14
                      Planuję wyjazd pierwsza połowa sierpnia2016 do Balczika. Ktoś był i podpowie jak na tamtych rejonach plaż było z glonami ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka