Dodaj do ulubionych

Za co kochacie Bułgarię :)

30.11.11, 08:12
wpisujcie swoje pozytywne spostrzeżenia na temat BG, czemu tam jeździcie i dlaczego wielokrotnie wracacie, gdzie leży urok kraju i ludzi w nim mieszkających, które miejsca najbardziej przypadły Wam do gustu. Macie zdjęcia którymi możecie się podzielić? Super.

ja już wiele napisałem, ale wspomnę raz jeszcze o tym, że z zazdrością patrżę jak Bułgarzy siedzą sobie w kafejkach, mehanach, czasem na murku rozmawiając i popijając kawkę, widać że ludzie są "blisko siebie"
Obserwuj wątek
    • nioma Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 09:00
      1. POGODA, cudownie ciepło, woda przyjemna.
      2. plaże: piaszczyste jak u nas, czyste, łagodne zejscie do morza
      3. ludzie: bardzo sympatyczni, zyczliwi. Zarowno obsluga w hotelu jak i sklepikarze, panie na bazarze, kelnerzy. Wiekszosc zna troche slow po polsku, nie ma klopotu zeby sie porozumiec.
      4. jedzenie: kuchnia bulgarska jest boska. Te wszystkie sery, zapiekane w kociolkach miesa z warzywami, salatka szopska...
      5. alkohole: tanie i dobre wina, rakija
      6. ceny. nizsze niz w Polsce czy Chorwacji/Grecji. Dotyczy to zarowno hoteli jak i restauracji, sklepow itp.
      • Gość: serduchO Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.07.12, 11:21
        dołączam się w 100% do wypowiedzi niomi.
        Dodam, ze optymalny jest czas przelotu z Katowic -1,5h.
        Już planuję przyszły rok ale tym razem Złote Piaski albo inną miejscowość- może macie jakieś sprawdzone podpowiedzi?
    • lajlah Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 10:17
      Zwiedziliśmy już trochę świata z rodzinką a w tym roku pierwszy raz pojechaliśmy do Bułgarii, ze względu na złą sytuację w ulubionej Grecji (nie siedzimy tylko w hotelach, ale zwiedzamy). Wróciliśmy oczarowani atmosferą, klimatem, pięknym ciepłym morzem, serdecznymi ludźmi, kuchnią bułgarską, Nessebarem, Bałczikiem, Stambułem (chociaż to Turcja), słowem wszystkim.
      Nie wiem, czy pojedziemy tam w przyszłym roku, ale chciałabym:)
    • trypel Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 11:51
      1. Kuchnia. Zdecydowanie number one.
      2. Wino.
      3. Klimat.
      4. Położenie geograficzne (i góry i morze i narty i kapiele i Dunaj i morze i jeziora)
      5. Ludzie.

13 msc od ostatniej wizyty. Szlag jak mi brakuje :(
      • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 14:21
        4mce na głodzie ajranowo-serowym:(
        • nioma Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 14:47
          ja juz odliczam czas, wyjezdzam 3 lipca
          • maranka Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 15:04
            A ja wyjeżdżając w październiku zostawiłam nastawioną rakijke i winko-/sąsiedzi doglądają/ już nie mogę się doczekać ile % wyjdzie ???
            Ja kocham BG za wieczorne biesiadowanie pod winną latoroslą ,ciepło , słońce ,klimat w sercach ludzi ,spokój i wolniejsze tempo życia .Uwielbiam zbierać kolorową paprykę i jeść prosto z krzaka razem z pomidorami jakich u nas nie ma i popijać kisełym mlekiem ,robić sałatkę z sirene ...ach i ta banica....
            Za morze ,plaże ,wschody slońca ale i piękne góry,rwące potoki , wodospady ,trasy narciarskie ...
    • Gość: Foxer Dobrze się czujemy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 17:32
      Kochać to ja mogę żonę,
      Bułgaria to biedny kraj, plaże takie sobie, ludzie też tacy sobie, średni poziom hotel taki sobie,
      ten kraj całkowicie bezpłciowy
      • Gość: Foxer Re: Dobrze się czujemy ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 17:34
        Tam wszystko jest bezpłciowe, także kuchnia, atrakcje turystyczne, wszystko,
        nie da się w nim zakochać

• pawel.slonecznybrzeg Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 18:45
          no właśnie źle się czujemy, bo tęsknimy za BG :)

podoba mi się jeszcze bułgarskie "le le" na zasadzie polskiego "o rany", słyszałem w Sofii, nad morzem już nie
          • maranka Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 19:48
            o le le ,a gdzie turx - bo on chyba też kocha bg ?
            • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 30.11.11, 20:08
              i to na zabój!
      • trypel Re: Dobrze się czujemy ? 01.12.11, 08:49
        Gość portalu: Foxer napisał(a):

> Kochać to ja mogę żonę,

Niestety nie mogę kochać Twojej żony. I zostaje mi Bułgaria.
        Chyba że podeślesz jakieś fotki i opowiesz o atrakcjach. :D
    • turx01 Za żywota, a także za Marankę, za Ciebie, Trypla 30.11.11, 20:39
      za Djenke
      (ta dykcja!)
      www.youtube.com/watch?v=g12mgokwb-s

za Galke i Gamzate:
      ( 1:43'' ... Сегa дa те пoпитaм cъc или без бельo cи?
      Не ми зaдaвaй oтгoвoри, зaдaвaй ми въпрocи!
      Пoд тяcнaтa ти блyзкa cиликoн ли имa милa?
      Тaкa cъм cе рoдилa мили, тaкa cъм cе рoдилa! ....)

www.youtube.com/watch?v=dhjJJmEZsSw&feature=related

za dziewczynę w zielonej sukience z lewej:
      (to słońce w jej włosach)
      www.youtube.com/watch?v=xHYcnlNnJ3k&feature=related
      Za klarnecistów, takich jak ten w piosence Dżeny :
      (proszę słuchać do końca!)
      www.sensebox.net/Djena-Jena-bez-ime-mp3-8998
      cdn .....

• Gość: bg Re: Za żywota, a także za Marankę, za Ciebie, Try IP: 87.204.223.* 30.11.11, 20:56
        To w sumie ok. 5-6 osób kocha Bułgarię? To by się zgadzało.
        • pawel.slonecznybrzeg Re: Za żywota, a także za Marankę, za Ciebie, Try 30.11.11, 21:06
          statystycznie tak wychodzi:
          6 - 10 miłośników tematu danego forum, którzy udzielają się często, kilkaset zainteresowanych w sezonie i 1 troll
        • turx01 Re: Za żywota, a także za Marankę, za Ciebie, Try 30.11.11, 21:25
          Gość portalu: bg napisał(a):

> To w sumie ok. 5-6 osób kocha Bułgarię? To by się zgadzało.

No to już wiecie, i teraz możecie sobie założyć własne forum miłośników rolmopsów
          i tam się udzielać.
        • Gość: Foxer ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.11, 22:54
          Bułgaria to Bułgaria, taki kraj nie wiadomo jaki, ani ciepły, ani zimny, letni.
          Nie ma katastrofy, nie jest to ostatnie zadu...,
          ale nie ma też chemii.

Ci co tam jadą, kierują się w zdecydowanej większości nadal atrakcyjnymi cenami, niczym więcej.

Chorwację i Słowenię można kochać albo nienawidzieć ( fani Czarnogóry i Serbii ),
          Czarnogórę można kochać albo nienawidzieć ( fani Chorwacji i Słowenii ),
          a tu nic, zero uczuć.

• turx01 Temat wątku trollu, to :"Za co kochamy Bułgarie" 01.12.11, 17:30
            a nie za co kochacie Czarnogórę, ani za co nie kochacie Bułgarii.

Załóż wiec sobie stosowne wątki i na nich się produkuj.
            • pawel.slonecznybrzeg Re: Temat wątku trollu, to :"Za co kochamy Bułga 01.12.11, 21:06
              za takie patenty :)
              • pawel.slonecznybrzeg i love BG 02.12.11, 17:44
                za to że moja znajoma Sofijka za każdym razem jak się spotkamy śpiewa 2 rzeczy:
                polski kawałek takiej kapelki reggae Bakszysz oraz zawsze zaśpiewa folk głosem godnym prawdziwej Bułgarki :)
                • krzycholu Re: i love BG 02.12.11, 19:32
                  A o Zagorce i Kamenitzy nikt nie wspomniał co... ?
                  Burgasko i Szumensko też niewiele gorsze ... :)
                  • pawel.slonecznybrzeg Re: i love BG 02.12.11, 19:43
                    za piwkiem osobiście (ogólnie) nie przepadam, ale mastika+menta to jest to!!!
                    dodam do tego pyszne soki z brzoskwiń/morel :)
                    • turx01 Re: i love BG 02.12.11, 22:54
                      pawel.slonecznybrzeg napisał:

> za piwkiem osobiście (ogólnie) nie przepadam, ale mastika+menta to jest to!!!
                      > dodam do tego pyszne soki z brzoskwiń/morel :)

A za dziewczynami nie?
                      www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/burg_34.jpg
                      • pawel.slonecznybrzeg Re: i love BG 02.12.11, 23:21
                        tu mnie masz! oczywiście, że także ... moje ulubione miejsce w SB: plaża na wysokości Cacao beach ;)
                        • turx01 Ja w Bułgarii kocham widoki Sozopola 04.12.11, 19:27
                          ... widoki Sozopola (Apollonia Magna ), w szczególności plaż:

www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_15.jpg
                          www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_16.jpg
                          poza tym centrum:
                          www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_18.jpg
                          a także widoki ogólne:
                          www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_23.jpg
                          Natomiast nie kocham Bułgarii za to co robią z Sozopolem:
                          2007: www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_33.jpg
                          2009: www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_31.jpg
                          2011: www.absoft.cal24.pl/foto/rozne/soz_30.jpg

W Neseberze tez niestety powstała marina, psując widok na Stary Neseseber,
                          ale o tym w swoim czasie.
                          • Gość: pawels Re: Ja w Bułgarii kocham widoki Sozopola IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 04.12.11, 22:15
                            Ja też kocham Bułgarię za centrum.
                            • Gość: pawels Re: Ja w Bułgarii kocham widoki Sozopola IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 04.12.11, 22:26
                              I za czubrycę oczywiście- do wszystkiego.
                              • pawel.slonecznybrzeg Re: Ja w Bułgarii kocham widoki Sozopola 05.12.11, 14:21
                                no ładny ten Sozopol :)
                                • pawel.slonecznybrzeg Re: Ja w Bułgarii kocham widoki Sozopola 08.12.11, 07:54
                                  za kioski do których trzeba się schylać :) (widziane w Sofii)
    • basiam59 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 01.12.11, 08:20
      No to ja jestem kolejna, 6 czy 7 bo straciłam rachubę. Ja Bułgarię kocham za : klimat,słońce,ciepłe morze,plaże piaszczyste,serdeczność Bułgarów,kuchnię a przede wszystkim za to że czuję się tam swobodnie i bezpiecznie, nie muszę zdawać się na biura podróży,opcję all i uwięzienie w kurorcie.
      • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 01.12.11, 09:07
        za automaty z pyszną, dostępną wszędzie i tanią kawą:)
      • Gość: E.W Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.dynamic.chello.pl 01.12.11, 09:44
        A ja za to że jest ze mną wakacyjna Bułgaria ,słoneczna, pyszna, kolorowa,radosna, przewidywalna(pogoda) za OWOCE,WARZYWA,za sery za AJERAN,Kisłe Mleko,Za cace(małe rybki robione jak frytki) za Mientowke ......i wiele innych przyjemności...a już to trwa od 1981.r.
        • krzycholu Re: Za co kochacie Bułgarię :) 01.12.11, 13:24
          Nie będe powtarzał zalet wymienionych przez poprzedników ale mnie Bułgaria też zauroczyła swoimi skarbami ( chociaz z tą przewidywalną pogodą to... w tym roku była nieprzewidywalna )
          dopisuję się do klubu miłośników na miejscu chyba ... 9-tym :)
          pozdro
          • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 01.12.11, 14:15
            tegoroczne Czudesni Mostovi pobiło wszystko, był "opad kopary" :)
    • Gość: Żona Zdzislawa Buł Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.11, 22:39
      Za cudowne morze i piasek.Za świetne plaże dla naturystów.Za przyzwoite ceny na mieście.Ludzi miłych i serdecznych.Na lotnisku w Burgas można oddawać sie nałogowi palenia ,a co zrobić jak człowiek boi się latać.Za luzik jaki człowiek ma na wakacjach.Pozdrawiam w imieniu Zdzisława Bułgarysty i moim.Olga
      • Gość: rd2 Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.pl 08.12.11, 09:04
        Za szeroką piaszczystą plażę, słońce, pogodę, rakiję o zupełnie innym smaku niż nasz polski bimber i podawaną w knajpkach po niewielkich cenach. Za tanie i pyszne ich lokalne posiłki w knajpkach. I za cacę (moim zdaniem ich największy przysmak). Przepyszna, a tak na marginesie, caca przez Bułgarów uznawana jest za jedzenie dla biednych ludzi i w droższych restauracja niedostępna. Niestety, w Polsce również niedostępna.
        • mon320 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 08.12.11, 09:53
          Za brzydkie kobiety i krętactwa w kantorach.
          • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 08.12.11, 13:10
            za jogurt arbuzowy :)
            • turx01 Co tu dużo mówić ... 08.12.11, 19:31

www.radioveronika.bg/wp-content/uploads/2011/07/Dzhena3.jpg
              • Gość: ? Re: Co tu dużo mówić ... IP: *.adsl.inetia.pl 08.12.11, 23:05
                Czym tu się zachwycać? Normalna, pospolita dziewczyna. Czepił się turx tej dżeny i ciągle, chorobliwie, o niej pisze.
                • turx01 Re: Co tu dużo mówić ... 09.12.11, 11:22
                  Gość portalu: ? napisał(a):

> Czym tu się zachwycać? Normalna, pospolita dziewczyna. Czepił się turx tej dżen
                  > y i ciągle, chorobliwie, o niej pisze.

he! he! Wkurzą cię że nie jada rolmopsów, trollu.
                  - Lubię gdy piana leci wam z pysków.
          • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.12.11, 13:15
            mon320 napisał:

> Za brzydkie kobiety i krętactwa w kantorach.

Dziwne masz gusta, trollu, nazwałbym je "rolmopsowe".
            Nawet Twój kumpel twierdzi ze tak wyglądają
            zwykłe, pospolite bułgarskie dziewczyny:
            www.radioveronika.bg/wp-content/uploads/2011/07/Dzhena3.jpg
            • mon320 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.12.11, 17:39
              No coż o gustach się nie dyskutuje,albo się je ma albo nie. A Tobie przyjacielu mojej kozy radzę wzbogacić słownictwo, bo w kazdym poscie jest tylko troll i rolmops. To oczywiście do wielbiciela wielkich nosów i koślawych grubych nog -turx 01
              • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.12.11, 20:18
                mon320 napisał:

> No coż o gustach się nie dyskutuje,albo się je ma albo nie. A Tobie przyjacielu
                > mojej kozy radzę wzbogacić słownictwo, bo w kazdym poscie jest tylko troll i r
                > olmops. To oczywiście do wielbiciela wielkich nosów i koślawych grubych nog -tu
                > rx 01

Ależ kochana, przecież nie mogę użyć przy tobie na przykład słowa "kryształowa cukiernica" bo nie zrozumiesz.
                A w ogóle bawią mnie rozważania o estetyce kobiety która swoim mężczyznom podaje cukier w słoiku po rolmopsach.
                Mam nadzieję że nie przejdziesz teraz do opisu swojej bielizny. Proszę .....
                • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.12.11, 21:09
                  za to że wzbudza takie emocje :)
                  • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.12.11, 22:05

> za to że wzbudza takie emocje :)

he! he!
                    Jak to jest że trolle koniecznie chcą nas przekonać byśmy nie kochali Bułgarii
                    a przecież powinni wiedzieć że ich propaganda, podobnie jak propaganda
                    komunistyczna dawniej, czyni efekt odwrotny od zamierzonego.

Przecież to Ty napisałeś tutaj kilka lat temu, że w Polsce o Bułgarii
                    pisze się albo źle, albo nie pisze się nic, i ze Cie to wkurza i coraz bardziej
                    do Bułgarii i Bułgarów przekonuje! A ja się z tym zgodziłem i napisałem
                    że u mnie jest tak samo!
                    • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.12.11, 22:38
                      nie pamiętam tego , ale tak dokładnie jest:) mój stosunek do BG jest mocny ,oparty na silnych fundamentach i nic go nie zmieni, zbyt dużo pozytywnych wydarzeń i emocji wiąże się z Bułgarią by cokolwiek lub ktokolwiek mógł coś namieszać a takie ujadanie trolli mocno mnie bawi (a na ich blogaska wchodzę jak mi jest smutno ;) ) i w sumie tylko tyle:)
                    • Gość: pawels Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 10.12.11, 00:05
                      turx01 chciałbym zapytać kiedy byłeś the first one in Bulgaria?
                      • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 10.12.11, 08:57
                        to ja rozwinę pytanie Pawła i poproszę o powrót wątku w którym turx01 wspominał stare czasy, jak już pisałem mnie to bardzo ciekawi :) może masz jakieś stare zdjęcia ?? Albo może znasz stronę na której są udostępnione takie zdjęcia
                        • maranka Re: Snimki 10.12.11, 11:27
                          Pytasz ,masz- stare zdjęcia Sofii...
                          sofia.start.bg/play.php?lid=315792&tv=v7
                          • turx01 Re: Snimki 10.12.11, 23:42
                            maranka napisała:

> Pytasz ,masz- stare zdjęcia Sofii...
                            > sofia.start.bg/play.php?lid=315792&tv=v7

Jest też taki blog:
                            stara-sofia.blogspot.com/
                            Ciekawe zdjęcia i teksty chyba na dobrym poziomie.
                            Staram się podciągnąć w bułgarskim, ale na razie tłumaczę tylko teksty piosenek z chalgi,
                            w szczególności oczywiście Dżeny, jak się domyslasz. :-)))
                            Takie teskty sę jeszcze za trudne dla mnie, niestety. Daje się we znaki brak współczesnego słownika, mam 2 tomowy z 1987 roku, a rzeczywistości jeszcze starszy by to tylko któreś tam wydanie.

Przeglądałem też kiedyś blog historyczny, w którym było dość sporo o Burgas, gdzie wyczytałem na przykład że Mickiewicz będąc w Burgas mieszkał na ulicy Mara Gidik
                            (szczyt w Starej Planinie) :
                            mw2.google.com/mw-panoramio/photos/medium/9419124.jpg
                            ale nie mogę coś znaleźć teraz jego adresu.
                            (Byłem zresztą na tej ulicy - zupełnie rozkopana, w trakcie renowacji, może w Święta wystawię zdjęcia).

BTW - podobno w Sofii powstała ulica Adama Mickiewicza.
                            W Burgas, gdzie istnieje już jego pomnik a raczej popiersie (po bułgarsku бюcт :-) ) tez znalazłem ulicę Mickiewicza (ulitsa Adam Mitskevich na Google Map), pomiędzy Bulwarem Demokracja i 24 Czarnomorskiego Pułku Piechoty
                            I za to też kocham Bułgarię!
                        • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 11.12.11, 00:02

> to ja rozwinę pytanie Pawła i poproszę o powrót wątku w którym turx01 wspominał
                          > stare czasy, jak już pisałem mnie to bardzo ciekawi :) może masz jakieś stare
                          > zdjęcia ?? Albo może znasz stronę na której są udostępnione takie zdjęcia

Zdjęcia jakieś tam były, ale raczej osobiste, czyli mało ciekawe z tego punktu widzenia.
                          Wtedy kolorowe filmy Kodaka czy Agfy były drogie (a wywołanie jeszcze droższe),
                          wiec nie "marnowało" się zdjęć na widoki kościołów w Nesebrze, lecz robiło się zdjęcia Turx01-a po kolana w Czarnym Morzu, na przykład. :-)
                          Po drugie Zenity czy Praktiki (marzenie!) woziło się głownie po to by je sprzedać, i za lewa kupić dolary lub marki. W Polsce był tak wyśrubowany kurs dolara że urządzenie różnego rodzaju typu aparaty, magnetofony etc, można było tam sprzedać po cenie niższej niż w sklepach, bo jak się potem kupiło dolary i sprzedało w Polsce i tak był spory zysk.

Ostatnio będąc w Burgas zajrzałem do antykwariatu na chwilę, niestety nie byłem sam, wiec nie miałem czasu pogrzebać, ale chyba w przyszłości trzeba będzie zajrzeć...
                          Najpierw trzeba też lepiej poznac język ...
                      • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 10.12.11, 23:43
                        Gość portalu: pawels napisał(a):

> turx01 chciałbym zapytać kiedy byłeś the first one in Bulgaria?

W 1978 roku z roczną może tolerancja w obie strony.
                        W Primorsku i Burgas, głownie
                        • Gość: pawels Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 10.12.11, 23:53
                          Ja w 1981 .Pamiętny rok, a ten pierwszy wyjazd utkwił mi mocno w pamięci ze względu na poklepujących mnie po plecach Bułgarów i mówiących szeptem Solidarność.
                          • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 11.12.11, 00:18

> Ja w 1981 .Pamiętny rok, a ten pierwszy wyjazd utkwił mi mocno w pamięci ze wzg
                            > lędu na poklepujących mnie po plecach Bułgarów i mówiących szeptem Solidarność.

Ja byłem też w tym czasie, ale raczej w 1980 niż w 1981. Wtedy można było słuchać Programu I z Warszawy, bo maszt w Konstantynowie jeszcze stał. Za to Wolna Europa była słyszana prawie bez zakłóceń :-)
                            Potem w 1983. Co prawda nie jestem praktykującym katolikiem, ale wtedy byłem w Burgas na polskiej mszy. Pamiętam że byłem tam z Orbisu, i oni nam tą mszę do pewnego stopnia zorganizowali.
                            • Gość: pawels Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 11.12.11, 00:28
                              Miło się wspomina a społem łatwiej przypomnieć sobie tamte czasy.Co do zdjęć to tak jak piszesz z tą różnicą że ja mam wszystko na slajdach bardzo wtedy popularnych.A po powrocie winko rzutnik rodzinka i opalenizna.
                              • turx01 Re: Za co kochacie Bułgarię :) 11.12.11, 01:15

> Miło się wspomina a społem łatwiej przypomnieć sobie tamte czasy.Co do zdjęć to
                                > tak jak piszesz z tą różnicą że ja mam wszystko na slajdach bardzo wtedy popul
                                > arnych.A po powrocie winko rzutnik rodzinka i opalenizna.

Tak! Slajdy to był szał. Te imprezy pod pretekstem oglądania slajdów.
                                Niestety z powodu późniejszych wydarzeń, u mnie nie zachowało się
                                dużo tego typu pamiątek. Rozpoczęcie ze 2 razy"nowego życia" nie sprzyja temu.

Mieliśmy też, jako rodzina, dobrych znajomych a nawet przyjaciół w Jugosławii,
                                Serbów i Bośniaków, bo też tam bywaliśmy a oni u nas.
                                Niestety, najpierw podczas naszej wojny a potem ichniej, kontakty się urwały. Potem udało mi się odnaleźć tylko jednego - Serba który musiał opuścić Dubrownik i osiąść w Belgradzie.
                                Bośniacy mieszkali w blisko Zenicy. Ślad po nich zaginał, podobno w okolicach przewalały sie bandy różnych sił...
                                Jakoś od tego czasu nie mam serca do Jugosławii.
                                Ale podróży autobusem do Dubrownika, nie zapomnę. Cały czas jakaś flaszka wędrowałA przez cały autobus(nie pamiętam, ale chyba raczej z winem niż rakiją), piło się prosto szyjki, śpiewało, nikt nie pytał kto Serb, Bośniak czy Chorwat.
                                Nie wiem komu to przeszkadzało ...
                                • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 13.12.11, 21:05
                                  dzięki za zdjęcia !

jeżeli macie możliwość to rzućcie linkami do filmików z lat przed zmianami ustrojowymi - z pewnością są na youtubie takie analogiczne do tych polskich - mi jest ciężko szukać ze względu na nieznajomość języka :(
    • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 24.06.12, 19:04
      nie było mnie rok w BG i potwierdzam: ZA BANICE!!
      • Gość: e Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.12, 11:28
        + Ajeran
        • Gość: e Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.dynamic.chello.pl 25.06.12, 11:30
          moze być z Bozą ale ja niestety Bozy nie trawie hahahhihihi
          • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 25.06.12, 16:46
            Boza fuj! A ajran najlepiej domowy a z kupnych polecam ten firmy KIS.
            pychota
            • pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 09.07.12, 19:47
              za "gostoprijemnost" :)
              • Gość: pawels Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.153.246.94.ip4.artcom.pl 10.07.12, 07:51
                Za pyszną bakławę z Neseberu i oczywiście za domowe baniczki .
              • Gość: polskiemomicze Re: Za co kochacie Bułgarię :) IP: *.nesebar-lan.net 11.07.12, 00:08
                nie wierzę, że trafiłam na ten wątek :)))
                za błoto w Pomorie, witą banicę, mastikę i pastę arbuzową Astera
                i wino wino wino, baby wytapiające pociski i widok we wrześniu przez solanki na Burgas od Sarafowa
                (ja jednak prosta dziewczyna jestem)

• pawel.slonecznybrzeg Re: Za co kochacie Bułgarię :) 11.07.12, 12:46
                  baby wytapiające pociski

:)

czy my się nie znamy polskiemomicze??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka