Dodaj do ulubionych

Pieniądze

IP: *.sileman.net.pl 06.03.14, 21:46

Witam
wybieram się na 10-cio dniowe wczasy do Bułgarii- opcja all
nie planuje wielkiego zwiedzania, raczej lenistwo.
Interesuje mnie ile kasy zabrać ze sobą.
Mam zamiar kupić kilka pamiątek i czasami posiedzieć w knajpach na mieście.
Proszę o podpowiedzi tych, którzy byli i wiedzą:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.14, 10:09
      To dziwne pytanie bo jak odpowiedzieć ile kto może lub chce wydać kasy. To tak jakbyś zapytał ile kasy wziąć do Sopotu na wczas. Nie wiem jakie pamiątki zamierzasz kupić bo ja jestem zdania że nie ma znaczenia dokąd pojedziesz i tak przywieziemy pamiątki wyprodukowane w Chinach. Z Bułgarii przywozi się produkty z róży jakieś podróbki tureckie, mnie tam nic nie urzeka w tamtejszych zakupach. co do knajp to jest jak wszędzie są droższe i tańsze nie wiem tez co i ile zamierzasz pić. Nie zamierzasz zwiedzać więc sam musisz przemyśleć ile kasy potrzebujesz. Poza tym po prostu dobrze zabrać kartę i po prostu korzystać w razie potrzeby.
    • Gość: dj1969 Re: Pieniądze IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.14, 16:13
      na wybrzeżu ceny trochę niższe od Polski
    • Gość: Leoś125 Re: Pieniądze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.14, 17:29
      Nie wiem po co jadać w restauracjach na mieście skoro wszystko jest w opcji ALL.
      1 Euro - to niecałe 2 lewy (zależy od kursu), czyli im więcej tym lepiej ;)

• Gość: gość portalu Re: Pieniądze IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 07.03.14, 17:31
      wybieram się z żoną i dwójką małych dzieci (2/4 latka) i planuję w postaci funduszu awaryjnego ok 500 euro, do tego karta w razie czego, też all i bez żadnych zwiedzań, pamiątek czy jakiś większych posiedzeń w barach...
      • Gość: dociekliwa Re:totalna bzdura IP: *.toya.net.pl 07.03.14, 22:24
        to mozna wiedziec na co chcesz przeznaczyc ten fundusz awaryjny w wysokosci 500 euro? macie all, zwiedzan nie bedzie tylko siedzenie przy basenie, bez zakupu pamiatek, bez wiekszych posiedzen w barach. to chyba na pampersy dla dzieci. alez one musza lac, ze jeszcze w razie cego karta moze byc przydatna
        • Gość: Qlimax80 Re:totalna bzdura IP: *.clubnet.pl 07.03.14, 22:58
          Znajomy byl rok temu z zona idzieckiem na 14dni z opcja all. Wydali niecale 2tys. W tym byli na jednej wyciecze fakultatywnej, jeden park wodny, zwiedzanie okolicy i Nessbaru i wypady do restauracji czy knajpki. No i pamiatki jakies....
        • Gość: MK Re:totalna bzdura IP: *.dynamic.chello.pl 07.03.14, 23:03
          Rozumiesz znaczenie słowa "awaryjny"?
      • Gość: gość portalu Re: Pieniądze IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.03.14, 11:13
        Dla mnie "fundusz awaryjny" oznacza pieniądze nie tyle do wydania, co posiadanie gotówki w razie czego - czyli jakiś nieprzewidzianych okoliczności. Jedziemy z małymi dziećmi i niby wszystko mamy zagwarantowane (wyżywienie, opiekę zdrowotną, itd.) ale nigdy nie wiesz co może Ci się przydarzyć.

Nie należę do osób, które jadą na wakacje za ostatnie pieniądze czy oszczędności lub jakiegoś podstawowego zabezpieczenia finansowego, a później płaczą bo np. samolot się spóźnia i nie mają za co kupić picia na lotniku bo już wszystko wydali w ostatnim dniu.

A w takich sytuacjach najlepiej sprawdza się gotówka. Tak postępuję, bez względu czy sam organizuję sobie wyjazd czy jak w tym przypadku jadę z biura podróży i mam przez 2 tygodnie teoretycznie wszystko zapewnione.

Jedziemy do Słonecznego Brzegu, we własnym zakresie zamierzamy zwiedzić Nesebar czyli jakiś przejazd, obiad na mieście czy "coś bliżej niezdefiniowanego". Więc nie planuję wydatków poza tym. Może jakieś wyjście do baru/restauracji poza hotel. Nie znam i nie orientowałem się co do lokalnych cen, ale wydaje mi się, że w 100 euro na ten cel powinno wystarczyć.

Hmmm.... pampersy bierzemy ze sobą :)
        • Gość: MK Re: Pieniądze IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.14, 11:43
          Ja bym jeszcze wykupił własne ubezpieczenie. Zawsze tak robię, niezależnie czy wyjazd organizuję sam czy przez biuro. To dla rodziny wypada jakieś 200-250 zł za dwa tygodnie a poczucie bezpieczeństwa: bezcenne ;)
          • Gość: gość portalu Re: Pieniądze IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 08.03.14, 14:05
            "bliżej nieokreślone" jest w cenie wyjazdu biura podróży, wydaje mi się, że powinno wystarczyć.
        • Gość: dociekliwa Re: Pieniądze IP: *.toya.net.pl 08.03.14, 21:32
          bez urazy. rozumiem znaczenie slowa "awaryjny", ale na nieprzewidziane okolicznosci to mam zawsze karte platnicza. natomiast na zakup picia na lotnisku, jakis obiad na miescie czy cos blizej niezidentyfikowanego nie jest moim zdaniem potrzebne az 500 euro. tym bardziej, ze w bulgarii nadal placi sie lewami, wiec biore ich troche ze soba wlasnie na takie nieprzewidziane sytuacje. 100 euro to OK ale pisales o 500, to moim zdaniem lekka przesada, tym bardziej, ze pisales ze do tego karta w razie czego.
          • Gość: gosć Re: Pieniądze IP: *.play-internet.pl 08.03.14, 22:06
            Prosty rachunek. Też jade w tym roku na wczasy 50 lv na os za dzień czyli stówka pln i starczy na picie jedzenie itp. Przy 3 os rodzinie 300 zł na dzień lub ok 4000 tys na 2 tyg za wszystkich to jest suma gdzie nie ograniczasz sie do niczego, oczywiscie mając wykupione tylko sniadania. Przy ALL nie zjesz nie przepijesz tej kwoty . Wystarczy ok 500 e na 2 tyg czyli 950 lv na wszystkich aby nic a nic nie oszczedzać.
          • Gość: MK Re: Pieniądze IP: *.dynamic.chello.pl 08.03.14, 23:20
            100 € jako awaryjne? Wolne żarty. A kartę można zgubić/utracić/zostanie w bankomacie.
          • Gość: gość portalu Re: Pieniądze IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 09.03.14, 16:21
            nie ma się co oburzać, jeden bierze 100, drugi bierze 500.
            wyraziłem swoje zdanie i tyle w temacie/treści.

eot
    • antenelles Re: Pieniądze 12.03.14, 17:28
      Jeżeli jest all inclusive to w restauracji sie nie jada wogóle, bo nie ma sensu tak samo jak i alkohole, zależy od hotelu, ale w tych lepszych ich lokalne sa na miejscu i za free.

Na swoim przykładzie ja biorę 200 lewów

Action Aquapark - 35 bgn
      Aquapark Paradise - 35 bgn
      =70 bgn

do tego doliczam żarło na mieście, ale nie w restauracjach. Takie drobne fastfoody typu kebab czy jakaś pizza raz w tygodniu. Czyli ogólnie wyjdzie 100 lewa, ale dodatkowe tyle biore na "czarna godzine" lepiej mieć niż nie mieć :) wiecej niż 200 nie potrzeba

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka