Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o Bułgarię

IP: 109.207.99.* 04.06.14, 09:28
Witam,
Wkrótce po raz pierwszy wybieram się do Bułgarii,w związku z czym mam kilka pytań do doświadczonych bywalców tego kraju:)
1.Czy można nabyć w miejscowych biurach wycieczki fakultatywne,a jeżeli tak to w jakiej cenie i czy są to ceny dużo niższe niż u rezydenta?
2.Wiem ,że warto zwiedzić Nessebar to zapewne zrobimy na własną rękę,ale czy warto wybrać się na rejs statkiem po Dunaju,na jeep safarii czy też zobaczyć przylądek Kaliakra?
3.Jakie są ceny w Bułgarii ,przykładowo leżaków z parasolem na plaży,wody,piwa,fast foodów typu hamburgery,frytki,kebaby,zapiekanki oraz lodów ?
Obserwuj wątek
    • asiaa85 Re: Kilka pytań o Bułgarię 04.06.14, 11:47
      Witam,

Moje doświadczenia z ostatnich lat (2010-2013) w Słonecznym Brzegu i okolicach.
      1. Wycieczki można spokojnie kupić, szczególnie w większych miejscowościach, są zdecydowanie tańsze, tylko problemem może być język. Po polsku jest wtedy, gdy uzbiera się grupa ok. 8 osób, lub, jeśli wolisz, możesz wybrać w innym języku- rosyjski, angielski, niemiecki, bułgarski. My bardzo często jeździliśmy na wycieczki z Rosjanami.
      2. Do Nessebaru możecie spokojnie wybrać się sami, jest mnóstwo autobusów, jeżdżą co chwila, a z początku Słonecznego Brzegu można spokojnie dość na pieszo. tanie są także ciuchcie, które jeżdżą co 30 min. Na jeep safari nie bylam, na rejsie statkiem też, Kaliakrę polecam bardzo, bardzo.
      Czego jeszcze nie polecam- wieczoru bułgarskiego, zdecydowanie strata pieniędzy- do picia kieliszek rakiji i dużo wina, jedzenie średnie, do tego tańce (to jedyny +) i zabawy w stylu weselnych oczepin.
      - doliny róż- wygląda jak zwykłe pole latem, róże już przekwitły
      - ropotamo - płyniecie po rzecze przez 30 min, po czym jest powrót tą samą drogą. Teoretycznie po drodze widzi się mnóstwo ciekawych zwierząt, w praktyce może jakąś jedną czaplę.
      Polecam:
      - wyjazd do Warny, bez delfinarium (chyba, że macie małe dzieci)
      - Kaliakrę
      - Balczik
      - klasztor Aladża
      3. Ceny są dobre:) jest taniej niż w Polce, lub porównywalnie. Im mniejsza miejscowość, tym taniej. Polecam szczególnie wina, melony i arbuzy, są przepyszne! Wieczorami drinki są 2 w cenie 1, także każdy pije do woli.
      • Gość: Anna Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.14, 12:54
        Można jeszcze wybrać się na wycieczkę do Sozopola /ok. 70 km z SB./
        • Gość: marta Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 109.207.99.* 04.06.14, 13:29
          Bardzo dziękuję za wszystkie info dziewczyny:)
          A czy mozna dostać się bezpośrednio do Sozopola ze Słonecznego Brzegu i jaka jest ewentualnie cena biletu?
          • Gość: Anna Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.play-internet.pl 04.06.14, 23:37
            Z SB trzeba dojechać autobusem do Burgas i z Burgas następnym do Sozopola.
            • Gość: man Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.183.180.92.dsl.dynamic.t-mobile.pl 26.06.14, 19:05
              Autobus 12 lv od osoby, wodolot 28 lv
    • Gość: marta Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 109.207.99.* 05.06.14, 08:42
      O.k,dzięki:)A może jeszcze ktoś mógłby mi podać aktualne ceny leżaków z parasolem na plaży?
      • Gość: gal Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.wp.mil.pl 05.06.14, 08:48
        Chyba 7 lewa za parasol i 7 za leżak w SB
        • Gość: gal Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.wp.mil.pl 05.06.14, 09:00
          odsyłam jeszcze na to forum, kiedyś były tam podawane różne ceny, nie wiem tylko na ile są aktualne (ale pewnie nie wiele się zmieniły... może trochę wzrosły)

podroze-forum.pl/sloneczny-brzeg-w-bulgarii-t3005.html#p9734
          • Gość: marta Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 109.207.99.* 05.06.14, 11:43
            Wielkie dzięki:)Takie informacje pozwolą każdemu łatwiej zaplanować wakacyjny budżet:)
          • Gość: gal Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.wp.mil.pl 05.06.14, 11:50
            Jeszcze BG LIDL

www.lidl.bg/cps/rde/www_lidl_bg
            • eryk-555 Re: Kilka pytań o Bułgarię 05.06.14, 15:03
              Można jeszcze do Sozopola dostać się wodolotem.
              Rejs Nessebar-Sozopol.Koszt w obie strony 50leva.
              fastferry.bg/page/view/timetable
              • asiaa85 Re: Kilka pytań o Bułgarię 05.06.14, 16:11
                O tak, zapomniałam! Ja także polecam Sozopol:)
    • Gość: agnieszka Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.14, 21:44
      W zeszłym roku ze Słonecznego Brzegu do Nessebar bilet autobusowy kosztował 3leva,ciuchcią 6lewa.Byliśmy tam kilka razy za dnia i wieczorami bo bardzo nam się tam podobało.
      Ceny są zróżnicowane piwo kosztowało w knajpie od 1 lewa do 3.Piwo w sklepie 1,5 2 lewa za takie 1,5l takie lepsze.Drinki w zależności od miejsca od 3 leva do 7,przy głównej promenadzie.A duże wieloosobowe (np.w połówce arbuza)średnio 15leva.Lody włoskie 1lewa,gałkowe drogie 2,3 lewa gałka.W sklepie lody od 0,8 do 1,20 średnio.Co krok na mieście pizza na kawałki po 2leva-naprawde duże porcje.Jest też Mc Donald gdzie idzie zjeść coś za grosze.Po restauracjach nie chodziliśmy bo wystarczało nam jedzenie w hotelu.
      Są też dwa bardzo tanie sklepy,jeden obok aquaparku,drugi przy samym wjeździe do Słonecznego Brzegu-ceny nie są turystyczne ale jak dla mieszkańców.

Na mieście duuuużo atrakcji,my się zakochaliśmy w ich mnogości i moje dzieci nie chciały słyszeć o innym kierunku.Lunapark,różnego rodzaju atrakcje na wodzie dmuchany tor przeszkód,rowerki wodne ze zjeżdżalniami,trampoliny,hulajnogi elektryczne dla małych i dużych,skutery,maleksy,sporty wodne na plaży.Klimatyczne bary,muzyka na żywo.
      Jest gdzie wyjść i co robić.
      • Gość: marta Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 109.207.99.* 06.06.14, 08:39
        Jeszcze raz dzięki za wszystkie info:)Bezcenne:)))
    • Gość: madds Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 93.105.175.* 25.06.14, 22:43
      leżaki masakra! 8 leva 1 leżak!! bez parasola!
      • robke Re: Kilka pytań o Bułgarię 26.06.14, 12:27
        Można mieć swoje? Tzn. czy jest miejsce na rozłożenie swojego parasola i leżaków czy nie ma albo jest zakaz?
        • Gość: koko Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 195.22.147.* 27.06.14, 14:02
          Jesteśmy w Bułgarii od 2 tygodni. Mam stos paragonów. Wymień trochę artykułów, których ceny Cię interesują. Pozdrowienia z Sozopolu...
        • Gość: Kiku-san Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: 156.17.104.* 27.06.14, 14:54
          Można mieć swoje. Można też kupić parasol na miejscu - kosztował niewiele.
          • Gość: bulgarian Bulgarska pazernosc IP: 89.215.209.* 28.06.14, 18:53
            Gość portalu: Kiku-san napisał(a):
            > Można mieć swoje. Można też kupić parasol na miejscu - kosztował niewiele.

O ile znajdziesz nieplatne miejsce na plazy . Pazernosc bulgarow spowodowala ze na plazy jest niewiele miejsc bezplatnych a jezeli sa to oblegane przez tlumy ruskich . Dziwny kraj
            • Gość: Ana Re: Bulgarska pazernosc IP: *.play-internet.pl 28.06.14, 19:25
              Tak jak w innych krajach Europy.......ale jeśli chcesz zawsze znajdziesz dla siebie jakieś miejsce.
              Tłumy Rosjan są w wielu krajach Europy i nie tylko, a Bułgaria to również europejski kraj.....nie rozumiem dlaczego dziwny????????/
              • tosia-84 Re: Bulgarska pazernosc 29.06.14, 14:14
                Plaże w SB są na tyle szerokie, że spokojnie można znaleźć miejsce na własny sprzęt, natomiast w ZP polecam "dziką plażę" :)

Ktoś wyżej pisał, że bus ze SB do Nesseberu kosztował 3 lv, a ciuchcia 6 lv. Ja w tym roku płaciłam za busa 1 lv, a za ciuchcie 3 lv.

W bułgarskich kurortach znajdują się liczne kramiki spośród, których dobiega szczek, znanych również u nas, piesków na baterie (swoją drogą kto to kupuje...). Myślę, że nie warto kupować tam tanich podróbek oryginalnych rzeczy, głównie pod postacią odzieży, butów i torebek, gdyż ich jakość jest wątpliwa. Lecz, gdy już coś nam się spodoba, to warto przemierzyć deptak i sprawdzić konkurencję, bo przykładowo okulary, które wpadły mi w oko prawie wszędzie były za 10 - 15 lv, ja znalazłam na paru stosikach za 5 - 6 lv :)

Uważajcie też na lody na gałki, które są za 1,59 lv. Ale obok jest malutki dopisek, że za 100 g. Do tego doliczają jeszcze chyba kubek i tym sposobem zapłaciłam za dwa lody 10 lv :D

Natomiast z czego warto skorzystać- promocja "Happy hour" realizowana jest w prawie każdej knajpce, gdzie w cenie jednego drinka można było zakupić dwa. Dzięki temu za cenę już 6 lv można było nabyć dwa fajne drinki, czyli wychodziło tyle ile w Polsce piwo.

Większe zapasy warto robić w marketach- w SB polecam Perłę (przy głównej ulicy) i Zorę (na deptaku przy plaży).
                • Gość: jaro Re: Bulgarska pazernosc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.14, 01:34
                  Wybieram się za parę dni do S.B. w część bliżej Nessebaru. Czy ktoś może polecić dobre niedrogie bary, restauracje ??
                  • Gość: mareczek07 Re: Bulgarska pazernosc IP: *.pasjo.net 11.08.14, 11:02
                    Przy wyjściu z plaży / w stronę Neseberu / na wprost jest knajpka / tania i smacznie / np małe piwo ,ryba , frytki i mała sałatka 11 lewa
    • 8dodo Re: Kilka pytań o Bułgarię 12.08.14, 11:56
      Tak mozna wykupic wycieczki w ulicznych biurach niewiele taniej niz u rezydenta i szczerze nie polecam, poniewaz w Bulgarii wszyscy oszukuja i latwo sie naciac. Nie mowiac juz, ze w razie jakichkolwiek problemow w drodze- beda miec Państwo problemy czy z lekarzem czy z ewentualym zwrotem kosztow za nieudana wycieczke(w cenie zaledwie maks do 10 lewa mniej) mozecie byc Państwo napici w butelke. Podobnie jest z wymiana waluty. Wymieniamy walute tylko w bankach lub u Państwa rezydenta (jesli bedzie sklonny wymienic Panstwu po lepszym kursie i wogole bedzie sie chcial w to bawic) Co do biletow do aquaparkow - radze Panstwu kupowac u rezydenta i tu i tu 20 Euro. No chyba ze Panstwo rezydenta az tak nie lubia, ze nie chca Państwo zeby mial z tego prowizje tylko dokladnie ta sama prowizje zaplaca Panstwo przy okienku aquaparku. Kurs Euro do Lewa wynosi 1.90-1.91,5 w kurorcie. Jedynie w Burgas kurs jest kilka statinek wyzszy. Nie oplaca sie jechac poniewaz jakikolwiek zysk zostanie przeznaczony na cene przejazdu a nawet bedziecie stratni na tej wymianie. Uwaga na drogach- Tutaj wsiasc za kolko pod wplywem to nie zbrodnia. Nie dac sie naciagna n lodach - galka to gupka. Jak poprosicie loda nawet powiecie (jednego) jest duze prawdopodobienstwo, ze nawala Państwu jednorazowo za cene nawet 40 lewa. Nie oplaca sie kupowac wyrzywienia. Jest ono slono tansze po restauracjach czy po sklepach niz wykuppienie go w hotelu+nie sa Panstwo zobligowani byc na czas posilku w hotelu. Lezaki na plazach sa platne 10 lewa za caly dzien. Podobnie w hotelach- wiekszosc posiada platne lezaki a cena za lezak jest rozna od 3-6 lewa. Fast foody sa drogie - polecam jesc normalne jedzenie, restauracje itp. Kawalek pizzy to cena od 2 lewow w gore, hamburgery, hotdogi itp - podobna cena. Zwykly obiad kupowany w sklepie to cena 2 lewa. (obiady sa codziennie przywozone) kupic je mozna na zimno - ale to nei problem, w hotelach tez Panstwo macie zimne jedzenie. Sa tez bistra - jedno np jest w Rawdzie nazywa sie Bracia serbowie - koszto obiadu to juz 3 lewa w gore.
      • Gość: Ana Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.play-internet.pl 12.08.14, 23:59
        Ale misz masz językowy.....nic nie rozumiem......i informacje wyssane z palca... te kursy...bank, kantor bardzo podobny kurs..z jednym się moge tylko zgodzić...fajnie iść do knajpki z pysznym , prawdziwie bułgarskim jedzeniem.
        • 8dodo Re: Kilka pytań o Bułgarię 13.08.14, 08:31
          Czyzby wyssane? Pracowałam w BG przez 4 lata. Jak nie wierzysz to sie przekonaj jak bardzo wyssane
      • Gość: Ana Re: Kilka pytań o Bułgarię IP: *.play-internet.pl 13.08.14, 00:15
        I jeszcze jeden temat który chciałabym poruszyć.... Bułgaria to EUROPA ....może jej biedniejsza
        część..... ale to chyba dobrze bo ceny dla nas przyjazne wszędzie...nie musimy się martwić, że nie stać nas na obiad np.menu dnia sześć lewa / zupa, danie główne, deser/ czyli ok 12 zeta.
        • 8dodo Re: Kilka pytań o Bułgarię 13.08.14, 08:36
          I jeszcze jedna sprawa. Tataj napiwki sa rzecza ogolnie przyjeta. Nie wazne czy Bulgarzy, Anglicy czy Polacy. Ludzie!! dajcie chocby jednego lewa napiwku bo opinia o nas tutaj jest jaka jest. Nie dziwie sie, bo sama z Polakami pracowałam. Nie daja napiwków, ciagle narzekaja i same z nimi problemy (do tego stopnia, ze pewne pouczenia sa tylko w jezyku Polskim na recepcjach) Bynajmniej nie jest to ich uprzedzenie do nas a tylko realia (tylko Polacy np wynosza jedzenie z restauracji do pokojow - miejsca w brzuszku zabraklo a placili wiec po co marnowac)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka