pontus_euxinus 26.09.06, 07:51 Czy ktos z Was tak podrozowal po Bułgarii? Na co zwrocic uwage? Jakie sa tam drogi, cena paliwa? Jaka trasa jechaliscie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
des4 Re: do Bułgarii samochodem 26.09.06, 08:16 Do Bułgarii większość jedzie właśnie samochodem. Drogi takie sobie, nie jest najgorzej. Ceny paliwa zbliżone do naszych. Najlepsza i najkrotsza trasa przez Rumunię, zwłaszcza jeśli ktoś jedzie przez Barwinek. Można i przez Serbię... Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: do Bułgarii samochodem 26.09.06, 08:49 des4 napisał: > Do Bułgarii większość jedzie właśnie samochodem. Mam jeszcze jedno pytanie: Czy w Rumunii i Bulgarii, jest bezpiecznie? szczegolnie chodzi mi o kradzieze na parkingach, w miastach, na kempingach. zamierzam sie tam wybrac w dluzsza wycieczke objazdowa, wiec trochsze sprzetu w aucie bedzie:) i jeszcze jedno. Na jakies stronie www wyczytalem, ze nie mozna wwozic zywnosci inaczej zapakowanej niz w puszach, dot. Rumunii. a czy jesli bedze mial sloiki, to wjade do Ruminii? Czy sprawdzaja na granicach, az tak dokladnie? Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: do Bułgarii samochodem 26.09.06, 09:51 pontus_euxinus napisał: > Mam jeszcze jedno pytanie: Czy w Rumunii i Bulgarii, jest bezpiecznie? > szczegolnie chodzi mi o kradzieze na parkingach, w miastach, na kempingach. Jak widzę mit Dzikiego Wschodu i band łupiących turysów wciaż pokutuje. Być może 10-15 la temu coś było na rzeczy, ale teraz pod względem bezpieczeństwa RO i BG nie odstają od reszty Europy. Oczywiście, nie radzę zatrzymywać się nocą w odludnych miejscach, czy też chodzić w tłumie z wypchanym portfalem na widoku, po prostu trzecha zachować podstawową ostrożnośc, podobnie jak w Polsce czy w Grecji. > zamierzam sie tam wybrac w dluzsza wycieczke objazdowa, wiec trochsze sprzetu w > > aucie bedzie:) > > i jeszcze jedno. > Na jakies stronie www wyczytalem, ze nie mozna wwozic zywnosci inaczej > zapakowanej niz w puszach, dot. Rumunii. a czy jesli bedze mial sloiki, to > wjade do Ruminii? Czy sprawdzaja na granicach, az tak dokladnie? > Tylko po co chcesz wwozić żywność? Jedzenie w RO i BG jest bardzo tanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: do Bułgarii samochodem 26.09.06, 12:25 des4 napisał: > Tylko po co chcesz wwozić żywność? Jedzenie w RO i BG jest bardzo tanie... z oszczednosci czasu. Wkujac, mam przygotowane na kazdy dzien sloiczek z obiadem, wystarczy podgrzac i mam pyyyyszzzzne jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: do Bułgarii samochodem 26.09.06, 13:00 pontus_euxinus napisał: > > z oszczednosci czasu. Wkujac, mam przygotowane na kazdy dzien sloiczek z > obiadem, wystarczy podgrzac i mam pyyyyszzzzne jedzonko. > Wybacz, ale twoje argumenty mnie nie przekonują. Po pierwsze czas oszczędzasz jedząc w knajpkach, a nie gotując samodzielnie. Po drugie jedzenie w knajpkach jest śmiesznie tanie (ca. 30-40 zł za obiad full wypas z piwem/winem dla dwojga dorosłych i dziecka). Po trzecie pyszne jedzonko to wlaśnie miejscowe potrawy. Schabowego z kapustą, pierogi i bigos moge jeść cały rok w Polsce, ale jak gdzieb wyjeżdzam to wolę sprobować lokalnej kuchni, widzę jesteś z tych co wożą piasek na pustynię...;) Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: do Bułgarii samochodem 26.09.06, 19:41 des4 napisał: > Wybacz, ale twoje argumenty mnie nie przekonują. nie musza. nie znasz odpowiedzi na moje pytanie, to nie pisz. Ja wole spedzic urlop na swiezym powietrzu, aktywnie wypoczywajac... a nie siedziec w zadymionej knajpie, czy tez przy bialej serwecie. > Po pierwsze czas oszczędzasz > jedząc w knajpkach, a nie gotując samodzielnie. > Po trzecie pyszne jedzonko to wlaśnie miejscowe potrawy. owszem, nieomieszkam sprobowac. > widzę jesteś z tych co wożą > piasek na pustynię...;) nie znasz mnie, wiec nie oceniaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Bułgarii samochodem IP: 195.190.150.* 15.11.06, 10:25 "Drogi takie sobie" pokaż mi w Polsce takie drogi Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: do Bułgarii samochodem 15.11.06, 12:52 Gość portalu: Ewa napisał(a): > "Drogi takie sobie" > pokaż mi w Polsce takie drogi Większość dróg krajowych w Polsce jest w porownywalnym do Rumunii stanie, a na pewno lepsze są niż drogi w Bułgarii. Konkrety - chociażby Rzeszów-Lublin, Lublin-Warszawa. W Rumunii komfort jazdy może jest nieco lepszy ze względu na znacznie mniejszy niż w Polsce ruch. Jednak trzeba uważać na nieoświetlone samochody i furmanki... Drogi drugorzędne w Rumunii to masakra. Jechaliśmy takim niedaleko Cluj i Slobozi - warunki porównywalne do ukraińskich... Fatalne też są przejazdy rzez miasta - takich wybojów i garbów jeszcze nie widziałem, nawet w Radzyminie przez powstaniem obwodnicy. W Bułgarii trzeba uważać na "śpiących policjantów" w miastach. Projektowali je chyba pod samochody cieżarowe albo ruskie gaziki. Normalnym samochodem cprawie nie ma sznasy przejechać bez zahaczenia podwoziem.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Bułgarii samochodem IP: 195.190.150.* 15.11.06, 13:00 Nie jechałam przez Rumunię, więc sie nie wypowiadam, ale po Bułgarii podróżowałam sporo ich drogi sa duzo lepsze niż Polskie krajowe (np E7) a przede wszystkim maja autostrady! Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: do Bułgarii samochodem 16.11.06, 08:04 Gość portalu: Ewa napisał(a): > Nie jechałam przez Rumunię, więc sie nie wypowiadam, ale po Bułgarii > podróżowałam sporo ich drogi sa duzo lepsze niż Polskie krajowe (np E7) a > przede wszystkim maja autostrady! To chyba byliśmy z innych Bułgariach. Droga z Vama Veche do Burgas jest połatana i zryta koleinami. Podobnie na trasie do Ruse i z Burgas do Plowdiw. Nie wiem czy zauważyłaś, ale my też mamy autostrady, i toi nawet znacznie więcej niż Bułgarzy. Sztandarowa bułgarska autostrada z Sofii do Plowdiw ma ponad 20 lat z doraźnymi tylko remontami odcinków w miedzyczasie, więc stan jest adekwatny do wieku. Zreszta jest to autostrada tylko w nomenklaturze bułgarskiej. Nie spełnia międzynarodowych standardów autostrady i zalicza się ją do dróg ekspresowych... No i te cudowne kocie łby w Sofii.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: do Bułgarii samochodem IP: *.acn.waw.pl 18.11.06, 15:26 tak, chyba byliśmy w dóch róznych Bulgariach:) ja wjeżdżałam przez Kałotinę, do Sofii, Kazanłyk, Sliwen, Burgas, Warny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: do Bułgarii samochodem IP: *.sti.net.pl 18.11.06, 15:58 Ewuniu des to znawca naszej calej pieknej Europy wiec nie zwracaj uwagi na jego opinie wszedzie byl i wszystko widzial pogratulowac<> Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: do Bułgarii samochodem 20.11.06, 08:03 Gość portalu: marek napisał(a): > Ewuniu des to znawca naszej calej pieknej Europy wiec nie zwracaj uwagi na jego > > opinie wszedzie byl i wszystko widzial pogratulowac<> Dziekuję, sporo jeżdzę prywatnie i slużbowo, byłem więc w paru miejscach, a przedstawione w nich opinie są całkowicie subiektywne. Życzę aby i tobie udało się kiedyś wyjechać, bedziemy mogli porównać wrażenia.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolio Re: do Bułgarii samochodem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 16:33 Czesc jestem bulgarem takze odrazu przepraszam za polska pisownie. Po pierwsze powiedz gdzie w Polsce jest taka autostrada jak z Sofii do starej Zagory, bo bylem przez 11lat w PL i jakos nie mialem okazii jechac taka autostrade. Oczewiscie BG drogi maja duzo do zyczenia ale to swoja droga. A te kocie lby to jest duzy urok: ta sa klcki austriackie prezent od wiednia dla Sofii. W tym roku Austria chciala ich odkupic bo podobno juz takich nie ma i dobrze ze Sofia sie nie zgodzila. Jezeli masz inne pytania to moj e-mail: niki6843@abv.bg Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
des4 Re: do Bułgarii samochodem 04.12.06, 20:06 Gość portalu: kolio napisał(a): > Czesc > jestem bulgarem takze odrazu przepraszam za polska pisownie. > Po pierwsze powiedz gdzie w Polsce jest taka autostrada jak z Sofii do starej > Zagory, bo bylem przez 11lat w PL i jakos nie mialem okazii jechac taka > autostrade. Chciażby Kraków - granica niemiecka, albo Poznań - Stryków, bez obrazy, ale widocznie nie jeździłeś zbyt dużo po polskich drogach.... Oczewiscie BG drogi maja duzo do zyczenia ale to swoja droga. A te > kocie lby to jest duzy urok: ta sa klcki austriackie prezent od wiednia dla > Sofii. Urok może jest, jak się patrzy. Jak się po tym jedzie urok pryska.... W tym roku Austria chciala ich odkupic bo podobno juz takich nie ma i > dobrze ze Sofia sie nie zgodzila. Jezeli masz inne pytania to moj e-mail: > niki6843@abv.bg > Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coala Re: do Bułgarii samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 17:03 wybieram sie 18.03 wieczorem lub 19.03 do Bołgarii samochodem,szukam ewentualnych chętnych innymi samochodami do przejazdu w grupie w jedną lub w obie strony powrotny kierunek około 13-14.05,prosze o kontakt przez portal lub pod adresem greta_bartek@abv.bg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia do pontusa IP: *.pedhemat.am.wroc.pl 26.09.06, 15:30 zajrzyj na forum bulgaricus.com - tam jest wszystko takze o podrózy przez Rumunię. Twoje pytania sa zbyt ogólnikowe aby na nie wyczerpujaco odpowiadać, zresztą na tym forum znajdziesz tez mnóstwo wypowiedzi na interesujace cie tematy, poszukaj. Bułgaria tkwi wciąż w minionej epoce, naprawdę chcesz tam jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
pontus_euxinus Re: do pontusa 26.09.06, 19:44 Gość portalu: Gosia napisał(a): > Bułgaria tkwi wciąż w minionej epoce, naprawdę chcesz tam jechać? tak chce. kilkanascie lat temu, przejechalem wowczas wraz z rodzicami w jednej wycieczce, Ukraine, Rumunie, Bulgarie, Turcje, cala owczesna Jugoslawie, Wegry. Zamierzam w przyszlym roku, zwiedzic te panstwa raz jeszcze. [coz, nie kazdy lubi basen, restauracje, hotel, samolot, itp.] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renste Re: do pontusa IP: *.chello.pl 13.11.06, 15:09 Gość portalu: Gosia napisał(a): > > > Bułgaria tkwi wciąż w minionej epoce, naprawdę chcesz tam jechać? I to jest własnie cudowne!!!!Bylismy w Czarnogórze dwa lata temu.Zupełnie jak w latach 80-tych w Bułgarii i na Ukrainie.Infrastruktura pod zdechłym Azorkiem,za to taniocha!!!!! Każdy ma to co lubi. W wakacje synek skończy 2 latka i jako że uwielbia jazdę samochodem wyruszymy własnie do Bułgarii wspominać stare ,dobre dziecięce czasy:))). Pomkniemy przez Rumunię (na pewno),może zahaczymy o Serbię i Czarnogórę znów??? Zobaczymy. > Odpowiedz Link Zgłoś
leon1406 Re: do pontusa 13.11.06, 21:01 Zapraszam na strone www.bulgaricus.com .Jest tam wszystko dla kazdego.Bulgaria to cudowny kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
9452d Re: do pontusa 26.11.06, 14:51 Witam w sierpniu 2006r pojechałem do Bułgarii.Przebywałem 35 km od Warny wośrodku Toszko-Panorama w miejscowości Skorpilovci.Wszyskim polecam nakrawdę jest super tanio ale na odpowiednim poziomie. Pojechałem tam samochodem służbowym z rodziną plus pies,który w tym ośrodku był mile widziany.Na terenie ośrodka jest miejsce na samochód i dwie stołówki gdzie można smacznie i tanio zjeść no i oczywiście smażalnia ryb . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coala Re: do pontusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 09:45 możesz mi podać jakie są opłaty przez ukraine i rumunie oraz na dunav most w ruse Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coala Re: do pontusa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.06, 09:54 którędy jechałeś do bułgarii jaki były opłaty po drodze i na dunav most Odpowiedz Link Zgłoś
9452d Re: do Bułgarii samochodem 26.11.06, 14:58 W sierpniu 2006 r pojechałem samochodem służbowym do Bułgarii razem z rodziną i moim psem.Było wspaniale przebywałem w ośrodku Toszko-Panorama.Wszystkim polecm. Odpowiedz Link Zgłoś
zender27 Re: do Bułgarii samochodem 21.06.16, 21:52 jade w lipcu 16 lub 17 do bulgarii z zamoscia jedziektos autem?z checia sie podczepie;) damian 508678768 prosze o szybki kontakt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gtw Re: do Bułgarii samochodem IP: *.static.sl-net.pl 22.06.16, 08:53 a po co się podczepiać? aby utrudnić życie i jazdę innym? Odpowiedz Link Zgłoś