Dodaj do ulubionych

opłaty na granicach

IP: *.limes.com.pl 13.06.07, 14:52
Witam. Jadę do Słonecznego Brzegu przez Słowację-Węgry-Rumunia-Bułgaria. W
jakiej walucie będą opłaty graniczne w tych krajach. Czy wystarczy jeśli będę
miał przy sobie Euro, czy muszę w każdym z w/w krajów mieć ichnią walutę? A
poza tym jak wyglądają opłaty graniczne gdyż nie chcę być naciągniętym.
Pozdrawiam i proszę o info.
Obserwuj wątek
    • Gość: Carewicz Romanow Re: opłaty na granicach IP: *.limes.com.pl 14.06.07, 15:27
      Czy naprawdę nikt nie może mi udzielić info???
      • Gość: gosc magda Re: opłaty na granicach IP: *.adsl.inetia.pl 14.06.07, 16:37
        Oplaty pobieraja w euro lub w swojej walucie.Chociaz oplaca sie bardziej placic
        w ich walutach. Z tego co wiem to sa tylko potrzebne winetki w rumunii i
        bulgarii. Nie ma juz ekologi i dezynfekcji , jak bedziesz jechac przez Ruse to
        jest oplata za prom ale nie wiem ile bo ja i moi znajomi omijamy to
        zlodziejskie przejscie. Polecam przez vama veche
    • autochton1975 Re: opłaty na granicach 14.06.07, 18:56
      Na Słowację proponuję wykupić winetkę, to kosztuje grosze i można ją kupić na
      przejściu granicznym za złotówki. Węgry - obowiązkowa winetka, około 6 euro,
      płacimy na stacji benzynowej w forintach lub kartą (nie udało mi się zapłacić w
      euro) Rumunia - winetka obowiązkowa, około 1pln za dzień, płacimy w euro lub
      lejach, na dużych stacjach benzynowych. W Russe jest most a nie prom, kosztuje
      od strony rumuńskiej 8 euro (tylko euro) od strony bułgarskiej 6 euro lub 12
      lv, nie wiem skąd się bierze tak różnica. Innych opłat nie ma. Acha, winetka w
      Bułgarii, obowiązkowa, płatna na granicy, około 5 euro za tydzień, raczej w
      euro, nie chcą leva.
      Dane są sprzed 2 tygodni, jeżdżę tą trasą średnio raz w miesiącu.
    • Gość: FIN Re: opłaty na granicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.06.07, 21:57
      Biorąc pod uwagę kursy wymiany walut obowiązujące w każdym Państwie w
      niektórych sa to sztywne kursy oraz kursy wymiany w Polsce trzeba miec także na
      uwadze tzw ryzyko kursowe-tak więc należy kupic euro w Polsce -następnie
      wymienic je w każdym banku w danym państwie na walute tego kraju i dopiero
      zapłacić za winietki.Zajmie to lekko licząc cały dzień no i ryzyko duże bo
      trzeba wjechac do banku nie mając winietki... no ale gdy wszystko się uda..
      to będzie można dumnie usiąśc przy pivie za 0,98lv i przeliczyc oszczedności -
      na moje oko będzie tego ze 1,34 zł.
      Powodzenia kolego
      • Gość: Jarek Re: opłaty na granicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.07, 23:13
        Widzę FIN że najwyraźniej masz problemy ze swoja osobowościa. Do jakiegokolwiek
        wątku byś się nie dopisał, chodzi ci tylko o aspekt finansowy. Podejzewam że
        chyba dziadek nie uwzględnił Cię w swoim spadku. Masz w sobie tyle cynizmu ze
        jest to po prostu niesmaczne. Odpuśc sobie trochę i uwzględnij że jest to forum
        dla ludzi których interesują wiadomości o Bułgarii. A twoje prześmiewcze
        wypowiedzi schowaj sobie w buty ( zapewniam Cie że zdaje sobie sprawe że na
        pewno nie tanie ) Pozdrawiam i proponuje walerianę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka