Gość: Terefere IP: *.gdynia.mm.pl 14.09.07, 21:42 Widoki i powietrze w wysokich gorach super. Zapomniec o złotych i zakurzonych piaskach . Jestem pod wrazeniem gor Bulgarii. Bulgaria to nie Francja ale po wzieciu malej poprawki tam sie moze podobac. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ptaszor.only Re: Polecam Gory Pirin i Rila 17.10.07, 12:47 mam wrażenie że się tam spotkalismy.... w ile osób Byłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: terefere Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.gdynia.mm.pl 11.11.07, 11:12 Chyba minęlismy sie rodzinkami w Monastyrze Rilskim Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszor.only Re: Polecam Gory Pirin i Rila 11.11.07, 12:11 to mozliwe. Nocowaliśmy tam. Calkiem miło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.07, 10:10 Ja polecam Rodopy tam można zobaczyć jeszcze prawdziwą Bułgarię Pirin i Riła są jakieś takie Francuskie.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SK Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.chello.pl 05.01.08, 23:37 Odnośnie Riły i Pirynu, to chciałbym się tam wybrać latem, myślałem o przelocie z Wiednia do Sofii (Skyeurope), zwiedzeniu stolicy, zdobyciu Musali w Rile i Wichrenu w Pirynie (podobno ciekawa jest grań Konczeto), gdyby ktoś (najlepiej z okolic Katowic i w miarę podobnie "zaawansowany wiekowo" - mam 27 lat) chciał dołączyć, to proszę o kontakt - slawekk [małpa] poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 15.01.08, 09:00 Pojechać nie pojadę, bo w planach mam wyprawę w Alpy (Tyrol), ale gorąco polecam. Byłem na Wichrenie i grani Konczeto w 2007 i śmiało mogę powiedzieć, że są przepiękne widokowo i pozostawiają po sobie wiele wrażeń. W ogóle Piryn i Riła to bardzo sympatyczne, znacznie większe od Tatr góry, a ponadto w odróżneniu od naszych Tatr nie są jeszcze zadeptane przez tabuny turystów. Ceny raczej umiarkowane, ale schroniska dość brzydkie, a jedzenie w schroniskach niespecjalnie smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaśka Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 23:45 Czesc! Ja ze znajomymi wybieramy się w drugiej połowie sierpnia do Bulgarii w gory.Jeszce nie mamy konkretnego planu.Moj adres mail nell3@op.pl,jakby co to pisz mozemy powymieniac się informacjami. pozdrawiam Kaśka Odpowiedz Link Zgłoś
szumi46 Re: Polecam Gory Pirin i Rila 06.01.08, 13:12 wybieramy się w tym roku w lecie do bułgarii na tydzień nad może i na kilka dni ( 3-4 ) w góry pirin i rila szukam informacji na temat możliwości noclegów np borovec ew. opisy tras , czy na musałę wystarczy 1 dzień itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszor.only Re: Polecam Gory Pirin i Rila 09.01.08, 22:42 Nie korzystajcie z usług taryfiarzy w Sofii lub gdziekolwiek - przebitka w stosunku do cen dla miejscowych - około 10x. Trasa wygląda tak: Borowec - Ledenoto Ezero - 1 dzień (no chyba że idziesz na lekko lub masz parę w nogach - to zajdziesz na Musałę). Później z Musały możesz wracać do Borowca lub przejść dalej do schroniska Graniczar (Grynczar) - to też około 3/4 - 1 dnia. Na Wichren najlepiej podchodzic od strony szczytu Kuteło - a schodzić do schroniska wichren. Myśmy robili tę trasę w kierunku przeciwnym i zejscie było mało przyjemne. Grań konczeto ponoć fajna ale nie bylismy... niestety. w razie dalszych pytań pisz co chcesz wiedzieć. Obeszlismy Riłę i Pirin w 2 tygodnie. I to w zasadzie wystarcza na pobieżne przejście tych górek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 15.01.08, 09:05 To żeś stracił najwiekszą atrakcję gór Pirin. Na Grań Konczeto idzie się trawersując szczyt Kutelo. Widoki są oszałamiające (o ile oczywiście nie ma mgły lub chmur), po obu stronach grani są ogromne przepaście, a szczytem idzie lina rozpięta pomiędzy palikami. Właściwie dla samej tej grani warto odwiedzić Pirin, choć oczywiście Wichren jest również piękny widokowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ff Re: Polecam Gory Pirin i Rila IP: *.bm.cm-uj.krakow.pl 15.01.08, 09:10 Zreszta, żeby nie być gołosłownym polecam galerie zdjęć z Riły, Pirynu i Starej Płaniny na mojej stronie internetowej: wierchy.ovh.org Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszor.only Re: Polecam Gory Pirin i Rila 15.01.08, 11:52 nie było nam dane tam iść, ale następnym razem? kto wie? Dech zapierają też widoki z Momin Dvoru polecam. Acha - jeszcze co do Riły. nie ma czegoś takiego jak schronisko "Bistrica" koło Borovca. Jesli zamierzacie tam nocowac w drodze np. na musałe to weźcie namiot. To nie schronisko tylko muzeum (czy coś w tym stylu). Odpowiedz Link Zgłoś
ptaszor.only Re: Polecam Gory Pirin i Rila 15.01.08, 16:56 obejrzałem Twoje foty z grani Konczeto. robią wrażenie. Tylko czemu ludzi tam tyle? To wasi wszystko byli? Myśmy na wichren wchodzili i schodzili tylko we dwoje. Zdjęcia z naszej wyprawy wrzucę na naszą stronkę (linophryne.com) gdzieś w lutym - marcu - skanowanie slajdów trwa. PS. co ci Byłgarzy wymyślili z tymi linam? nie lepiej łańcuchy? Myśmy się z taka kompletnie pordzewiałą asekuracją zetknęli podczas schodzenia do "Strasznoto Ezero" w Rile. Ponadto z tej liny wystawały na boki takie pordzewiałe igiełki z popękanych pojedynczych włókien tej liny. Czysta przyjemność za coś takiego chwycić. Odpowiedz Link Zgłoś