republican 06.04.05, 03:43 Mamy okragly kawalek papieru o promieniu R. Wycinamy z tego paperu “klin” z wierzcholkiem w srodku okregu I sklejamy krawedzie tworzac stozkowate naczynie. Znalezc kat klina dla ktorego pojemnosc stozka jest maximum. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: grzesiek Re: Stozek z klinem IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 06.04.05, 10:52 (1 - sqrt(1/3)) część kąta pelnego, czyli okolo 152 stopnie. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Stozek z klinem 07.04.05, 02:38 Gość portalu: grzesiek napisał(a): > (1 - sqrt(1/3)) część kąta pelnego, czyli okolo 152 stopnie. cos tu nie tak, ale jak doszedles to tego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Stozek z klinem IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 07.04.05, 11:03 rzeczywiście nie tak, pomylilem się. spróbowalem jeszcze raz, ale tym razem musialem rozwiązać (numerycznie) równanie 3 stopnia. wyszlo mi 0.29289 część kąta pelnego czyli ok. 105 stopni. ciekawe, bo chociaż nie umiem podać dokladnego wzoru na kąt, to maksymalna objętość stożka wynosi dokladnie R^3 * pi/6. Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Stozek z klinem 08.04.05, 04:52 Gość portalu: grzesiek napisał(a): > rzeczywiście nie tak, pomylilem się. spróbowalem jeszcze raz, ale tym > razem musialem rozwiązać (numerycznie) równanie 3 stopnia. wyszlo mi > 0.29289 część kąta pelnego czyli ok. 105 stopni. ciekawe, bo chociaż nie > umiem podać dokladnego wzoru na kąt, to maksymalna objętość stożka wynosi > dokladnie R^3 * pi/6. mnie wychodzi ten kat okplo 1.153radiana czyli znacznie mnie niz 105 stopni Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: Stozek z klinem 08.04.05, 18:34 Witam po suszy! Kąt wynosi dokładnie 2*pi*[1 - sqrt(2/3)], po zaokragleniu 66,06 stopni. Maksymalna objętość: (2*sqrt(3)/27)*pi*R^3 Baj Odpowiedz Link Zgłoś
republican Re: Stozek z klinem 09.04.05, 05:04 bbaju napisała: > Witam po suszy! > > Kąt wynosi dokładnie 2*pi*[1 - sqrt(2/3)], po zaokragleniu 66,06 stopni. > Maksymalna objętość: (2*sqrt(3)/27)*pi*R^3 > > Baj Witam i jak zwykle zazdroszcze.. R Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Stozek z klinem IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 09.04.05, 11:13 dolączam się do gratulacji. w swoim rozwiązaniu znalazlem kolejny bląd, ale po jego poprawieniu muszę już rozwiązać wielomian piątego stopnia. jak uzyskać dokladne rozwiązanie??!! Odpowiedz Link Zgłoś
bbaju Re: Stozek z klinem 09.04.05, 16:42 Gość portalu: grzesiek napisał(a): > jak uzyskać dokladne > rozwiązanie??!! Dość prosto. Kat fi to kat tego wycinka kołowego, ktory zwijamy (dla wygody), wtedy szukany kąt x = 2*pi-fi. Łuk tego wycinka bedzie mial długość R*fi, równocześnie jest obwodem "denka" lejka. Obliczysz promień tego denka, z Pitagorasa wysokość stożka, i już masz wszystko potrzebne do obliczenia objętości V. Teraz tylko zróżniczkuj V, przyrównaj pochodną do zera i finita. I słowo daję, pojęcia nie mam, skąd Ci się mogło wziąć tak skomplikowane równanie. Baj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uważny Re: Stozek z klinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:34 Jeżeli x to miara w radianach szukanego kąta środkowego (wycinka koła, a nie klina), to obwód podstawy stożka jest R x , a promień podstawy Rx/2# (# =pi) , wysokość zaś h = sqrt(R^2-r^2) i w końcu ,po podstawieniu do wzoru i kosmetyce, mamy V(x)=R^3/24#^3 * sort(4#^2 x^4-x^6). Pochodna funkcji podpierwiastkowej ma postać 2 x^3 (8#^2 - 3x^2), a więc maksimum jest dla x =#*sqrt(8/3)=5,13 rad=293,9 stopni. Taki stożek przypomina wietnamskie nakrycie głowy – największa pojemność przy najmniejszym zużyciu materiału Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Stozek z klinem IP: *.cbk.waw.pl / *.cbk.waw.pl 09.04.05, 19:27 > Dość prosto. > Kat fi to kat tego wycinka kołowego, ktory zwijamy (dla wygody), wtedy szukany > kąt x = 2*pi-fi. > Łuk tego wycinka bedzie mial długość R*fi, równocześnie jest obwodem "denka" > lejka. Obliczysz promień tego denka, z Pitagorasa wysokość stożka, i już masz > wszystko potrzebne do obliczenia objętości V. Teraz tylko zróżniczkuj V, > przyrównaj pochodną do zera i finita. > I słowo daję, pojęcia nie mam, skąd Ci się mogło wziąć tak skomplikowane równan > ie. Dziękuję. Okazuje się że tajemnica tkwi w wyborze kąta. Ja liczylem wedlug kąta wycinka, a Ty wedlug kąta tego co zostaje. W Twoim przypadku pochodna wychodzi -6*x^5 + 4*x^3 co się latwo skraca przez x^3. W moim przypadku dostawalem wyrażenie ze wszystkimi wspólczynnikami niezerowymi na czym się zalamywalem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uważny Re: Stozek z klinem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 21:16 Cos nie tak , po wyłączeniu w pochodnej czynnika przed nawias w nawiasie jest 8(pi)^2 - 3 x^2 i stąd ten wynik po przyrównaniu do zera. Przemysl to jeszcze raz. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś