bob9111 27.02.08, 21:31 Co najbardziej opłaca się zabrać euro dolar czy walutę bułgarską Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: marcowy Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.ksi-system.net 27.02.08, 21:39 Witam najlepiej zabrać euro bo w Bułgarii jest stały kurs lewa do euro który wynosi 1EUR=1.94 LEWA Czyli za jedno euro dostaniesz prawie dwa lewa a u nas w kantorze 1lewa kosztuje 2.30 PLN. Tylko trzeba uważać w kantorach bo lubią oszukiwać. Ja wymieniałem zawsze w banku i nie było żadnych niespodzianek. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Samosia Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.08, 21:45 Hej!!Najlepiej i najbezpieczniej zabrac karte kredytowa ze swego banku....Mysmy tak zrobili rok temu i wierz mi,ze niebyly duze i niewarto stresowac sie braniem gotowki:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QkamCoSieDzieje Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.elgrom.laz.digi.pl 27.02.08, 22:49 Jesli posiadasz walute Bulgarska, to oczywiscie ja zabierz :) Nie kupuj w Polsce, bo sie nie oplaca. Najlepiej zabrac kartę, bez problemu wyplacamy pieniadze z kazdego bankomatu. Jednak najlepiej brac wieksze sumy, bo przy mniejszych stracimy duzo na prowizji. Jesli jednak wolisz brac gotowke, to tylko euro. Oficjalny przelicznik jest jak juz ktos napisal 1,94. Ale jesli jedziesz np do Slonecznego Brzegu, to w zadnym z tutejszych bankow nie otrzymasz takiego przelicznika. Najlepszy jaki ja widzialem, to bylo 1,92. Zazwyczaj jest 1,91. Polecam wymieniac w bankach (UWAGA: nie wszystko co ma w nazwie "bank" jest takowym :) ) lub w kantorach "Crown" - w tych nie spotkalem sie z tym, zeby kogos oszukali. Zawsze przed wymiana (w banku lub w kantorze) dostajemy do podpisania kwitek. Tutaj prosze szczegolna uwage zwrocic na to czy wszystko sie zgadza. Po podpisaniu nie bedziemy mieli juz szansy na cofniecie transakcji. Najczesciej spotykane "pułapki" to podawanie kursu w postaci 1,191, gdzie ta jedynka zaraz za przecinkiem jest prawie niewidoczna, albo podawanie wylacznie kursu sprzedazy a nie kupna. Zanim wymienimy pieniadze najlepiej samemu policzyc ile powinnismy dostac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D_DIESEL Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.02.08, 13:35 Zgadam się ze zdaniem przedmówców. W POLSCE zamieć złotówki na euro, a na miejscu zamienić euro na leva. Nie wymieniać w kantorach, bo one w 90% należą do mafii i oszukują. Najpewniejsze są banki, bankomaty, albo tak jak ja to robiłem : wymiana kasy w hotelu :) pozdROWienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: QkamCoSieDzieje Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.elgrom.laz.digi.pl 29.02.08, 15:06 No nie przesadzajmy z tymi kantorami :) Faktycznie niektore oszukuja, ale nie mozna generalizowac. Jak juz pisalem, ja wymienialem w jednej sieci kantorow i przy wymianie wiekszych sum mozna bylo czasem negocjowac nawet kurs :) A napewno nie wymieniac na ulicy od "konikow". A takich w poblizu bankow i kantorow jest cale mnostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
bob9111 Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari 29.02.08, 21:41 Dziękuje za wyczerpujące informacje zabiorę ze sobą coś euro i karty Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari 04.03.08, 19:43 Gość portalu: QkamCoSieDzieje napisał(a): > No nie przesadzajmy z tymi kantorami :) Faktycznie niektore oszukuja, > ale nie mozna generalizowac. Rezydentka polecała nam sieć "Crown", ale nie korzystałem bo miałem kartę i wypłacałem w bankomatach, co polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaks Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.171.20.194.edial.pl 14.03.08, 22:02 ja mialam euro i wymienialam w crown na euro-nie oszukuja w nich i naprawde sie oplaca:-)na pewno nie oplaca sie kupowac bulgarskiej waluty w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Jaką walutę zabrać do Bułgari IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.08, 17:00 To czy weźmiesz dolara, franka, funta,czy euro jest to obojętne. Niedowiarkom proponuje wziąć kalkulator i zapoznać się z obowiązującymi kursami tych walut w stosunku do lewa. Generalnie przyjęło się że zabieramy tam euro . Odpowiedz Link Zgłoś