paweleq_90 30.05.09, 12:55 Witam wszystkich. Za 2 tygodnie wybieram sie do Bułgarii i chciałbym sie Was zapytać o bułgarski alkohol. Napiszecie tu jakie alkohole Wam najbardziej smakowały. Jakie są najlepsze wina , piwa, wódki... Rozpisujcie się Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Wina, piwo, wódka.. IP: *.chello.pl 30.05.09, 15:35 Dla mnie najlepsze piwo to Zagorka,oczywiscie jest duzo piw na licencji typu Beck,Haineken.Nie kupuj Burgasko bo siki.Z mocnych alkoholi tania i dobra jest wódka Flirt.Jest kupe wodek w tym i polskie nap. Sobieski.Oczywiscie jest duzo rodzajow Rakiji,ale smak to indywidualna kwestia każdego.Wina nie pijam ,wiec się na ten temat nie wypowiadam.Na zdrowie,oby glowa nie bolała a kac nie dawał popalić. Odpowiedz Link Zgłoś
turx01 Re: Wina, piwo, wódka.. 30.05.09, 22:21 paweleq_90 napisał: > Witam wszystkich. Za 2 tygodnie wybieram sie do Bułgarii > i chciałbym sie Was zapytać o bułgarski alkohol. > Napiszecie tu jakie alkohole Wam najbardziej > smakowały. Jakie są najlepsze wina , piwa, wódki... > Rozpisujcie się - piwa lokalne mają bardzo dobre, w typie piw czeskich. Głosy sa podzielone dokładnie na pól o jedni prefurują piwo "Kamenitza" druga połowa "Zagorka Gold" ja wole to drugie. W okolicach Burgas jest niezłe piwo Burgaske można wypić kufelek albo 2 na upał. Doskonałe jest też piwo "Szumensko swietło" na południu Bułgarii w SB i niżej rzadziej spotykane i tylko w butelkach. Nie ma (na szczęscie) "piw" typu strong. - wina - wybór przeogromny zalezy jakie lubisz, bo stać będzie Cie na pewno! www.festus.pl/przewodnik/bulgaria.htm - wódki lokalna wytwórnia Savoy Club produkuje szeroka gamę nizłych trunków - wódek, gonw,brandy a nawet whisky No i oczywiście duży wybór alkoholi z calego swiata, droższych niz lokalne. Odpowiedz Link Zgłoś
paweleq_90 Re: Wina, piwo, wódka.. 31.05.09, 15:45 Jaka jest najlepsza wódka? Rakija jest przereklamowana? Odpowiedz Link Zgłoś
bulgarofilus Re: Wina, piwo, wódka.. 31.05.09, 16:33 > Jaka jest najlepsza wódka? Rakija jest przereklamowana? To zależy, co kto lubi. Jeśli preferujesz wódki czyste, to rakija wyda ci się mocno podperfumowana, ale jeśli masz już wyrobiony smak i znasz się choć trochę na whisky, to rakija na pewno ci podejdzie. Z tym, że gatunków rakiji jest sporo i przedstawiają one różną jakość. Generalna zasada jest taka (w sklepie, czy w knajpie identyczna): im drożej, tym gatunek rakiji zacniejszy. Osobiście z najbardziej popularnych i dostępnych w knajpach i sklepach na wybrzeżu gatunków rakiji polecałbym ci Pomorijską, Burgaską i Slivenską Perłę. Nie zaszkodzi też pomieszać rakiji z winkiem, w końcu jedno i drugie pochodzi z winogron... Odpowiedz Link Zgłoś
leon1406 Re: Wina, piwo, wódka.. 31.05.09, 17:51 Jezeli vodka to Savoy , piwo Zagorka szczegoly na www.bulgaricus.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Wina, piwo, wódka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 20:24 tylko rakija peczerska taka w zielonej butelce jak szampan piłem codziennie po litrze przez dwa tygodnie rewelacja mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pabloo Re: Wina, piwo, wódka.. IP: 193.193.81.* 02.06.09, 09:32 Co do piwa to polecam Zagorkę Gold jak i zwykła ;) Kamenitza zalatuje kapslem :/ Burgasko mega siki ! wódka w taki upał :? zamiast polecam 4 duże pomarańcze (lub jak kto woli ze Sprite'em BUM BUM) plus Tequila Savoy Club srebrna kosztuje ok 4 Lv za 0.7 L Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Wina, piwo, wódka.. IP: 195.47.201.* 02.06.09, 10:55 Witam, Koniecznie skosztój "MENTOVKI" alkohol słaby, koloru zielonego, smakuje jak flegamina :))) pije się ją czystą albo z "MASTIKĄ" .którą również polecam... piwa tak jak wyżej napisano. dobre też są koniaki, podaję w kolejności od najsłabszych: ZLATNA KOTVA SLYNCZEW BRIAG PLISKA PRESŁAV Co do rakij ogromny wybór, śliwowica, z winogron, z moreli, czasem z jabłek. W Bułgarii rakiję raczej się "smakuje" niż pije na "ex" , koniecznie razem z sałatką warzywną (szopska)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasss Re: Wina, piwo, wódka.. IP: *.chello.pl 25.06.09, 22:14 Taaaak Flirt jest pyyyycha;) opijalismy sie nim w zeszlym roku;) i w tym napewno tez bedziemy;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomOk Re: Wina, piwo, wódka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.09, 10:16 Piwa: zagorka w zielonej butelce -wyśmienita, trochę w stylu Lecha zagorka gold - bardzo delikatne piwo którym zachwycały się kobiety. Dla mnie smakiem przypomina millera. kamenitza - lekka, mało chmielowa. Popularna z "kija" w knajpach. Inne marki zwykle próbowałem z beczki i nic nie zapadło mi w pamięci. Wina - polecam region Targovishte, który Bułgarzy bardzo wysoko cenią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kati Re: Wina, piwo, wódka.. IP: 195.47.201.* 03.07.09, 13:42 wszystko co wyżej napisano to fakt, ale UWAGA na to co pijecie, bo dużo lewego alkoholu sprzedają, ale raczej na prowincji, od rodziny wiem ,że parę osób się przekręciło po niewielkich dawkach.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ana Re: Wina, piwo, wódka.. IP: *.mmpnet252.tnp.pl 23.12.09, 14:59 Polecam zagorke idealna na plaże rano żeby wyleczyc kaca, natomiast na wieczór tequila savoy, nie ma lepszego sposobu na porządny wieczór :) tylko ostrzegam z ilością, powoli łapie a jak juz trzepnie to porządnie, dlatego powoli :) W dyskotece przy plazy kosztowal kieliszek 2 lewa a butelka cos okolo 15 lewa, ale nie pamiętam dokladnie. Polecam przywieźć ze soba do Polski trochę, tu tequila jest bardzo droga. Poza tymi trunkami polecam drinki w barach, w Obzorze na plazy jest drink bar i maja ogromny wybór drinków w rewelacyjnych promocjach 2 drinki za cos około 4,5 lewa- Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Wina, piwo, wódka.. 23.12.09, 16:12 moja ulubiona - tylko mastika i afterschock(juz nie bulgarski ale tam pierwszy raz piłem i takie mam skojarzenie) Odpowiedz Link Zgłoś
pawel.slonecznybrzeg Re: Wina, piwo, wódka.. 23.12.09, 22:43 i domowa ( nie sklepowa) rakija,też ok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maranka Re: Wina, piwo, wódka.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.09, 14:33 Rakija -wódka ze śliwek lub winogron , moreli , brzoskwiń i pigwy ok. 40% ale domowa dochodzi do 70 % i będąc w bułgarii radzę uwazac jak częstują bo można nieźle popłynąć, tymbardziej ,że dobrze "przypalona " jak mówią bułgarzy nie piecze tylko zwala z nóg. Na zimowe wieczory proponuję spróbować grzanej.W knajpkach kupujcie rakije domową własnej roboty , po uprzedniej degustacji , mają przygotowane litrowe plastikowe butelki na wynos. Co do win , to jest 5 rejonów podzielonych ze względu na słonecznienie terenu i rodzaju rosnących tam owoców.Jest tak dużo win ,że nie ma co pisać trzeba degustować. Tym co często odwiedzają Bułgarię proponuję święto TRIFON ZAREZAN czyli alternatywę dla Walentynek 14 lutego . Jest to podcinanie pędów winorośli i polewanie krzaczka winem a potem ogólna zabawa połączona z piciem wina. Generalnie to polecam jednak picie wyrobów domowych - win i rakiji -bułgarzy robią to od zawsze i są w tym naprawdę dobrzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator wina ,piwa i wodki bulgarskie IP: *.adsl.inetia.pl 07.03.15, 15:54 zagorka, astika z piw a flirt wodka ale zielone jabluszko ,jeszcze schlodzone pychotka Odpowiedz Link Zgłoś
starybulgar Re: Wina, piwo, wódka.. 04.01.18, 21:40 WItam. w tych klipach jest info o piwach i o winie. A niebawem bedzie o drinkach i rakijiwww.youtube.com/watch?v=AaKP80ziebs&t=578s www.youtube.com/watch?v=ieCgDnlaCHM Odpowiedz Link Zgłoś
starybulgar Re: Wina, piwo, wódka.. 04.01.18, 22:01 www.youtube.com/watch?v=ieCgDnlaCHM Witam. w klipie jest troche informacji na temat wina w bulgarii. A niebawem bedzie i o drinkach. Odpowiedz Link Zgłoś