13.12.04, 19:24
Przepadł wniosek o dofinansowanie obwodnicy

Przepadł wniosek o dofinansowanie budowy południowej obwodnicy Jeleniej Góry.
Odrzucił go regionalny komitet sterujący we Wrocławiu bez którego akceptacji
nie ma szans na uzyskanie unijnych pieniędzy.

Prezydent Jeleniej Góry Józef Kusiak powiedział nam, że decyzja jest co
najmniej dziwna. Wniosek uzyskał wcześniej dobrą ocenę ekspertów.

Czyżby wrocławskie lobby dało ponownie znać o sobie? Członek zarządu
województwa dolnośląskiego Andrzej Pawluszek uważa, że bitwa została
przegrana, ale wojna jest do wygrania.

Wniosek o dofinansowanie budowy południowej obwodnicy Jeleniej Góry opiewał
na blisko 90 milionów złotych.

Muzyczne Radio

www.jelenia.pl/
Obserwuj wątek
    • thory Re: Obwodnica 13.12.04, 19:26
      Wrocek gromadzi pieniądze na budowę S-8, do Bełchatowa. Trudno będzie wygrać tę kasę.
    • prawdziwy_jelen Re: Obwodnica 13.12.04, 19:46
      A mnie się wydaje, że nikt nie chce dać kasy SLD. Z tych 90 to z dycha by się
      gdzieś rozpłyneła a potem mielibysmy takie extra drogi jak Jana Pawła na
      skrzyżowniu z Grunwaldzka, zapadający się i pofałdowany asfalt... Może to i
      lepiej poczekać
      • kazimierzp Re: Obwodnica 13.12.04, 21:16
        Twoje pierwsze zdanie jest prawdziwe. Wniosek Jeleniej Góry był wysoko oceniony
        przez panel ekspertów. Mam nadzieję, że Andrzej Pawluszek razem z innymi
        radnymi Sejmiku z naszego terenu, na najbliższym posiedzeniu spróbuje zmienić
        tę decyzję Zarządu Województwa. Ta Obwodnica jest potrzebna Kotlinie. Za chwilę
        Jelenia Góra zatka się i dojazd do Karpacza i Kowar będzie bardzo mocno
        utrudniony.
        Te środki które miały wpłynąć byłyby zużywane w wiekszości już po wyborach
        samorządowych, czyżbyś "Jeleniu" nie wierzył przyszłym władzom Jeleniej Góry?
        Tak na poważnie, środków z Unii Europejskiej nie można zużyć na inne cele i
        taka polityka upupiania, bo rządzi "niewłaściwa" opcja, źle rokuje przyszłym
        rządom! Czyżby wracał T.K.M.?
      • Gość: prawdziwy_bober Re: Obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:55
        No kazimierzup napewno nie T.K.UW. A pieniadze z Uni dobry ksiegowy tak
        przmodeluje, że da się coś uszczknąć. I dobrze o tym wiesz.
      • Gość: negus Re: Obwodnica IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:26
        a propos skrzyżowania
        Czy ktoś zna nazwiska projektanta i kierownika nadzoru przebudowy skrzyzownia
        vis a vis internatu , tj dodatkowego pasa dla skręcajacych w strone Zgorzelca.
        Interesuje mnie najbardziej ten geniusz urbanistyki, który zaprojektował słup
        na srodku chodnika i przejscia. CZy kierownik nadzoru tez ma poczucie dobrze
        wykonanej pracy?. Jeśli tak, to proponuje obu panom na ich chodnikach przed
        domami w środku np. bramki postawic może jakis znak drogowy np. uwaga:głupota.
        Skoro są miasta, gdzie na środku ulicy stoi budynek, to może u nas należało ten
        słup postawić w osi jezdni ? Byłoby tak samo niedorzecznie ale za to
        oryginalnie.
        Jakim prawem tak zmarnowano moje podatki. Gdzie jest p, Stefanowska z UM ?
        Gdzie są radni ?
        Jeśli ktoś zna te nazwiska, usilnie prosze o ich podanie.
        • Gość: Przerzutka Re: Obwodnica IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.12.04, 16:55
          W sprawie słupa trzeba by zapytać raczej pana Czesława Wanzla dyrektora Miejskiego zarządu Dróg i Mostów na ul. Ptasiej.To tam się przygotowuje a w najlepszym razie uzgadnia projekty na podstawie których Wydział Architektury i Budownictwa U,M. (chyba tak to się teraz nazywa) wydaje pozwolenia na budowę. Nadzorują chłopcy z Ptasiej od Cześka. Też chciałbym poznać nazwiska tych "specjalistów"
          • kazimierzp Re: Obwodnica 14.12.04, 19:24
            Pisze się Wandzel i tak samo się czyta.
            • Gość: Przerzutka Re: Obwodnica IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.12.04, 20:15
              Oczywiście kazimierzu masz rację. Przeklikała mi sie literka d ale chyba pan Czesław się nie obrazi. Jako człowiek bywający w sferach zbliżonych do UM może im kazimierzup przekażesz nasze zainteresowanie tą sprawą i wieloma innymi problemami drogowymi o których m. innymi ja pisałem na tym forum (Droga w maciejowej, ścieżki rowerowe itp)- bo zapewne oni tutaj nie zbłądzą przeszukując internet.
              • kazimierzp Grunwaldzka. 14.12.04, 23:19
                Rozwiązania na Grunwaldzkiej mi się technicznie nie podobają. To skrzyżowanie
                ma o wiele więcej wad niż ten nieszcząsny słup.
                Nazwisko projektanta tego pasa zostało wymienione w tej dyskusji:)
                Myśmy już wymieniali poglądy, między innymi przy drodze w Maciejowej. Wszystko
                wskazywało, że Obwodnica ruszy i takie rozwiązania jakie są na Wrocławskiej
                wystarczą. Po decyzji Zarządu Województwa o zabraniu środków na Obwodnicę (bo
                za "dużo" miało dostać jedno miasto - takie podaje argumenty dzisiejsze Słowo /
                Robotnicza) ta ulica (w Maciejowej) szybko się zakorkuje. Właściwie już jest
                zakorkowana. Moja aktywnośc na stronie to moja prywatna sprawa i z nikim się
                nie muszę liczyć przy pisaniu postów, jedynie z zasadami etyki i prawdą. Nie
                mam nic do czynienia z "polityką w internecie miasta". Kiedyś dawałem miastu
                swoją ofertę z tym związaną, ale nie została przyjęta. Nie ze względów
                merytorycznych.
                Jak spotkam pana Wandzla to mu powiem o tych uwagach. On zresztą wie, że to
                skrzyżowanie przy Grunwaldzkiej nie wzbudza entuzjazmu.
                Bez względu na to jakiego poziomu będą niektóre wypowiedzi będę starał się
                wyjaśniać niektóre problemy (te które dogłębniej znam). Nie będę sie wypowiadał
                w sprawach o których nie mam pojęcia, tak jak to się niektórym zdarza. Piszą bo
                chcą na siłę komuś dowalić. Najczęściej trafiają kulą w płot.
                Moje wypowiedzi to te z moim imieniem i P ale bez nazwy sieci (specjalnie się
                zalogowałem).
                • Gość: negus Re: Grunwaldzka. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.04, 00:22
                  Ja tylko tak dla jaj wskazałem na ten słup. ale faktycznie, całe skrzyżówanie
                  jest zrealizowane byle jak i 'na dzisija', bez zadnego ładu i porządku.
                  Miało być wielkomiejskie a jest jak wszystko - wielkowiejskie. Odrębny problem,
                  to sygnalizacja świetlna. Jak tym geniuszom od organizacji ruchu udało sie to
                  tak koncertowo spieprzyć?
                  A tak na marginesie, to kiedys w tym miescie przez niedługi okres tablice
                  rejestracyjen samochodów miały litery WWD , Tzn, Wielka Wieś Dolnośląska.
                  Przepraszam wszelkie wioski.
                  • Gość: Przerzutka Re: Grunwaldzka. IP: *.jgora.dialog.net.pl 15.12.04, 20:40
                    Od kilku dni Gazeta Robotnicza- Słowo Polskie rozpoczęła akcję "donoszenia" przez czytelników które to ulice w mieście są byle jakie. Będa jeździć opisywać, fotogafować i przekazywac do wzmiankowanego wyżej MZDiM na Ptasiej której szeryfem jest Pan Cz.Wandzel.
    • Gość: duch pokemona Re: Obwodnica IP: 195.117.40.* 15.12.04, 21:35
      Kucha z obwodnicą to nic innego jak miękkie nerwy Józefa K. Od dwóch dni krążą
      słychy, że dostaniemy kase na obwodnicę ale z innej puli. Tak było uzgodnione z
      Józkiem ze strony Wrocka. Ale kiedy on usłyszał o odmowie to zaczął szumieć i
      nawet ponoć wysłał skargę do Hausnera. Nie dość, że niewiele zyskał w Warszawce
      to jeszcze smordu sobie narobił, że nie dotrzymuje umów. I teraz to chyba nic
      nie dostaniemy na żadną obwodnicę. Ani pomysłów ani lobbingu ani nawet nic
      dogadać nie potrafią... ech...
      • kazimierzp Ktoś tu odwraca kota ogonem! 15.12.04, 21:41
        Nie było żadnych uzgodnień. Ktoś tu próbuje rozmiękczyć faul ze strony Zarządu
        Województwa wobec Jeleniej Góry i całej Kotliny Jeleniogórskiej!
        Ciekawe kto w Zarządzie Województwa, tak "prawicowym", układa się z SLD. Jeżeli
        byłaby to prawda, można krzyknąć na całą Polskę: PiS i PO układa się z SLD (tak
        twierdzi du... pokemona).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka