Dodaj do ulubionych

Przedszkole pięciogodzinne

21.10.05, 00:55
Czy ktoś wie gdzie jest przedszkole w jelonce do którego można wysłać dziecko na pięć godz.dziennie.
Obserwuj wątek
    • wk53jan Re: Przedszkole pięciogodzinne 21.10.05, 01:24
      A czy takie przedszkole ma jakiś sens?
      Pytam z ciekawości.
      Zawsze mi się wydawało, że przedszkole to 'cały cykl'. W końcu nie chodzi o zastępstwo w opiece tylko o rozwój dziecka w grupie.
      • Gość: JAREMAX Re: Przedszkole pięciogodzinne IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.10.05, 01:54
        CHODZI O TRZYLATKA,WIĘC NARAZIE PIĘĆ GODZIN WYSTARCZY.
        • wk53jan Re: Przedszkole pięciogodzinne 21.10.05, 09:34
          A jakie to ma znaczenie, czy ma 3 czy 5 lat?
          Może inaczej.
          Kiedys moja bratowa- wówczas wychowawczyni w przedszkolu - uprzedzała mnie, żebym po zaprowadzeniou dziecka do przedszkola nie zabierał go wcześniej. W efekcie bowiem dziecko później np. nie zasypia bo czeka na rodzica. Tego posłuchałem ale od czego mam rozum? Odebrałem go po leżakowaniu ale w trakcie jedzenia tzw. podwieczorku. W efekcie dzieciak całą droge mi płakał a w ręcę trzymał kanapkę, której nie zdążyl zjeść z innymi dziećmi. Dopiero w domu żona z niego wydobyła dlaczego płacze.
          Przy drugim dziecku już nie byłem taki "mądry".
          Podobno to jest z Makarenki : dziecko należy zacząć wychowywać na 20 lat przed urodzeniem.
          Pozdrawiam!

• Gość: urzędnik Re: Przedszkole pięciogodzinne IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.10.05, 08:25
      Zadzwoń do Wydziału Oświaty Urzędu Miasta - telefon 6423380, lub 7526860.
      Oni prowadzą rejestr placówek oświatowych publicznych i niepublicznych
      (przedszkola to też placówka oświatowa)
      • jaremax Re: Przedszkole pięciogodzinne 23.10.05, 07:00
        Dzięki-zadzwonię.
        • kostaga Re: Przedszkole pięciogodzinne 25.10.05, 14:43
          Witam,
          czeka mnie przeprowadzka do Waszego pięknego miasta. Obecnie mieszkamy we
          Wrocławiu i moja 3-letnia córeczka chodzi tam do wspaniałego przedszkola. Tak
          też zostanie do końca roku szkolenego, ale już muszę zacząć rozglądać się za
          placówką w Jeleniej. I nie chodzi mi o suchy wykaz przedszkoli, tylko opinie
          rodziców, do którego najlepiej dziecko zapisać. Teraz Perła ma w przedszkolu
          (państwowe) bardzo dużo wspaniałych zajęć dodatkowych i w miarę możliwości nie
          chciałabym jej tego pozbawiać.
          Bardzo proszę o pomoc.
          Nie wiem czy powinnam się kierować również odległością (przepraszam za moją
          ignorancję - jestem w Jeleniej dość często, ale na razie nie wydawała mi się
          zbyt duża). Jedyne, co pewne to to, że pracować będę na ul. Wincentego Pola
          (prawie na wprost Jelfy). No i jestem zmotoryzowana
          Z góry ogromnie dziękuję za pomoc
          • kazimierzp Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 15:53
            Kieruj się bliskoscia miejsca zamieszkania. W tej chwili poziom w przedszkolach
            bardzo się podniósł. Walczą o "klienta". Wiele jest niepublicznych, są i
            samorządowe. W jednych i drugich jest wiele zajęć dodatkowych. Z wypowiedzi
            młodych rodziców nie spotkałem raczej negatywnych ocen! Ja z "wieku
            przedszkolnego - jako rodzic" juz dawno wyrosłem.
            • kostaga Re: Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 16:42
              Dziekuję za odpowiedź. Najgorsze, że nie wiem, gdzie będę mieszać. Przez
              pierwsze pół roku będę dojeżdżać z Wrocławia, pomieszkując pewnie na Pola, ale
              wtedy Młoda będzie jeszcze doświadczać sępolnianego ciepełka. A co do miejsca
              zamieszkania - jeszcze nic nie wiemy. Nawet nie wiem, czy pozostaniemy przy
              wynajmie (bo tylko to wchodzi w rachubę w początkowym okresie), czy może
              zdecydujemy się do Jeleniej Góry przenieść na prawdę na stałe i pomyślimy o
              kupnie mieszkania. No ale na razie same znaki zapytania...
              Jeszcze raz proszę o podpowiedzi. Interesują mnie raczej przedszkola
              samorządowe, chyba że w niepublicznych odpłatność jest podobna. Bo we Wrocławiu
              różnice potrafią być znaczne!
              • syso Re: Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 17:09
                Ja goraco polecam "nasze" przedszkole Miejskie Przedszkole nr 4 Krasickiego 6
                (642-13-43), piekny duzy teren, dzieci duzo przebywaja na dworze, spokojna mila
                okolica, mile i kompetentne wychowawczynie. Jestesmy niezmiennie zadowoleni,
                nasi synkowie przedszkole uwielbiaja, a chodza juz 3 i 4 rok :-) Czasami warto
                nawet podwiezc dziecko w dobre miejsce, niekoniecznie nalezy sie kierowac tylko
                odlegloscia. Wielu rodzicow przywozi swoje dzieci specjalnie do tego przedszkola.:-)
                Pozdrawiam
                Sylwia
                • kostaga Re: Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 17:13
                  Ogromnie dziękuję :)
                  Każda informacja jest teraz dla mnie na wagę złota. Wszak to dziecko
                  najbardziej dotknie ta przeprowadzka.
                  Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka