jaremax 21.10.05, 00:55 Czy ktoś wie gdzie jest przedszkole w jelonce do którego można wysłać dziecko na pięć godz.dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wk53jan Re: Przedszkole pięciogodzinne 21.10.05, 01:24 A czy takie przedszkole ma jakiś sens? Pytam z ciekawości. Zawsze mi się wydawało, że przedszkole to 'cały cykl'. W końcu nie chodzi o zastępstwo w opiece tylko o rozwój dziecka w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAREMAX Re: Przedszkole pięciogodzinne IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.10.05, 01:54 CHODZI O TRZYLATKA,WIĘC NARAZIE PIĘĆ GODZIN WYSTARCZY. Odpowiedz Link Zgłoś
wk53jan Re: Przedszkole pięciogodzinne 21.10.05, 09:34 A jakie to ma znaczenie, czy ma 3 czy 5 lat? Może inaczej. Kiedys moja bratowa- wówczas wychowawczyni w przedszkolu - uprzedzała mnie, żebym po zaprowadzeniou dziecka do przedszkola nie zabierał go wcześniej. W efekcie bowiem dziecko później np. nie zasypia bo czeka na rodzica. Tego posłuchałem ale od czego mam rozum? Odebrałem go po leżakowaniu ale w trakcie jedzenia tzw. podwieczorku. W efekcie dzieciak całą droge mi płakał a w ręcę trzymał kanapkę, której nie zdążyl zjeść z innymi dziećmi. Dopiero w domu żona z niego wydobyła dlaczego płacze. Przy drugim dziecku już nie byłem taki "mądry". Podobno to jest z Makarenki : dziecko należy zacząć wychowywać na 20 lat przed urodzeniem. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzędnik Re: Przedszkole pięciogodzinne IP: *.jgora.dialog.net.pl 21.10.05, 08:25 Zadzwoń do Wydziału Oświaty Urzędu Miasta - telefon 6423380, lub 7526860. Oni prowadzą rejestr placówek oświatowych publicznych i niepublicznych (przedszkola to też placówka oświatowa) Odpowiedz Link Zgłoś
kostaga Re: Przedszkole pięciogodzinne 25.10.05, 14:43 Witam, czeka mnie przeprowadzka do Waszego pięknego miasta. Obecnie mieszkamy we Wrocławiu i moja 3-letnia córeczka chodzi tam do wspaniałego przedszkola. Tak też zostanie do końca roku szkolenego, ale już muszę zacząć rozglądać się za placówką w Jeleniej. I nie chodzi mi o suchy wykaz przedszkoli, tylko opinie rodziców, do którego najlepiej dziecko zapisać. Teraz Perła ma w przedszkolu (państwowe) bardzo dużo wspaniałych zajęć dodatkowych i w miarę możliwości nie chciałabym jej tego pozbawiać. Bardzo proszę o pomoc. Nie wiem czy powinnam się kierować również odległością (przepraszam za moją ignorancję - jestem w Jeleniej dość często, ale na razie nie wydawała mi się zbyt duża). Jedyne, co pewne to to, że pracować będę na ul. Wincentego Pola (prawie na wprost Jelfy). No i jestem zmotoryzowana Z góry ogromnie dziękuję za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
kazimierzp Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 15:53 Kieruj się bliskoscia miejsca zamieszkania. W tej chwili poziom w przedszkolach bardzo się podniósł. Walczą o "klienta". Wiele jest niepublicznych, są i samorządowe. W jednych i drugich jest wiele zajęć dodatkowych. Z wypowiedzi młodych rodziców nie spotkałem raczej negatywnych ocen! Ja z "wieku przedszkolnego - jako rodzic" juz dawno wyrosłem. Odpowiedz Link Zgłoś
kostaga Re: Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 16:42 Dziekuję za odpowiedź. Najgorsze, że nie wiem, gdzie będę mieszać. Przez pierwsze pół roku będę dojeżdżać z Wrocławia, pomieszkując pewnie na Pola, ale wtedy Młoda będzie jeszcze doświadczać sępolnianego ciepełka. A co do miejsca zamieszkania - jeszcze nic nie wiemy. Nawet nie wiem, czy pozostaniemy przy wynajmie (bo tylko to wchodzi w rachubę w początkowym okresie), czy może zdecydujemy się do Jeleniej Góry przenieść na prawdę na stałe i pomyślimy o kupnie mieszkania. No ale na razie same znaki zapytania... Jeszcze raz proszę o podpowiedzi. Interesują mnie raczej przedszkola samorządowe, chyba że w niepublicznych odpłatność jest podobna. Bo we Wrocławiu różnice potrafią być znaczne! Odpowiedz Link Zgłoś
syso Re: Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 17:09 Ja goraco polecam "nasze" przedszkole Miejskie Przedszkole nr 4 Krasickiego 6 (642-13-43), piekny duzy teren, dzieci duzo przebywaja na dworze, spokojna mila okolica, mile i kompetentne wychowawczynie. Jestesmy niezmiennie zadowoleni, nasi synkowie przedszkole uwielbiaja, a chodza juz 3 i 4 rok :-) Czasami warto nawet podwiezc dziecko w dobre miejsce, niekoniecznie nalezy sie kierowac tylko odlegloscia. Wielu rodzicow przywozi swoje dzieci specjalnie do tego przedszkola.:-) Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
kostaga Re: Zależy gdzie mieszkasz! 25.10.05, 17:13 Ogromnie dziękuję :) Każda informacja jest teraz dla mnie na wagę złota. Wszak to dziecko najbardziej dotknie ta przeprowadzka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś